null Beeld

McCartney op Rock Werchter? Dokter De Zeulder kan er niet mee lachen!

Hugo Matthysen

Een tsunami van geluk rolde over muziekliefhebbend België: Paul McCartney komt naar Werchter! Hoeveel Beatles er precies waren, schiet ons nu niet meteen te binnen, maar er blijven er nog maar weinig van over. En sir Paul is er daar één van. Wij zetten donderdag 29 juni alvast met grote gouden Helvetica-letters in onze agenda.

'In het meest optimistische scenario heb je tweeduizend bedden nodig'

Dr. Koen De Zeulder «Ik heb die dag ook gemarkeerd, maar in een gepaster inktzwart.»

HUMO U hebt moeite met de blije basspelende bejaarde?

De Zeulder «Zijn grootste misdaden zoals ‘Obladi Oblada’ en ‘Ebony and Ivory’ zijn al lang verjaard. Er is dus geen juridische grondslag om hem de toegang tot ons land te ontzeggen. Maar er zijn wel medische bezwaren.»

HUMO Is de man niet meer goed ter been?

De Zeulder «Ik heb het over zijn publiek. Bij mijn weten zijn wandelstokken, nordic walking sticks en krukken niet toegelaten op de festivalweide. En als het weer een beetje tegenzit, rijden die rollators zich al na een paar meter vast in de modder. Wie gaat die duizenden mensen ontzetten? Kan het Rode Kruis dat aan?»

HUMO Was het binnenhalen van McCartney een ondoordachte beslissing?

De Zeulder «Er was van tevoren geen medisch rampenplan opgesteld, en dat is een enorme blunder. Je moet altijd vooraf een inschatting maken van medische interventies die je statistisch kunt verwachten bij de doelgroep: hartaderbreuken, beroertes, acute incontinentie, enzovoort. Dat zal om een paar honderd gevallen gaan. Met een goede voorbereiding kan het nabijgelegen Gasthuisbergziekenhuis in Leuven dat misschien nog aan. Maar het ergste moet dan nog komen.»

HUMO En dat is?

De Zeulder «Gebroken heupen! Die oudjes zullen, verblind door nostalgie, voorwaarts stormen. Bij een flink aantal onder hen is het gezichtsvermogen niet meer wat het is geweest. Zij zullen struikelen over graspollen, dronken festivalgangers en vooral: over elkaar. Want als er één oudje tegen de vlakte gaat, krijg je een domino-effect, die sukkels zien immers zelden wat er vier meter verder gebeurt. De vraag is dus: hoe raken die allemaal in het noodhospitaal?»

HUMO Het noodhospitaal?

De Zeulder «Ja, dat is een must. In het meest optimistische scenario heb je daar tweeduizend bedden nodig. Spierscheuren en gebroken armen en benen kun je immers provisoir oplappen. Maar kan het Belgische leger dat aan? Nog nooit sinds de Eerste Wereldoorlog is de nood aan veldhospitalen zo groot geweest. Een internationale samenwerking dringt zich op. En wat het nog erger maakt: op 12 juni staat de man op Pinkpop. Dat is maar een goeie twee weken eerder, en daar kampen ze natuurlijk met dezelfde problemen; het gebeente van de Hollandse zeventiger is even broos als dat van zijn Belgische leeftijdgenoot. Geloof maar niet dat die haring veel verschil maakt. Kun je heel die infrastructuur in zo’n korte tijdspanne verhuizen en weer opbouwen? Willen we het risico nemen dat het niet lukt? Of moeten we andere maatregelen treffen?»

HUMO Andere maatregelen? Hebt u iets in gedachten?

De Zeulder «Het zou verstandig zijn om de boel te verhuizen naar het Antwerpse Nachtegalenpark. Dat moet dan worden gerooid, maar dan plant je daarna gewoon nieuwe bomen en dan komt dat wel in orde. Die plek bevindt zich toevallig tussen drie grote ziekenhuizen, én vlakbij de snelweg. Evacuatie, eventueel met vrachtwagens, van overtollige patiënten naar Brussel of Gent is dan niet zo moeilijk.»

HUMO Bent u zelf een McCartney-fan?

De Zeulder «Als arts? Op het eerste gezicht wel, het is een kranige kerel, al kan een medisch onderzoek veel verborgen gebreken onthullen. Ik neem wel een paar verontrustende symptomen waar: die kinderlijke muziek, die olijke bekkentrekkerij en dat even dwangneurotische als debiele opsteken van de duim zouden op mentaal verval kunnen duiden. Maar enig opzoekingswerk toont aan dat deze gedragsstoornissen al een dikke vijftig jaar aanwezig zijn. Hij gaat dus achteruit, maar niet in alarmerende mate.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234