null Beeld

Mediajaar 2008: het overzicht met Rik Torfs en Goedele Liekens

Wie wil terugblikken op de hoogte- en dieptepunten van het mediajaar 2008, kan slechtere gesprekspartners kiezen dan Goedele Liekens en Rik Torfs. Zij bracht haar eigen personalityblad op de markt, maar haar contract met VT4 werd door die omroep eenzijdig opgezegd. Hij was meer wél dan niet op tv: in 'De slimste mens', 'De laatste show', 'De pappenheimers', 'Nooitgedacht' en we vergeten er vast nog een paar ('Het braambos'?).

grodb

Het volledige jaaroverzicht leest u vanaf dinsdag 30 december in Humo 3565. Hieronder vindt u alvast enkele passages, telkens mét het betreffende beeldfragment.

undefined

Maart: Geert Wilders brengt zijn anti-Koranfilm 'Fitna' uit.

Torfs «Zijn kapsel bleek spectaculairder dan de inhoud van de film.»
HUMO Hoe ver mag je gaan in het uiten van je persoonlijke mening over godsdiensten?
Torfs «Zeer ver. Journalist Henk Hofland heeft er toen voor gepleit om de politiebescherming voor Wilders op te heffen, zodat hij een schietschijf zou worden voor terroristen. 'Dan zou hij tenminste voelen in welke positie hij Nederland brengt,' was de redenering. Dat vond ik verwerpelijk. Uiteraard is Wilders een klootzak, maar hij verdient bescherming, net als iedere andere burger. Ik vind wel dat je mensen moet opvoeden om beleefd te zijn. Het is niet omdat je iets mág zeggen dat je het ook móét doen.»

Maart: de videoboodschap van Yves Leterme

HUMO Na zijn ontslag uit het ziekenhuis neemt Yves Leterme met een amateurcameraatje een filmpje op, dat hij op YouTube zet. Tim Pauwels zal hem later ontmaskeren: een professionele cameraploeg heeft die boodschap gedraaid. Leterme heeft louter voor de vorm zogenaamd op de recordtoets gedrukt.

Torfs «Mooi staaltje journalistiek van Tim Pauwels. Yves Leterme heeft zeker ook veel verdienste, maar dit was misschien niet zijn beste communicatieve zet. Waarom zijn mensen niet gewoon zichzelf?»


Liekens «Het irriteert mij dat iedereen tegenwoordig hip wil zijn. Nieuw is toch niet per se beter?»


Torfs «Precies. Laten we de achterlijkheid die we al onder de knie hebben cultiveren.»

April: Vitalskivoorstelling mag niet doorgaan

HUMO De CD&V-burgemeester van Temse verbiedt 'Mijn leven met Leterme', een voorstelling van Vitalski die in het plaatselijke jeugdhuis zou spelen.

Liekens «Een fraai staaltje kortzichtig en conservatief machtsmisbruik. Al heeft zo'n man strikt genomen het recht om dat te verbieden, want de stad subsidieert dat jeugdhuis.»


Torfs «Als ik burgemeester was, zou ik alleen een stuk verbieden als ik zo meer kijkers hoopte te lokken. Misschien moeten we eens nagaan of er overschrijvingen zijn gebeurd tussen de rekeningen van Vitalski en de burgemeester.»

Torfs «Ik denk het wel.»


Liekens «In Nederland is die verkleutering al een jaar of vier aan de gang, en blijkbaar is het nu onze beurt. Ik had onlangs een zware discussie met Bart De Wever: hij had blijkbaar bijna een hartverzakking gekregen omdat we in het eerste nummer van Goedele blote vagina's hadden afgebeeld.»


Torfs «Volgens mij is die seksuele preutsheid een spiegel van een maatschappelijke evolutie. Ik had onlangs Paul Verhoeven te gast in 'Nooitgedacht' en daarom heb ik nog eens naar 'Turks fruit' gekeken, zijn film uit 1973. Daar wordt niet alleen woest de liefde bedreven, maar ook woest en onbevangen gecommuniceerd. Alles gaat makkelijk. Mensen zeggen waar het op staat, pikken lifters op... Vandaag doet niemand dat nog, iedereen is op zijn hoede en iedereen wikt en weegt zijn woorden. Jammer, want als je mekaar vertrouwt kan directheid prachtig zijn.»


HUMO In het najaar is er nog een voorbeeld van censuur: 'Plat préféré' wordt afgevoerd omdat Jeroen Meus het favoriete gerecht van Hitler bereidde.

Liekens «Ik vond de keuze voor Hitler een beetje misplaatst. Er zijn toch boeiender figuren te verzinnen?»


Torfs «Misschien was de context wat vreemd: Hitler, de man die miljoenen Joden de gaskamer in stuurde, en de man die graag forel met botersaus at.»


HUMO Het probleem is toch dat we niet kunnen oordelen over het programma, want niemand heeft het mogen zien.

Torfs «Ook waar.»


Liekens «Ik denk dat ze de programmamakers een dienst hebben bewezen door het níet uit te zenden.»


HUMO Onlangs moest ook Humo uit de rekken na een klacht van Ferdinand Koekelberg omdat er pornografische foto's van hem en zijn medewerksters in Het gat van de wereld stonden.

Torfs «Héél goed dat ze daartegen optreden. God weet welke foto's drukken ze straks van ons af (lacht).»

Oktober: 'Loft' is een succes

Liekens «'Loft' is wereldklasse.»


Torfs «Ik vond het ook goeie film, vakkundig gemaakt, met een haarscherpe analyse van de decadente sterveling die de man is. Al komen de vrouwen er ook niet bijzonder sympathiek uit.»


Liekens «Zeg me alsjeblieft dat niet alle mannen zo zijn?»


Torfs «Ik denk wel dat mannen iets polygamer zijn dan vrouwen, al mogen ook zij niet onderschat worden. Waarschijnlijk plegen mannen meer overspel in de geest dan in de feiten.»


Liekens «Machomannen die hun overspel zo regisseren, da's volgens mij toch echt een minderheid. Trouwens, weet je wat ik een interessant onderzoek zou vinden? Bart De Pauw en Erik Van Looy hebben duizend interviews moeten geven over ontrouw. De bochten die je hen voelde nemen. Die zou ik weleens in een lijstje opgesomd willen zien, mét conclusies. (lacht)»

November: Obama wordt president van de V.S.

HUMO Barack Obama won de presidentsverkiezingen. Hij was de eerste kandidaat ooit die een half uur zendtijd kocht op de belangrijke networks. Ondertussen werd de republikeinse vice-presidentskandidate Sarah Palin eindeloos geparodieerd op youtube omwille van haar blunders in interviews.

Liekens «Ik ben natuurlijk blij met de uitslag: eindelijk verlost van George Bush en een democraat aan de macht. Maar iedereen is zó enthousiast over Obama dat ik er toch weer ongemakkelijk van word. Als je weet wat voor een team van spindoctors en lobbyisten deze hype mogelijk heeft gemaakt, moet je je toch vragen stellen? Is hij wel echt zo goed als hij lijkt? Hoe zouden we dat moeten weten? Met Sarah Palin is een spel gespeeld. Verwart ze in het honderdste interview van de week het land Zuid-Afrika met het continent Afrika, dan beweert iedereen dat ze niet wist dat Afrika een werelddeel was. Da's óók propaganda.»


Torfs «Ik vond McCain de beste republikeinse kandidaat in jaren, en Sarah Palin is toch gouverneur van Alaska kunnen worden, totaal talentloos zal ze dan toch niet zijn?

»Maar Obama is een inspirerend en verstandig man, een briljante redenaar, de eerste Afro-Amerikaan die president wordt, da's een goed begin. Toch ga ik ook niet mee in de naïeve aanbidding van zijn persoon. Kennedy was óók de man van de verandering en hij werd óók verafgood, maar ondertussen was hij toch maar verantwoordelijk voor de Cuba crisis en speelde hij een kwalijke rol in de Vietnamoorlog. Het is naïef om te denken dat door Obama plots alles anders gaat worden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234