‘Mocht ik vroeg of laat toch op mijn lauweren gaan rusten of er de kantjes aflopen, hoop ik dat iemand me op de schouder tikt en zegt: ‘Simon, dit kan niet’.’ Beeld Geert Van de Velde
‘Mocht ik vroeg of laat toch op mijn lauweren gaan rusten of er de kantjes aflopen, hoop ik dat iemand me op de schouder tikt en zegt: ‘Simon, dit kan niet’.’Beeld Geert Van de Velde

doelmanSimon Mignolet

'Met Club de beker en de titel winnen, geeft me meer voldoening dan die gewonnen Champions League'

Hét doel van de doelman van Club Brugge: 'Prijzen pakken. Daarvoor ben ik teruggekomen naar België.' Een Europese cup zit er niet meer in voor Simon Mignolet (32), na de 5-0-pandoering op Manchester United. Maar er blijven er nog altijd víér over dit jaar: de Beker van België, landskampioen, Europees kampioen met de Rode Duivels én kampioen van Engeland 2014 - tenminste als Manchester City straks het deksel op de neus krijgt in de Financial Fair Play-affaire. Niet slecht voor een jongetje dat op zijn 15de te horen kreeg dat hij het nooit zou maken als profvoetballer bij STVV.

Jan Hauspie

Toen Club Brugge Manchester United lootte in de Europa League, betekende dat voor Simon Mignolet een terugkeer naar de streek waar hij als doelman van Liverpool jarenlang woonde én schitterde. Een speling van het lot die deze nuchtere Limburger niet bepaald tot nostalgie bewoog.

SIMON MIGNOLET «Ik had liever een tegenstander geloot tegen wie we een grotere kans maakten. Veel Engelse journalisten vroegen me: 'Terug naar Engeland, dit zijn vast belangrijke wedstrijden voor u?' Maar ik ben helemáál geen sentimenteel type. Ik sta zakelijk in het leven, dat is mijn karakter. Wie te veel emoties toont, komt vaak bedrogen uit, zeker in het voetbal. Die wijze les kreeg ik van (voormalig STVV-voorzitter, red.) Roland Duchâtelet - ik was nog erg jong - en het is absoluut waar: in het voetbal is er geen plaats voor sentiment.»

HUMO Manchester United had geen medelijden met jou: 5-0.

MIGNOLET «Ons doel vooraf was om in de heenmatch in Brugge een finale op Old Trafford veilig te stellen. Dat is gelukt. Maar net als tegen Real, waar we de kans op 0-3 lieten liggen, en tegen PSG, met die gemiste penalty, hangt het af van details en efficiëntie. Net toen de storm in Manchester was gaan liggen en we de controle over de wedstrijd hadden, vielen die penalty en die rode kaart. De kansen van David Okereke en Mats Rits gingen er niet in, de ene na de andere van United nadien wel. Objectief bekeken hebben we toch een uniek parcours afgelegd. Wij zijn de eerste Belgische ploeg die zich via de voorrondes voor de Champions League kon plaatsen. Vervolgens zijn we in een groep met PSG en Real Madrid doorgestoten naar de Europa League, terwijl iedereen vond dat er meer had ingezeten. We konden dus wedijveren met die topploegen. De grootste stap is gezet. Nu moet Club dat laatste stapje nog zetten en efficiënter worden. Daarom ben ik voorstander van de BeNeLiga. Om die laatste procenten erbij te krijgen, moet je wekelijks topwedstrijden spelen, zoals in de play-offs, maar dan het hele seizoen lang.»

HUMO Mis je Liverpool, de club waarvoor je zes seizoenen uitkwam?

MIGNOLET «Niet echt. Mijn werkomstandigheden in Brugge zijn even goed, zoniet beter. Het Engelse voetbal, en dan zeker de topwedstrijden tegen City of United, mis ik wel. Maar die lagen ook al anderhalf jaar achter me: ik zat op de bank bij Liverpool. Nee, het is goed zoals het is. Jasmien (zijn echtgenote, red.) werkte als juriste op een advocatenkantoor in Manchester en heeft die job moeten opgeven, maar nu Lex geboren is, is het ook voor haar aangenamer dat de familie dichtbij is.»

HUMO Was Lex' nakende geboorte een reden om naar België terug te keren?

MIGNOLET «Nee, maar achteraf bekeken heeft die verhuis alleen maar voordelen gehad. Ik kan elke dag bij Lex zijn, wat in Engeland onmogelijk was geweest: daar zat ik vijf keer meer op hotel dan nu in België. Een kind helpt ook het voetbal te relativeren. Ik speel nog altijd graag voetbal, en voor veel mensen is het de belangrijkste bijzaak in het leven, maar plaats het in perspectief en je ziet wat het echt is: wind.»

HUMO Dat relativeren helpt wanneer je toch eens in de fout gaat, zoals in de halve finale van de beker tegen Zulte Waregem. Het is je ook niet aangerekend: iedereen houdt van Simon Mignolet.

MIGNOLET (lacht luid) «Helemaal niet mee eens! In het verleden zijn er fouten van mij uitvergroot net omdat ik iemand ben die, als hij in de fout gaat, dat altijd toegeeft. Sinds mijn terugkeer wordt er veel van mij verwacht. Neem nu Vincent (Kompany, red.): iedereen vindt dat hij geen al te geweldig seizoen speelt. Dat heeft met zijn status te maken. Die schept verwachtingen en dus wordt het vergrootglas erbij gehaald. Als een grote naam fouten maakt, worden die niet verdoezeld. Had ik die fout tegen Zulte Waregem al na vijf weken gemaakt, dan zou je wat anders gezien hebben. Ik ben me er elke dag van bewust dat het snel kan omslaan. Een standbeeld is sneller afgebroken dan het is gebouwd.»

‘Bondscoach Roberto Martínez verstaat de kunst om een boodschap over te brengen: een zeldzaamheid in het voetbal.’ Beeld Photonews
‘Bondscoach Roberto Martínez verstaat de kunst om een boodschap over te brengen: een zeldzaamheid in het voetbal.’Beeld Photonews

STUNTTRANSFER

HUMO Jullie volgende doel is de finale van de Beker van België, op 22 maart tegen Antwerp. Hoe schat je de kansen in?

MIGNOLET «Fiftyfifty, zoals in elke finale. We willen absoluut de dubbelslag slaan - titel én beker - maar Antwerp is een sterke ploeg: thuis wonnen we, uit verloren we. Er is een groot verschil tussen een bekerfinale en een competitieduel. Mochten we Antwerp nu treffen in de competitie, met onze voorsprong, dan stappen we heel anders het veld op. In een finale staan alle tellers op nul. Dan is het alles of niets en kun je geen vrede nemen met een gelijkspel.»

HUMO Over één zaak was tot voor kort iedereen het eens: de titel is voor Club Brugge. De 5-0 tegen Manchester en de recente vormdip hebben wat twijfel gezaaid.

MIGNOLET «Het is niet leuk om een Europese campagne met zo'n nederlaag af te sluiten. Maar die 5-0 heeft ons niet aan het twijfelen gebracht, laat dat duidelijk zijn. Wij willen die titel niet alleen winnen, we zijn dat aan onze standing verplicht. Wij zijn de enige club die die ambitie heeft uitgesproken, waardoor iedereen het voor waar is gaan aannemen: 'Club wordt kampioen!' Maar zeker is dat niet, hè. We hebben een mooie voorsprong, maar straks wordt die gehalveerd. En dan kun je er niet omheen dat Gent goed bezig is: zie maar hoe moeilijk ze het AS Roma hebben gemaakt. Het is dus zeker nog niet gespeeld.»

HUMO Je terugkeer naar België was een verrassing. Zijn je verwachtingen ingelost?

MIGNOLET «Nog niet allemaal, nee. Ik ben blij met de keuze die ik heb gemaakt, het voetbal dat we brengen en de mooie momenten die ik al heb beleefd. Maar ik ben gekomen om prijzen te winnen.

»Mijn allereerste ambitie was om de Champions League te spelen, terwijl dat toen ik naar Club kwam niet eens een zekerheid was. We hebben nog hard moeten vechten om Kiev en Linz in de voorrondes opzij te zetten. Vervolgens werkten we een mooie Champions League-campagne af, maar zonder door te stoten. De stap die Club nu moet zetten, is niet alleen blij zijn dat het tegen PSG en Real Madrid kan spelen, maar ook écht met hen wedijveren. Maar goed, het was mooi dat we konden overwinteren in de Europa League - ook dat was een ambitie. Blijven over: de competitie en de beker. Ook daar staan we waar we wilden staan, maar we hebben nog niets in handen.»

HUMO Zonder titel of beker is het seizoen mislukt.

MIGNOLET «Dat is een wel erg fatalistische kijk op de zaken. Zo zit ik niet in elkaar.»

HUMO Je zult een heel seizoen gespééld hebben: dat is al pure winst na anderhalf jaar bankzitten bij Liverpool.

MIGNOLET «Klopt. Dat was ook de allerbelangrijkste reden om voor Club Brugge te kiezen. Ik wilde niet langer alleen in de kleedkamer belangrijk zijn - wat bij Liverpool echt wel het geval was toen we vorig seizoen de Champions League wonnen - maar vooral op het veld. Als oudste en meest ervaren speler kan ik Club daar dubbel zo hard helpen.»

HUMO Nog een stelling waarover grote unanimiteit bestaat: jij hebt Club zijn aura van onoverwinnelijkheid bezorgd.

MIGNOLET (lacht) «Ik ben maar een radertje in het grotere geheel. We hebben een sterk collectief, een uitstekende trainersstaf en een management dat de club voortdurend naar een hoger niveau tilt en ons geen minuut rust gunt. In het voetbal telt alleen vandaag, niet wat je zes maanden geleden hebt gepresteerd. Ik ben blij dat de algemene teneur over mij positief is, maar ik weet ook hoe snel die kan omslaan. Buiten die ene fase tegen Zulte Waregem (dat scoorde na een foute inspeelpass van Mignolet in de halve finale van de beker, red.) heb ik me aardig uit de slag getrokken. Ik herinner me de persconferentie waarop ik werd voorgesteld: 'Verwacht niet dat ik assists ga geven en doelpunten ga maken,' zei ik. Nu, in de thuismatch tegen Manchester heb ik die assist wél gegeven (lacht). Maar ik prijs me gelukkig dat ik niet in de val van de grootspraak ben getrapt.»

HUMO Hein Vanhaezebrouck heeft jou - en niet Vincent Kompany - de stunttransfer van het jaar genoemd.

MIGNOLET «Dat is leuk. Ik kan alleen maar zeggen dat ik er stellig van overtuigd ben dat al die teruggekeerde Rode Duivels - ik, Vincent, Nacer Chadli, Kevin Mirallas, Steven Defour, Laurent Depoitre - een boost hebben gegeven aan de Belgische competitie. Jonge spelers kunnen veel van ons opsteken.»

HUMO Van de spelers die je noemt, ben jij de enige die het helemaal waarmaakt.

MIGNOLET «Ik moet andermans rekening niet maken. Ik heb ook het geluk dat ik nog nooit geblesseerd ben geweest.

»Had je mij een jaar geleden gezegd dat ik nu bij Club Brugge zou spelen, dan had ik dat weggelachen. De investering die Club bereid was te doen, heeft mij over de streep getrokken. Ik word 32 en had nog twee jaar op de bank kunnen zitten bij Liverpool, maar dan was ik nooit nog ergens als nummer 1 aan de bak gekomen. Terwijl ik op de top van mijn kunnen ben. Daarom moest ik deze stap nu zetten, en niet wachten tot ik 34 ben. Het was de enige manier om mijn carrière zo lang mogelijk te rekken. Maar dan nog ben ik afhankelijk van Club Brugge. Dat de club zó'n inspanning zou leveren, had ik nooit verwacht. En dat Liverpool ermee akkoord zou gaan ook niet.»

HUMO Hoeveel moeite heeft het gekost om jezelf ervan te overtuigen dat dit geen stap terug is?

MIGNOLET (denkt na) «Weet je wat de doorslag heeft gegeven? Dit gebouw (het nieuwe trainingscentrum van Club Brugge in Westkapelle, red.). Dit moet echt niet onderdoen voor wat ik bij Liverpool gewend was. Integendeel, het is béter: ik kan mij hier elke dag in de beste omstandigheden blijven ontwikkelen. Ik wist ook dat ik op het veld moest staan, met het EK dat eraan komt. En ik wilde me op het Europese toneel blijven meten met de beste tegenstanders. Daarom vind ik het belangrijk dat de BeNeLiga er komt: alleen met een sterkere competitie wordt de kloof met de toplanden niet nog groter.»

HUMO De Jupiler Pro League is een niveautje lager dan de Premier League. Hoe groot was de verleiding om te denken dat het wel zou loslopen?

MIGNOLET «In die val wilde ik absoluut niet trappen. Een stap hogerop zetten is moeilijk, maar een stap terugzetten is dat ook: als je niet hetzelfde als voordien brengt, kan het snel bergaf gaan. Ik heb er hard over gewaakt dat dat niet zou gebeuren. Mocht ik vroeg of laat toch op mijn lauweren gaan rusten of er de kantjes aflopen, hoop ik dat iemand me op de schouder tikt en zegt: 'Simon, dit kan niet.' Gelukkig is er altijd wel een stemmetje in mijn hoofd dat me bij de les houdt.»

HUMO Drie jaar geleden zei je in Humo: 'Als je in Engeland voetbalt, blijf je daar doorgaans voor de rest van je carrière. Het is de meest veeleisende competitie van allemaal: die wissel je niet gauw in.'

MIGNOLET «Ik heb je een leugen verteld! (lacht) Nee, ik sta nog altijd achter die uitspraak. Op dat ogenblik was ik ervan overtuigd dat ik mijn carrière in Engeland zou afsluiten. Maar goed, ik wilde spelen, dus lag mijn toekomst elders.»

HUMO Je was het bankzitten echt beu, hè?

MIGNOLET «Ik heb vaak op mijn tanden moeten bijten, in moeilijke omstandigheden.»

HUMO In datzelfde interview, dat plaatsvond nadat Liverpool-coach Jürgen Klopp je al eens uit de ploeg had gezet voor Loris Karius, klonk je alweer vol vertrouwen: 'Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.' Toch overkwam het je opnieuw.

MIGNOLET «Niet míj, hè (lacht). Iedereen heeft toch die Champions League-finale gezien? (Liverpool verloor in 2018 van Real Madrid na twee blunders van Karius, red.) Het heeft geen enkele zin om dit op te rakelen: het levert mij niets op. Ik ben geen janker. Als ik mij moet bezighouden met al mijn fouten - zowel die waarvoor ik zelf verantwoordelijk ben als degene die me overkomen zijn - heb ik geen leven meer.»

HUMO 'Er komt een dag dat ik mijn verhaal zal doen,' heb je al gezegd. Waarom moet het wachten?

MIGNOLET «Omdat ik nog speler ben. Maar ooit doe ik het: ik heb veel te vertellen.»

‘Na mijn carrière wil ik mijn eigen baas zijn. Als trainer ben je dat nooit helemaal en als voetballer word je zéker geleefd.’ Beeld Geert Van de Velde
‘Na mijn carrière wil ik mijn eigen baas zijn. Als trainer ben je dat nooit helemaal en als voetballer word je zéker geleefd.’Beeld Geert Van de Velde

KLOPP VS. CLEMENT

HUMO Is die verloren Champions League-finale tegen Real Madrid de grootste ontgoocheling uit je loopbaan?

MIGNOLET «Ja. We hadden de Europa League-finale al eens verloren, maar toen was Sevilla beter. Dan kun je dat makkelijker plaatsen.»

HUMO Wat voelde je toen je Karius twee jaar later tegen Real zo zag blunderen?

MIGNOLET «Ik snap waar je naartoe wilt, maar je maakt een denkfout: wat ik voelde, was geen individueel gevoel. Als voetballer maak je deel uit van een groep waarin iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft: winnen. Dan kijk je niet met frustratie of rancune naar zulke fases. Je wijst ook niemand met de vinger, want de man die in de fout gaat, is een collega met hetzelfde doel, geen concurrent. Wat ik voelde, was een collectief gevoel: 'Shit, er glipt óns iets door de handen.' Ontgoocheling, dus.»

HUMO 'Voor de buitenwereld trekt Simon een schild op, maar ik heb zijn pijn gezien én gevoeld,' vertelde je makelaar Nico Vaesen me.

MIGNOLET «Dat is ook zo. Het is een litteken. Maar goed, dit is niet het moment om het erover te hebben en er energie aan te verspillen. Ik verzeker je, Jan: voor jij klaar bent als journalist, krijg je dat verhaal nog (lacht). Ik laat je even op je honger zitten, maar het komt. En het zal niet alleen over Liverpool gaan, want er is wel meer gebeurd in mijn leven.»

HUMO Zoals?

MIGNOLET «Als jonge snaak droomde ik van een leven als voetballer. Je weet wel hoe dat gaat op die leeftijd: iedereen op school keek naar mij op omdat ik bij het grote STVV speelde. Maar toen ik 15 was, mocht ik niet blijven. Ik was niet goed genoeg. Dat deed pijn, véél pijn. Even abrupt als de afwijzing kwam, heb ik toen de keuze gemaakt: ik word doelman! Een kantelmoment in mijn leven: het heeft me niet alleen als voetballer, maar ook als mens gevormd tot wie ik vandaag ben.»

HUMO Toen Liverpool vorig seizoen dan toch de Champions League won, keek je weer toe vanop de bank. Ben je dan toch blij met die trofee?

MIGNOLET «Natuurlijk wel! Ik ben er oprecht fier op. Nu, je hebt gelijk: het voelt niet helemaal hetzelfde als wanneer je op het veld staat. Mochten we met Club de bekerfinale winnen en kampioen worden, zal mij dat meer voldoening geven dan die gewonnen Champions League. Dénk ik, want zeker zal ik het pas weten als het zover is.»

HUMO Wringt het niet dat Liverpool uitgerekend nu landskampioen wordt met een straatlengte voorsprong op Manchester City?

MIGNOLET «Nee, hoor, ik wist dat die kans groot was. Ik hoop dat Liverpool het haalt, de jongens verdienen het. En stel dat Manchester City nog meer in de problemen komt met de Financial Fair Play en zijn titel van 2014 moet afgeven, dan schrijf ik toch nog een Premier League-titel op mijn palmares. Dat jaar werd Liverpool tweede en stond ik nog in doel.»

HUMO Is Club-trainer Philippe Clement te vergelijken met Jürgen Klopp?

MIGNOLET «Hun ideeën over voetbal zijn vrij vergelijkbaar. Beiden zijn winnaars die erg betrokken zijn bij hun groep en er midden ín staan. Ze voelen zich ook erg verantwoordelijk. Maar Jürgen heeft een passioneler, opvliegender karakter dan Philippe, die rationeler en beredeneerd is. In Philippe herken ik veel van mezelf.»

HUMO Zou jij een trainer zijn zoals hij?

MIGNOLET (lacht) «Nu ga je ervan uit dat ik trainer word. Een fóúte veronderstelling: na mijn carrière wil ik mijn eigen baas zijn en als trainer ben je dat nooit helemaal. Als voetballer word je zéker geleefd. Later wil ik het, voor mezelf én mijn familie, graag iets losser hebben.»

POND ONDER DRUK

HUMO In Humo's Eindejaarsvraagjes noemde je de Brexitproblematiek de belangrijkste gebeurtenis van 2019. En voor 2020 wenste je Europa een Brexitakkoord. De Brexit heeft je nogal beziggehouden.

MIGNOLET «Uiteraard heb ik de Brexit gevolgd, en niet alleen omdat ik politieke wetenschappen heb gestudeerd. Er was geen ontkomen aan: buiten het voetbal werd er in Groot-Brittannië maar over één zaak gesproken.

»Wat een drama was dat! Iedereen ziet het probleem, toch? Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Als je een referendum houdt zonder opkomstplicht en je iemand hebt die zijn standpunt met veel tamtam van de daken schreeuwt (toenmalig voorzitter van de UK Independence Party Nigel Farage, red.), dan weet je zo dat een pak mensen voor de hardste roeper zal stemmen. Slechts 10 procent van de Britten heeft zijn stem uitgebracht, en daarvan heeft 51 procent voor de Brexit gestemd. Vijf procent van de bevolking, dus. Het was je reinste flauwekul.»

HUMO Voelde je je als buitenlander in Engelse loondienst persoonlijk betrokken?

MIGNOLET «Ik voelde vooral onmacht. Want zo gek zijn ze niet dat ze alle buitenlandse voetballers, die uiteindelijk toch verantwoordelijk zijn voor het hoge niveau van de Premier League, zullen buitenzwieren.»

HUMO Het pond, waarin jij je loon kreeg uitbetaald, stond onder druk. Dat heeft je vast ook beziggehouden. Volgens je makelaar weet jij tot op de eurocent wat er in je koffiebars binnenkomt en buitengaat.

MIGNOLET «Dat is zo. Mijn broer runt de zaak, maar ik probeer een oogje in het zeil te houden. Een zaak managen, zien welke moeilijkheden je moet overwinnen: ik vind dat interessant. Ook al omdat een groot deel van mijn centen erin zit. Over belangrijke zaken overleg ik met mijn broer, maar ik geef de finale go.

»Ik ben, in de mate dat het voetbal het nu al toelaat, een ondernemer. Ik trek veel naar me toe, zeker als ik me vergelijk met andere voetballers. Investeringen doen, verzekeringen afsluiten, een verhuis regelen of een nieuwe auto kopen: vaak lost de makelaar het op. Ik heb die dingen altijd zelf gedaan. Als ik dan wat vaker aan de computer zit 's avonds, moet dat maar. Ik wil na mijn carrière niet in het zwarte gat vallen. Als het voetballen stopt, is er niemand meer die mijn zaakjes oplost. Een voetballer wordt afgeschermd van wat er buiten die vier witte lijnen gebeurt. Als je dan niet oplet, vervreemd je van het echte leven. Daarom geef ik de controle niet graag uit handen.»

HUMO Welke levenslessen neem je mee uit die negen jaar in Engeland?

MIGNOLET «Ik woonde nog bij mijn ouders en zat op de universiteitsbanken toen Sunderland me kocht. De was, de plas, de strijk: ik had dat nog nooit gedaan. Van de ene op de andere dag moest ik op eigen benen staan, was ik niet langer de onervaren tiener, maar een man met verantwoordelijkheid. Engeland is niet ver, maar het is een andere cultuur. De taal is anders en de mensen staan er anders in het leven. In België zijn we vooral bezig met huisje, tuintje, gezinnetje. Een Engelsman leeft van dag tot dag. Iets gaan drinken met de vrienden is belangrijker dan zorgen voor een goed pensioen, een mooi huis en een deftige erfenis voor de kinderen. Dat heeft mij zeker beïnvloed. Ik geniet als het kan, al ben ik geen man van uitspattingen. Maar dat is de Engelsman ook niet, daar heeft hij het geld niet voor. Het beeld dat de tabloids ophangen van voetballers, voor wie the sky the limit is, geldt niet voor de rest van Engeland.»

HUMO In de wijk rond Anfield, het mythische stadion van Liverpool, slaan de leegstand en armoede je in het gezicht.

MIGNOLET «En toch genoten die mensen van de momenten waarop het kon. Ook al hadden ze het inderdaad moeilijk.»

HUMO Hoe zit het met jouw bouwplannen in Spanje?

MIGNOLET «Ze zitten in de finale fase. Ook dat proces heb ik helemaal zelf begeleid. Als kind ben ik vaak in Spanje op vakantie geweest en als voetballer heb ik veel Spaanse ploegmaats gehad: meer dan wij genieten die van het leven. Dat wil ik ook doen, met dat huis. Maar het is ook mijn Belgische kantje: een stukje zekerheid voor later.»

UIT DE BIECHT

HUMO Na het seizoen is er nog het Europees kampioenschap. Ga je nu met een ander gevoel naar de Rode Duivels, nu je weer volwaardig doelman bent?

MIGNOLET «Er is een verschil tussen op de bank zitten bij je club, die je werkgever is, en deel uitmaken van een geweldige generatie Belgische voetballers. Dat ik daar deel van mag uitmaken, vervult me met trots. Bij Liverpool heb ik anderhalf jaar dag in dag uit keihard gewerkt zonder dat ik er iets voor terugkreeg. Dat hou je niet vol. De nationale ploeg is een ander verhaal. Om te beginnen komen we maar een paar keer per jaar samen. Bovendien hebben we vijf doelmannen van hoog niveau: buiten Thibaut Courtois en mezelf ook Koen Casteels, Matz Sels en Hendrik Van Crombrugge. Onze opdracht is simpel: er samen voor zorgen dat België de best mogelijke keeper aan de aftrap brengt. Wie dat dan is, beslist de bondscoach. Thibaut doet het ongelooflijk goed bij Real Madrid en bij de nationale ploeg, anders haal je geen dertig op dertig in de kwalificatiewedstrijden. Dat komt niet door mij, maar bij de nationale ploeg help ik hem wel zijn niveau op te krikken.»

HUMO Zijn je speelkansen toegenomen?

MIGNOLET «Dat heb ik niet in de hand. Ik kan alleen mijn best doen bij Club en hard trainen bij de nationale ploeg.»

HUMO Waarom was het Europees kampioenschap een reden om de keuze voor Club Brugge te maken?

MIGNOLET «Had ik opnieuw een heel seizoen op de bank gezeten, dan kon ik zo de krantenartikels raden: 'Moeten we Mignolet nog wel meenemen? Hij speelt al twéé jaar niet bij zijn club. Kunnen we hem wel opstellen als Courtois uitvalt?' Doordat ik geanticipeerd heb, is dat een non-issue geworden.»

HUMO De laatste kwalificatiematch tegen Cyprus speelde je. Doet dat hopen op meer?

MIGNOLET «Ik moet de bondscoach bedanken voor de kansen die hij zijn tweede doelman geeft. Ik heb ook nooit ontgoocheld op die momenten, denk ik. Het was leuk, omdat ik niet zo vaak speelde bij Liverpool. Maar vooral ook nuttig: als ik ooit moet invallen voor Thibaut, moet ik kunnen terugvallen op automatismen met de verdedigers.»

HUMO Op het wereldkampioenschap in Rusland kreeg je die kans niet. Toen Martínez in de groepsmatch tegen Engeland voor een B-elftal koos, liet hij Courtois staan. Daar had je het moeilijk mee.

MIGNOLET «Moeilijk? Hij had me vooraf bij zich geroepen - dat weten jullie niet. Ik ga niet uit de biecht klappen, dat hoeft niet. Het mág ook niet. Maar Martínez verstaat de kunst om een boodschap over te brengen: een zeldzaamheid in het voetbal. Mijn respect voor Martínez is groot, voor de coach én voor de mens.»

HUMO Je zei toen wel: 'Misschien is het een nadeel dat ik veel kan verdragen. Maar ooit komt daar een einde aan.'

MIGNOLET «Heb ik dat gezegd? Laat ik het erop houden dat ik daar niet meer achter sta.»

HUMO Je bent vaak 'op en top prof' genoemd, als je weer eens zonder morren op de bank zat. Dat klinkt als een compliment, maar is het dat?

MIGNOLET «Ik weet wat de mensen denken: hij is te braaf, hij zou beter eens op tafel slaan. Maar weten jullie hoe het er binnenskamers aan toegaat? Vraag het maar aan de beleidsmensen van Club: ik durf mijn mening te geven, en als ik dat doe, houd ik voet bij stuk. Ik zal geen ruziemaken en achteraf niemand met een scheef oog bekijken, maar ik blijf wel bij mijn standpunt. Alleen breng ik het niet naar buiten, omdat dat niet hoort. Toch niet zolang je nog voetbalt.

»Het is zoals met de regeringsonderhandelingen. Op een dag zal er een akkoord gevonden worden. Welke zin heeft het dan nog om het te hebben over al die maanden dat er niets was en waaróm? Niemand heeft daar nog wat aan. Mensen zijn het ook moe. We zullen verder moeten met dat akkoord, de rest is dan niet meer van belang.»

HUMO Waarom heb je met Martínez overlegd voor je bij Club tekende?

MIGNOLET «Omdat ook hij mijn coach is en ik wilde weten hoe hij erover dacht. Trouwens, het was Bart Verhaeghe (voorzitter van Club Brugge, red.) die het me aanraadde: 'Praat er eens over met de bondscoach.' Ik stuurde hem een bericht en hij antwoordde meteen: 'Bel maar.' Zijn woorden hebben me geholpen bij het maken van mijn keuze. Nu zal je weer willen weten wat hij gezegd heeft, maar nogmaals: ik klap niet uit de biecht (lacht).»

HUMO Kun je ons nog gauw vertellen of jullie nu Europees kampioen worden?

MIGNOLET «Ik hóóp het. Derde op het wereldkampioenschap en 30 op 30 in de kwalificatiecampagne: dan vertrek je als favoriet. Of we het ook halen, weet je nooit op voorhand. Maar we willen het wel en we geloven ook dat het kan.

»Die halve finale tegen Frankrijk op het wereldkampioenschap was een ontgoocheling. We verloren niet omdat we niet goed voorbereid of de mindere waren, wel omdat Frankrijk die dag net een tikkeltje efficiënter en matuurder was. Dat kan gebeuren. Nu, als derde sloten we het toernooi wel af met een overwinning - als verliezend finalist ga je toch met een slechter gevoel naar huis. Aan ons nu om verder te oogsten wat gezaaid is.»

Sports Late Night
VIER, zaterdag 7 maart, 22.50

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234