null Beeld

Meer dan een hobby: de schlagerlobby

De volgende twee weekends speelt het kruim van de populaire muziek ten polonaise op het Schlagerfestival in Hasselt. Niks dan kushandjes en brede botoxgrijnzen op de bühne, maar achter de schermen ijvert de schlagerlobby keihard voor meer airplay op de VRT.

De schlagerlobby? Jawel, die bestaat. Het voorbije jaar zaten vertegenwoordigers van de Vlaamse populaire muziek, verenigd in Vlapo (Vlaamse Podiumartiesten) verschillende keren samen met de VRT en het kabinet van Vlaams minister van Media Ingrid Lieten. De eis van de schlagerjongens: méér populaire muziek (lees: Vlaamse schlagers) op Radio 2.

Jo De Clercq (alias Jo met de Banjo, voorzitter van Vlapo) «De beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse overheid verplicht Radio 2 om 30 procent Nederlandstalige muziek te draaien. Dat halen ze nipt, en alleen maar omdat de meeste Nederlandstalige nummers ’s avonds en ’s nachts worden gedraaid – hun eigen cijfers wijzen dat uit. Slechts een klein deel van die Nederlandstalige nummers is populaire muziek. Nieuwe artiesten komen bovendien amper aan bod: van de tien Nederlandstalige nummers die Radio 2 draait, zijn er zeven meer dan een jaar oud.»

HUMO Met zenders als Story FM en Ment TV hebben jullie toch weinig reden tot klagen?

De Clercq «Story FM draait niet zo veel Nederlandstalige muziek, hoor. Als ze het al doen, dan kiezen ze voor het zogenaamde ‘betere Vlaamse lied’, van artiesten als Eva De Roovere. Ment TV is het enige wat we nog hebben. Maar dat is een digitale tv-zender die amper een paar duizend mensen per dag bereikt.

»Kijk: ’t is de expliciete opdracht van de VRT om een breed publiek aan te spreken. Een deel van dat publiek blijft vandaag op zijn honger zitten.»

HUMO Straks begint het Schlagerfestival in Hasselt, dat net als vorig jaar vijf dagen duurt. En elk weekend is er wel ergens in Vlaanderen een schlagerparade.

De Clercq «Precies daarom zijn wij vragende partij voor meer populaire muziek op de radio. Er zijn vandaag geen budgetten meer voor cd’s, de sector overleeft louter dankzij die schlagerparades in baancafés. Artiesten die vroeger goed boerden, zitten vandaag aan de bedelstaf.»

HUMO Dat geldt toch niet alleen voor de populaire muziek?

De Clercq «Maar onze sector krijgt de etalage niet die ze nodig heeft om te overleven. Er heerst een culturele hiërarchie in Vlaanderen: Klara heeft een luisterbereik van amper twee procent, maar o wee als je aan de klassieke muziek komt. Het populaire genre heeft een gelijkaardig bereik, en wij moeten het doen met de Vlaamse top tien, een programma als ‘Het Muziekcafé’ en één keer per jaar ‘De Eregalerij’. »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234