null Beeld

Maxime De Winne en Roos Van Acker over HumoRadio

Vanaf maandag 2 juli kunt u elke avond tussen acht en negen luisteren naar een uurtje HumoRadio, de hele zomer lang. Boordevol muziek en – omdat wij van mening blijven dat er al eens gelachen mag worden – humor!

Kristoff Tilkin

Vaste presentator wordt Maxime De Winne, de heroïsche belspelinfiltrant uit 'Basta', tevens bekend als Tibo Timmermans uit 'Thuis'.

HUMO Maxime: was je nu even enthousiast als toen je destijds gevraagd werd voor 'Basta'? Toen ging het van, en ik citeer uit een Humo-interview met jou: 'Ja! Ja! Ja!' In een extatisch crescendo dan nog wel.

Maxime De Winne «Eigenlijk wel, ja. Ik heb er alleszins niet lang over moeten nadenken. Een jaar geleden had ik al eens bij mezelf gedacht: 'Tiens, ik zou ooit nog eens graag iets met radio doen.' Als ze je vervolgens opbellen, en die kans als een cadeautje in je schoot werpen, dan is dat zéér welkom.

»Ik heb altijd gezegd: ik ga van de vuilbak naar de hippe media evolueren – eerst belspelletjes, dan een soap en nu Humo-radio. Hierna kan ik alleen nog schrijver of beeldend kunstenaar worden.

»Serieus: ik ben nogal grillig in mijn beroepskeuzes, maar radio maken spreekt me heel erg aan. Ook al omdat ik daar totáál geen ervaring mee heb. Voor de belspelletjes kon ik mijn smoel en mijn lijf in de strijd gooien, nu zal ik het alleen met mijn stem moeten doen.

»Maar ik ben er gerust op: het lijkt me een tikje makkelijker om een uur vol te lullen voor een microfoon dan voor een camera. En daarbij: één uur, dat is zo voorbij.»

HUMO Ben je zelf eigenlijk een fervente radioluisteraar?

De Winne «Ik ben veel onderweg, en in de auto luister ik altijd naar de radio. Een favoriete zender heb ik niet: ik zap van de ene naar de andere – Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, Q Music en JOEfm zitten allemaal voorgeprogrammeerd. En als ik daar nergens mijn gading vind, ga ik eens luisteren bij FM Brussel. Draaien ze een slecht nummer, dan ben ik weer weg.

»Soms luister ik naar lokale zenders waar de lat niet al te hoog ligt, en daar amuseer ik me ook rot mee. Zeker als ze platen draaien waarvan je je afvraagt uit welke afvalcontainer ze die hebben geplukt – soms zitten er parels tussen, soms is het niet om aan te horen. Maar dat is net geweldig: er is al genoeg afgelikte radio, ik hou wel van programma's waar weerhaakjes aan zitten.»

'Mijn eerste grote liefde,' zo noemt Roos Van Acker het medium radio. Roos presenteert dezer dagen met Sam De Bruyn 'Sam en Roos staan op', bij Humo-radio zal ze een niet nader genoemde rubriek verzorgen.

HUMO Herinner je je nog de allereerste keer dat je zelf in de presentatorstoel zat?

Roos Van Acker «Wees maar zeker: ik moest Lieven Van Gils vervangen bij 'Het gaat vooruit'. Ik had lang voor TMF gewerkt als VJ, en ik ging er gemakshalve van uit dat radio ongeveer hetzelfde was, maar dan zonder beeld.

»Gevolg: ik vertelde tussen élk nummer dat gedraaid werd een verhaaltje van een minuut – zo'n tettergat, dat waren de luisteraars niet gewoon (lacht). Verder herinner ik me nog de grote zweetplassen die na afloop van het programma naast mijn stoel lagen. (Blaast) Wat een stress!»

HUMO Gaat het je tegenwoordig beter af?

Van Acker «O ja: ik hou van de snelheid van liveradio. Een televisieprogramma vraagt ofwel ontzéttend veel voorbereiding, ofwel moet je heel lang wachten voor het op antenne gaat. Radio is veel directer: wat je zegt, komt meteen bij de mensen binnen. En dankzij mails en sms'en en Twitter kun je snel op de actualiteit inspelen.

»Toen er onlangs een paar jonge boefjes door de politie achtervolgd werden op de E40 rolden er sms'jes bij ons binnen van mensen die de bewuste auto over de pechstrook zagen scheuren: toen ik er 's avonds een item over zag in het journaal, dacht ik: 'Wij waren eerst!'

»Er zijn natuurlijk ook minpunten. Voor hetzelfde geld moet je de ochtend na de ramp op Pukkelpop als eerste in de ether, en dat is veel minder leuk: je moet je playlist aanpassen – platen die naar onweer of dood ruiken moeten eruit, dat kun je niet maken.

»Al kriebelde het wel toen we het nieuws van Walter Capiau hoorden. Omdat de feiten helaas verjaard waren, hadden we graag zijn eigen vrolijke 'Happy Birthday' opgelegd, maar we hebben het maar zo gelaten.»


Alle info over HumoRadio »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234