Medicinale marihuana: de prehistorie

Gisteren raakte bekend dat Minister van Volksgezondheid Maggie De Block de verkoop van medicinale cannabis mogelijk wil maken, zij het voorlopig enkel voor patiënten met multiple sclerose. Humo sprak in 1997 met een patiënte die daar bijzonder bij gebaat was, alsook met een koppel dat marihuana aan zieken verkoopt: herlees hier het interview.

(Verschenen in Humo 2954/17 op 15/04/1997)

Gerda is een Vlaamse multiple sclerose-patiënte die twee jaar marihuana gebruikt:

HUMO Waartegen helpt de marihuana bij jou?

Gerda «Tegen mijn pijn, pijn, pijn, die 24 uur op 24 duurt. Dokters noemen het pijnlijke stijfheid in de ledematen. Ik noem het zo sijf als een plank, en soms, zo stijf als een stuk ijzer. Marihuana helpt prachtig. Het ontspant mijn spieren zodat ik ‘s morgens toch uit mijn bed kan. Zonder die marihuana zou ik niet uit mijn bed kunnen. Het helpt ook geweldig tegen spasmen. Als die opkomen, doe ik een trekje aan mijn sigaret en binnen de vijf minuten zijn die spasmen verdwenen. En dat effect blijft nog zo’n vier à vijf uur duren. Het helpt me ook om in slaap te geraken. Als ik een paar trekjes doe, slaap ik als een baby. Vroeger lag ik soms uren en uren wakker van de pijn.»

HUMO Wat zegt je huisarts hiervan?

Gerda «Mijn huisarts staat er volledig achter dat ik marihuana gebruik, maar hij durft geen voorschriften te schrijven. Hij heeft me dan aangeraden naar een arts in een kliniek te gaan. Die artsen zitten onder een vzw en zijn niet persoonlijk verantwoordelijk en dus beter beschermd dan een huisarts als iemand klacht zou neerleggen. Ik ben dan naar een neuroloog in een kliniek gegaan en die geeft me nu doktersbriefjes. Zonder problemen.»

HUMO Kende die neuroloog het medische gebruik van cannabis?

Gerda «Helemaal niet. Hij had er nog nooit van gehoord. Maar ik heb het hem uitgelegd, ik hem hem documentatie gegeven, en toen ging hij akkoord.»

HUMO Hoeveel gram heb je nodig per dag?

Gerda «Een minieme hoeveelheid, nog geen gram per dag. Want eigenlijk doe ik maar een paar trekjes per dag, en ‘s morgens zet ik een beetje thee. Met die beetjes ben ik een hele dag geholpen.»

HUMO Nooit high of stoned geworden?

Gerda «Nee, met de dosis die ik neem, doet het me niets. De eerste drie maanden ben ik een beetje duizelig geweest, maar dat was alles. Ik heb we l’s een bezoeker gehad die ineens een hele sigaret oprookte en die mens had de lol van zijn leven, die werd helegans kierewiet. Het is ook straf spul, die medische wiet. Intussen zijn we al met meer MS-patiënten die het gebruiken en iedereen heeft er prachtige ervaringen mee. Het maakt het leven draaglijk.»

HUMO Hoe kom je eraan in Nederland?

Gerda «Vroeger ging ik naar een gewone coffeeshop, maar sinds vorig jaar doe ik het via Maripharm. Twee keer per jaar schrijft die neuroloog vijf briefjes voor, elk voor 25 gram. Ik stuur die briefjes naar een met Maripharm samenwerkende apotheek in Nederland, de apotheker bestelt dan het pakketje bij Maripharm, en als het er is, belt de apotheker mij op en ga ik het halen. En zolang ze mij niet pakken aan de grens, is alles oké."

(…)


Roken kan uw gezondheid bevorderen

In Rotterdam spreken we ook met James en Linda Burton, twee bijna-vijftigers die in Nederland wonen en die in 1993 het Institute of Medicinal Marijuana hebben opgericht. Mits een voorschrift van een dokter verkopen zij marihuana aan kankerpatiënten die verlichting zoeken voor de misselijkmakende chemotherapie, aan aidspatiënten die gewicht verliezen en een middel zoeken dat de eetlust opwekt, en aan multiple-sclerose-patiënten die hun immer stramme spieren willen ontspannen. Enzovoort, want marihuana blijkt ook effect te hebben op reuma, longemfyseem, migraine, anorexia, epilepsie, stress en slapeloosheid. Let wel: marihuana is geen geneesmiddel! Het is een pijnverzachter, een kalmeermiddel, een eetlustopwekker, kortom, een zeer interessante kamerplant.

HUMO MS patiënten blijken erg gebaat te zijn met marihuana.

James Burton «Typisch voor MS-patiënten is dat de marihuana niet alleen hun spieren ontspant, maar dat het hen ook doet ‘loskomen’ van hun rolstoel. MS-patiënten zitten vast in die stoel, zijn gefixeerd op die stoel, maar met een sigaretje is het alsof ze een halfuurtje vergeten dat ze in een rolstoel zitten.»

(…)

HUMO Een van de ‘nevenwerkingen’ van marihuana is dat je high en stoned wordt. Zijn sommige patiënten daar niet bang voor?

James « Als onze patiënten high beginnen worden, leggen ze hun sigaretje opzij. Hun bedoeling is mider pijn te voelen of zich ontspannen te voelen. Niet te paffen en te paffen tot ze stoned zijn.»

HUMO Elke overheid zal twijfelen om marihuana in de apotheek te leggen.

James «Weet je, er is geen enkel medicament waarover zoveel officiële studies bestaan als over marihuana. Omdat elke regering ooit wel eens heeft willen bewijzen dat het slecht is. Men blijft maar zoeken en zoeken om er een slecht element in te vinden. Naar de klassieke slaap- en kalmeermiddelen waar zoveel mensen verslaafd aan zijn, wordt veel minder studie verricht.»

HUMO Maar hoe neem je bij mensen het idee weg dat marihuana hippie-spul is, voorgeschreven door langharige dokters en gebruikt door langharige patiënten?

James «Het is moeilijk. Zeg tegen om het even wie dat je marihuana als medicament gebruikt en iedereen zal beginnen lachen, en rare gezichten trekken.»

HUMO Ik lach ook nu.

James (lacht) «I can see that! Maar voor ons is het ernst. Wij hebben zelfs al gevraagd dat het terugbetaald zou worden door het ziekenfonds. Maar dan krijg je van die brieven waarin mensen zich druk maken: ‘O, jullie willen dat het ziekenfonds marihuana terugbetaalt. Nou, dan wil ik dat het ziekenfonds al mijn pilsjes terugbetaalt!’ (schatert)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234