null

televisie'Gentbrugge'

'Mensen moeten me al te vaak zeggen: 'Anderhalve meter, hè, vriend!''

In het onvolprezen 'Gentbrugge' zagen we hoe Joris Hessels, chroniqueur van het type schoonheid dat meestal zomaar achter de hoek loert, zich probeerde te settelen in het lustoord uit de titel. Net toen het lukte, sloeg het coronavirus toe. En nu krijgen we een update in de vorm van een eenmalige special, waarin Joris moet doen waar hij anders zo slecht in is: afstand bewaren. 'Ik raak de mensen graag aan, maar dat mag opeens niet meer.'

Vincent Van Peer

JORIS HESSELS «Voor een ADHD'er zoals ik, met een soort geldingsdrang op het vlak van nuttig zijn, is deze periode een niet te onderschatten beproeving. Voor jou zal het, kan ik me voorstellen, ook niet eenvoudig zijn. Interviews afnemen via Skype: er zijn, zo weet ik sinds kort, aangenamere dingen. Zelfs mijn therapeut doet zijn consultaties heden op een computerscherm: bizar. We zullen alles toch een beetje moeten herdenken, vrees ik, als dit nog lang duurt.

»Langs de andere kant vind ik het voorlopig best boeiend. Oké, het is vervelend dat mijn optredens, alsook de eerste opnames van het nieuwe seizoen van 'De weekenden', afgelast zijn. Maar vooralsnog is dat van een net iets andere grootteorde dan pakweg het EK of de Olympische Spelen - om van de verloren levens nog maar te zwijgen. Nee, ik vind het boeiend om te zien hoe wij er met z'n allen mee omgaan dat héél het dagelijkse leven stilvalt. Iedereen moet even opnieuw een plekje zoeken, aan zingeving doen. Ik vind dat we deze ervaring maar eens moeten aanwenden om na afloop op een andere manier met heel wat dingen om te gaan. Dan winnen we hier op termijn toch nog íéts mee.

»Ik ben trouwens ook een beetje verkouden, dus dat moet ik in de gaten houden (lachje).»

HUMO Jij lijkt me iemand die doorgaans opfleurt van een handdruk met de buurman, een kus aan een passerende kennis.

HESSELS «O ja, als er nu één ding is dat ik mis... Ik heb iedereen graag dichtbij. Ik raak de mensen graag aan - zij het liever niet ongewenst (lacht). Ik ben ne vree kusser, en al dat tactiele mag opeens niet meer, waardoor ik me nogal geremd voel in mijn gedragingen. Gelukkig is er sociale controle en word je neergebliksemd als je te dicht komt. Want mensen moeten al te vaak tegen me zeggen: 'Anderhalve meter, hè, vriend.' Het is wennen.»

HUMO Volgt de Gentbruggenaar de social distancing-regels goed op?

HESSELS «De Gentbruggenaar denkt vooral: 'Het is zondag, en op zondag gaan we wandelen.' Op de dijk moet je na de middag niet meer komen, want dan is het koppenlopen - het is verdorie drukker dan anders. Ik vermoed dat de politie de komende dagen toch een iets strenger oogje in het zeil zal houden.

»Herinner je je Patrick, de man die afgezonderd aan de dijk woont? Hij klaagde erover toen ik hem opnieuw opzocht: 'Verschrikkelijk hoeveel mensen hier plots aan mijn deur staan en mijn schapen lastigvallen.' Die man heeft natuurlijk een jarenlange ervaring op het vlak van social distancing - voor hem is dit een eitje.»

HUMO Ben je iedereen nog persoonlijk gaan opzoeken?

HESSELS «Nee, daar was zelfs geen tijd voor. Meestal zit ik veilig thuis en verloopt het contact via Skype. Ik ga de komende dagen nog wel een paar mensen met de fiets opzoeken. Maar dan ga ik tot aan de voordeur en niet verder.

»Normaal zou ik nog Chinees zijn gaan eten bij Simone om haar 90ste verjaardag te vieren. Dat is uiteraard niet doorgegaan. Maar het gaat wel goed met haar, ook al woont haar tweelingzus Yvonne nu weer in Eeklo, terwijl zij zelf dicht bij het voetbal is gebleven. Er wordt naar oudere mensen omgekeken, merk ik, zowel door buren als door kinderen. Dat geldt evengoed voor Laurent, de charmezanger met afasie, mijn buurvrouw Giesela of mijn kameraad Ronald: hem heb ik vanmorgen nog gezien. Hij wordt zot van binnen te zitten, maar intussen zorgt hij wel mooi voor zijn oude tante, en voor zijn klanten. Ik denk dat dat een goeie, zij het kleffe, samenvatting is: er wordt voor elkaar gezorgd.»

HUMO Wie zorgt er voor jou? Als ik me niet vergis, heb jij vier koters rondlopen.

HESSELS (lacht) «Je proberen te concentreren op je werk terwijl je ook nog moet letten op vier belhamels is, euh, een combo die niet meteen tot de aanbeveling strekt. Maar goed, zo kan ik mij ook nuttig maken. Al is het maar om mijn lief een beetje te ontzien, want zij is net geopereerd.»

HUMO Je vriendin Evelien werkt als verpleegster op een kinderkankerafdeling. Ik kan me voorstellen dat zij daar op dit moment, ondanks alles, graag was geweest.

HESSELS «Ze is enorm aan het balen: ze doet dat zo graag. Zij is geboren voor de job die ze doet, en ze vindt het echt doodjammer dat ze er niet kan zijn wanneer ze nodig is.»

HUMO Heb jij in deze periode weleens, zoals ikzelf, naar zorgmedewerkers gekeken en gedacht: wat doe ík eigenlijk?

HESSELS (lacht) «Natuurlijk. Ik leef samen met een zorgmedewerkster, dus ik denk dat ook op een normale dag al meermaals. Zij toeft altijd tussen dood en leven. Dat is van een ander niveau. Maar ik ben bijna 40 en ik besef: wat ik doe, heeft óók zin. Het kan mensen maar troost of verstrooiing bieden. Dat is, zeker dezer dagen, ook nodig.

»In een ander leven was ik trouwens zeer graag verpleger geweest. Als mijn carrière - zoals, schat ik, zeer waarschijnlijk is - stilaan begint te tanen, zou ik het zelfs nog oprecht overwegen. Ik kan geen dokter meer worden - daar ben ik ook niet slim genoeg voor - maar verpleger? Dat zie ik mezelf doen, en gráág doen.»

HUMO Intussen moet je het zien te stellen met de special: krijg je die, met alles dat gaande is, tijdig af?

HESSELS «Het zal wel lukken, maar veel tijd is er niet: we moeten 'm op een week in elkaar boksen. Voor de vijf reguliere afleveringen hadden we zes maanden. Nu zijn we uiteraard meer beperkt, we werken zelfs niet met een cameraploeg. Dat maakt het rock-'n-roll, hè.

»Weet je trouwens waarom deze special er überhaupt is kunnen komen? Omdat het voetbal weggevallen is. Datzelfde voetbal heeft ons er tijdens het seizoen twee keer uit gesjot, zeer tegen mijn zin, en nu is het onze beurt!»

HUMO De wraak is zoet.

HESSELS (lacht) «Je neemt me de woorden uit de mond.»

HUMO Je bent nu nog volop bezig, maar dat blijft misschien niet duren. Zul je er ook in slagen om even te ontspannen?

HESSELS «Nee. Vorig jaar zijn we een week met de kinderen naar Italië gegaan. Maar een week is te weinig om tot rust te komen. Eens je je ritme gevonden hebt, moet je alweer weg. (Hoofdschuddend) Ik ben daar echt slecht in. Misschien dat het voor mij goed is dat deze maatregelen nog even zullen duren. Dan móét mijn tempo naar beneden. Ik heb nu nog de neiging om zoveel mogelijk te doen, zoveel mogelijk te zien. Maar misschien zou ik me beter, zoals de Dirk De Wachters van deze wereld van harte aanbevelen, wat meer vervelen. Ik zie in dat opzicht alleszins mogelijkheden. De tuin ligt nog op mij te wachten. Ik heb ook al de tijd gehad voor die lange documentaire van Bruce Springsteen, en voor de drieënhalf uur van 'The Irishman'. En ik ben daarnet de Humo gaan halen: dit gaat wonderen doen voor jullie oplage (lacht)

HUMO Tot slot nog even: volgens jouw Wikipedia-pagina ben jij net 40 geworden.

HESSELS «Nee nee, ik moet nog 40 worden - het onheil voltrekt zich eind augustus pas. Dan geef ik een groot feest, waar je zeker naartoe mag komen.»

HUMO Wat zal er gebeuren in de straten van Gentbrugge wanneer na x-aantal weken of maanden opeens iedereen weer op café mag?

HESSELS «Een orgie, dat spreekt. Afgezien daarvan denk ik dat het nog lang zal duren voor de normale gang van zaken weer helemaal is hersteld. De mensen zullen tijd nodig hebben om hun ritme te hervinden. Maar eenmaal het zover is, tegen het einde van de zomer, barst mijn feest los - en dán kunnen we elkaar weer huilend en dronken in de armen vliegen. Aan dat toekomstbeeld klamp ik me even vast. Jij komt toch ook?»

HUMO Ik klamp mee: tot dan!

‘Gentbrugge’ - Canvas, woensdag 1 april, 21.20

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234