null Beeld

Meester, hij begint weer: kussen en vechten in de klas

In ‘De klas’, een nieuw, op dinsdag uitgezonden Eén-programma van Woestijnvis, gaat telkens een bekende Vlaming voor een klas 16-jarigen staan om hun een les van eigen vinding te geven. Waarmee we al gelijk vier van de vijf W’s hebben afgetikt – Wie, Wat, Waar en Wanneer – en er ons nog eentje rest:

Noud Jansen

HUMO Waarom?

Lise Tieleman (één van de makers) «We wilden al langer iets doen rond 16-jarigen, omdat dat tegenwoordig zo weinig gebeurt op tv. Terwijl het een geweldige leeftijd is: je staat aan de poort van de volwassenheid en alle mogelijkheden liggen nog wijd open. Een klas is bovendien zowat de enige plek waar je een dwarsdoorsnede van de jongerenmaatschappij vindt: er zitten jongens én meisjes bij elkaar met alle denkbare interesses en sociale en culturele achtergronden. Om die jongeren los te krijgen, hebben we voor bekende Vlamingen gekozen. Dat was van meet af aan een succes: iedere BV die we erover aanspraken, zag het vrijwel meteen zitten. En de test die we gedaan hebben met Otto-Jan Ham was heel plezierig. Otto-Jan had het in zijn les over afkomst, en over wat dat doet met een groep. Hij sprak uit ervaring: als Nederlander in Vlaanderen was híj vroeger het exotische element in zijn klas. Inmiddels is de situatie uiteraard helemaal veranderd: de gemiddelde klas van tegenwoordig is zo’n bonte mix aan nationaliteiten dat Otto-Jan, mocht hij nu 16 zijn, één van de ‘gewonen’ zou zijn. Voor die gasten is de multiculturele samenleving simpelweg een feit.»

HUMO Welke BV’s hebben jullie nog bereid gevonden?

Tieleman «Nog zeven meer: Danira Boukhriss, Tom Waes, Philippe Geubels, Erik Van Looy, Siska Schoeters, Lieven Scheire (foto) en Maaike Cafmeyer. Danira had het in haar les over liefde, Philippe Geubels over humor, Erik Van Looy over geweld. Erik is dan wel een heel vredelievend persoon, iemand die gaat lopen wanneer er gevochten wordt, maar in zijn films zit er wel heel veel geweld. Er is trouwens gevochten in die les, net zoals er in de les van Danira gekust is (lacht). Maar in beide gevallen was dat niet op een voor de hand liggende manier.»

HUMO Wisten de jongeren op voorhand van wie ze les zouden krijgen? En waarover de les zou gaan?

Tieleman «Nee, dat was telkens een verrassing. Er waren ook BV’s bij die niet door iedereen herkend werden, zoals Danira, Lieven en Otto-Jan. De jongeren van nu kijken niet meer zo veel tv, hè?»

HUMO Een tv-programma over mensen die amper nog tv kijken: ’t heeft iets ironisch.

Tieleman «Pas op, ’t is niet zo dat ze nooit kijken. Heel de avond voor tv zitten, dat zie je zelden nog bij 16-jarigen. Maar voor bepaalde, van tevoren uitgekozen programma’s blijven ze wel degelijk thuis, of ze nemen ze op.»

HUMO ‘De klas’?

Tieleman (lacht) «Laten we het hopen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234