null Beeld

Maxïmo Park - Quicken the Heart

Nee, wij stonden niet echt reikhalzend uit te kijken naar het moment dat Maxïmo Park zijn derde cd 'Quicken the Heart' van over the cliffs of Dover tot bij ons zou katapulteren. 't Zit zo: na hun haast perfecte debuut 'A Certain Trigger' had de groep ons het verkrampte 'Our Earthly Pleasures' in de maag gesplitst, waarop wij hun eersteling én een handvol nummers van de tweede stante pede in onze iTunes-playlist genaamd 'Geniaal, maar te korte beentjes' dumpten. Over & out voor the Park, meenden wij.

Koen Sonck

Maar kijk: hun derde doet wat de titel belooft. De songs bulken van de goeie hooks en dito refreinen, en producer Nick Launay (PiL, Grinderman, Yeah Yeah Yeahs) heeft ervoor gezorgd dat die niet verzuipen. Getuige daarvan het fantastische openingskwartet: 'Wraithlike' hinkt en swingt tegelijk,de donderwolken boven het verontrustende 'The Penultimate Clinch' maken halverwege plaats voor een klatergouden regenboog, 'The Kids Are Sick Again' dendert vervolgens met horten en stoten naar het slotakkoord, en 'A Cloud of Mystery' is een perfect pathetische popsong.

Pas in 'Calm', metdat perfect opgetrokken gitaarmuurtje, valt op dat het in de eerste plaats gitarist Duncan Lloyd is die de songs voortstuwt, met zijn tokkels en powerchords. Zie ook: de betonnen snaarfundering van 'In Another World (You Would've Found Yourself by Now)' en de wervelwind van kale noten en één moddervette riff in 'Roller Disco Dreams'. Toetsenist Lukas Wooller krijgt eveneens een pluim in zijn gat, al was het maar voor de fijne outrovan 'Tanned' en het afgemeten gepingel in 'Questing, Not Coasting'.

Maxïmo Park blijft uiteraard ook het kind van zanger Paul Smith. In dat dikke Geordie-accent van 'm zingt hij over wat hij kent: rondhangen in de stad, onenightstands met lokale pubschonen, dagdromen over groots en meeslepend leven. En al klinkt hij nergens écht pissed off en komt hij slechts sporadisch zeer pooweties uit de hoek ('I'd like to map your body out / Inch by inch / North to South / And I'm free / For circumnavigation', uit 'Let's Get Clinical'): wij verkiezen halve nerdsboven hele poseurs.

Vorige week vertelde Smith in Humo dat hij en zijn groepsleden graag 'Look Sharp!' van Joe Jackson opleggenteneinde in de juiste stemming te belanden. Wij voelden bij het beluisteren van 'Quicken the Heart' de nood om achtereenvolgens in de lager lager lager te vliegen, vuilnisbakken omver te schoppen en borden met affiches van LDD uit voortuintjes te stelen en ze vier straten verder bij de lokale SP.A'er te dumpen. En daar kunnen die twee flutsongs aan het slot ('Overland, West of Suez' en 'I Haven't Seen Her in Ages') weinig of niks aan veranderen.'Quicken the Heart' is een prima pakket pretentieloze punkpopsongs. Pak ze!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234