Leonie Van Mierlo Beeld Noshi Neneh
Leonie Van MierloBeeld Noshi Neneh

Internationale VrouwendagLeonie Van Mierlo

Meisjes aan de macht: ‘Fix het systeem, niet de vrouw’

Bedrijven hebben de mond vol van diversiteit, maar nog altijd bereiken maar weinig vrouwen de top. Hoe kan dat? Innovatiestrateeg Leonie van Mierlo (55) sprak erover met zestig managers en experts voor haar boek ‘Gelijkspel wint’. ‘Mijn motto is: stop fixing the women, fix the system.’

Kim van der Meulen

– Wat was de aanleiding om dit boek te schrijven?

LEONIE VAN MIERLO «De top van de organisaties waarvoor ik werk, wordt nog altijd gedomineerd door witte mannen van in de vijftig. Als je vraagt waarom er zo weinig vrouwen aan de top staan, hoor je vaak: ‘Ze willen het niet’, of ‘ze kunnen het niet’. Dat klopt gewoon niet.»

– Waarom is diversiteit zo belangrijk?

VAN MIERLO «Omdat bedrijven er op veel manieren beter van worden. Zo nemen teams met mannen én vrouwen betere beslissingen, blijkt uit onderzoek van McKinsey. De omzet van bedrijven met diverse teams ligt tot 20 procent hoger. Het levert meer betrokken medewerkers en minder ziekteverzuim op.»

– Waarom is die gelijkheid op de werkvloer er dan toch nog niet?

VAN MIERLO «Dat heeft onder meer te maken met onbewuste denkpatronen die iedereen heeft. Ons brein kijkt toch het liefste naar mensen die op ons lijken. Als een sollicitatiecommissie grotendeels uit mannen bestaat, zullen ze onbewust geneigd zijn te denken: laten we voor die kerel gaan, niet voor die vrouw. Terwijl dat op niets is gebaseerd.»

– Het gaat vaak over vrouwen aan de top. Speelt dit probleem niet aan de onderkant van de arbeidsmarkt?

VAN MIERLO «Zeker, een minstens zo groot probleem is dat de kweekvijver van vrouwelijk talent in veel organisaties te klein is. Vooral in de periode van hun leven waarin vrouwen kinderen krijgen, gaan ze parttime werken of stappen ze zelfs uit de arbeidsmarkt. We moeten het voor vrouwen aantrekkelijker maken om werk en zorg te combineren.

»Maar ook de masculiene bedrijfscultuur moet worden doorbroken. Veel topvrouwen hebben hun positie deels te danken aan het feit dat ze zich zijn gaan gedragen als one of the guys, maar er zijn vrouwen die gewoon géén zin hebben in de manier waarop mannen in boardrooms met elkaar omgaan.»

– Wat moet er veranderen?

VAN MIERLO «Diversiteit en inclusie horen op de agenda van directies en raden van bestuur te staan. Bedrijven moeten ambitieuzere doelen en streefcijfers opstellen.»

– Is er iets wat vrouwen zelf kunnen doen?

VAN MIERLO «Ja, zichtbaarder zijn. Vrouwen hebben over het algemeen de neiging om de credits van hun werk aan hun team te geven, niet aan zichzelf. En ze zijn nog te bang om hun ambities uit te spreken. Vrouwen vergeten dat nog weleens, die denken eerder: mijn leidinggevende weet wel dat ik die promotie wil. Wees niet bescheiden, laat weten wat je wilt.»

– Wat gaat al wél goed?

VAN MIERLO «Doordat er de laatste tijd veel media-aandacht is voor genderdiversiteit en inclusiviteit, is er steeds meer bewustwording. Als bedrijven nu heel trots op LinkedIn hun nieuwe managementteam voorstellen en op de foto staan vijf witte mannen in pak, komt daar een resem reacties op: ‘Dat is toch niet meer van deze tijd?’ We voelen steeds meer aan dat dit niet meer kan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234