null Beeld

Mensen van goede wil: Evi Hellebaut en Machiel Van Nieuwenhove

Evi Hellebaut, zus van Olympisch kampioene Tia, legt samen met Machiel Van Nieuwenhove tuinen aan op de daken van een Palestijns vluchtelingenkamp in Jordanië. ‘De bewoners moeten het gevoel hebben dat het hún tuinen zijn.’

Jan Stevens

In Jordanië wonen al decennialang Palestijnen in overbevolkte, betongrijze vluchtelingenkampen. In november vorig jaar ging Evi Hellebaut op bezoek bij haar vriend Machiel Van Nieuwenhove in Gaza Camp, een Palestijns vluchtelingenkamp in de Jordaanse stad Jerash. ‘Machiel liep er stage bij de Verenigde Naties. We hebben toen veel gepraat over hoe we het moeilijke leven van de kampbewoners zouden kunnen verbeteren. De voorbije maanden rijpte het plan om op de daken van Gaza Camp te gaan tuinieren. Samen met Machiel en onze Nederlandse vriend Joric Docters van Leeuwen richtten we de non-profitorganisatie Greening the Camps op. We hebben een crowdfundingactie gestart en willen 20.0000 euro ophalen, om de betonnen daken om te toveren tot vruchtbare daktuinen. De volgende maanden en jaren zal ik nog vaak naar het kamp terugkeren en ik wil er graag mijn thesis over schrijven.’

HUMO Met Greening the Camps scholen jullie Palestijnse vluchtelingen om tot stadsboeren?

Machiel Van Nieuwenhove «We specialiseren ons in urban farming: op de betonnen daken van het kamp willen we groenten en fruit kweken in grote kisten, in serres en onder luifels die voor schaduw zorgen. Zo pikken we ook in op het cultureel erfgoed van de Palestijnen. De ouders en grootouders van onze Palestijnse leeftijdsgenoten uit Gaza Camp bewerkten ooit het land.»

Evi Hellebaut «We vinden het ontzettend belangrijk dat de kampbewoners het gevoel hebben dat het hún tuinen zijn en niet die van de organisatie. Daarom hebben we ze er vanaf de eerste dag bij betrokken.»

Machiel «Palestijnen zijn uitstekende ondernemers en steken graag de handen uit de mouwen. Als vluchteling in het buitenland moet je creatief zijn en je plan leren trekken. Veel inwoners van Gaza Camp leven hier al sinds het einde van de jaren zestig. Bij wijze van proefproject hebben we in de Jordaanse hoofdstad Amman twee serres en een grote compostinstallatie gebouwd op het dak van een populaire ontmoetingsplaats. Onder dat dak vind je een bibliotheek, een kunstgalerij en een koffiehuis. De bezoekers zijn zeer enthousiast over onze daktuin. Vijfentwintig vrijwilligers onderhouden hem.»

Evi «Onze daktuinen in Gaza Camp bouwen we in samenwerking met One Love, een organisatie die het leven in het kamp draaglijk wil maken. Zij beheren een gebouw waarin ze kinderen opvangen en jongeren beroepsopleidingen geven. Het dak is van beton, en in tegenstelling tot de vele zinken daken in het kamp, uiterst geschikt voor een daktuin. De mensen die bij One Love actief zijn, zijn generatiegenoten die hun gemeenschap vooruit willen helpen. Door de hele installatie samen te bouwen, hopen we van elkaar te leren. Later zullen we nog daktuinen bouwen waar gezinnen hun groenten kunnen kweken en families ’s avonds kunnen buurten, gezellig in de schaduw en tussen het groen.»

HUMO Hoe uniek is Greening the Camps?

Evi «We zijn niet de eersten: het concept urban farming bestaat al langer. Niet ver van Gaza Camp ligt Husn Camp. De universiteit van Berlijn en de VN hebben daar zeven daktuinen ingericht. Dat project ziet er veelbelovend uit.

»Maar het allerbelangrijkste is dat we onze stadstuinen samen met de vrouwen en de kinderen van het kamp zullen onderhouden. We willen een plek creëren waar de bewoners van Gaza Camp graag samen zijn. Een groene oase waar ze even kunnen wegvluchten uit dat overbevolkte kamp vol vuil en beton.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234