null Beeld Deathtostockphoto
Beeld Deathtostockphoto

Internet

Met deze extensies maak je je browser veiliger en leuker

Zogeheten extensies voor browsers als Chrome en Firefox kunnen werk uit handen nemen of internet veiliger maken. Een overzicht van de nuttigste – en totaal niet nuttig maar wel leuke.

Met een beetje fantasie zijn browserextensies vergelijkbaar met apps voor mobieltjes: het digitale leven wordt er een stuk eenvoudiger door. Technisch gezien zijn extensies stukjes code die de webbrowser wat slimmer maken. Bijvoorbeeld door automatisch wachtwoorden te laten onthouden. Of advertenties te blokkeren. Extensies bestaan voor alle populaire browsers (Chrome, Firefox, Safari, Opera, Edge), maar wij concentreren ons bij onderstaand overzicht op de populairste browser: Chrome.

LastPass

Onontbeerlijk bij alle surftochten: een goede wachtwoordmanager. Een uitstekende, gratis dienst is LastPass. Daar is een app van, maar ook een extensie voor Chrome of andere browsers. De wachtwoorden die u op uw mobieltje gebruikt, worden gesynchroniseerd op laptop of desktop. Nooit meer wachtwoorden kwijt, nooit meer de neiging om te simpele wachtwoorden te gebruiken.

Evernote

Ook al zo handig: Evernote. Met dit programma heeft u al uw aantekeningen altijd beschikbaar, of u nu op uw mobiel of desktop werkt. Met de extensie is het opslaan van een interessante internetpagina zo gebeurd.

Google Translate en DeepL

Met één druk op het icoontje vertaalt u een complete webpagina. Een andere optie is het selecteren van een klein stukje tekst of woord waarna het vertaalicoontje verschijnt om alleen dit gedeelte door de vertaalmachine te halen. Minstens zo goed is de veel minder bekende vertaalmachine Deepl, waarvan ook een extensie beschikbaar is.

Adblock Plus en Ghostery

Een van de populairste categorieën binnen de extensies is die van de adblockers. Adblock Plus blokkeert niet alleen advertenties op YouTube en banners op sites, maar zorgt er ook voor dat u tijdens uw surftochten geen digitale sporen voor adverteerders achterlaat omdat het de trackers blokkeert, waarmee websitebezoekers worden gevolgd. Een vergelijkbaar programmaatje is het uitstekende Ghostery, dat bij elke site laat zien hoeveel trackers daar op staan. Beide programma’s kunnen ook sites op een witte lijst plaatsen zodat hier banners en trackers worden toegestaan.

Todoist

Bent u ook zo iemand die de hele dag mailtjes naar uzelf stuurt met dingen die absoluut niet vergeten mogen worden? Hoeft niet. Todoist is een populaire productiviteitsapp voor Android en iPhone, maar bestaat ook als handige extensie die ervoor zorgt dat alle taken tussen mobiel en laptop keurig worden gesynchroniseerd. Met de extensie kan de gebruiker bijvoorbeeld interessante sites op een leeslijst toevoegen, net als nieuwe taken of actiepunten.

Word Replacer

Nee, u gaat hier niet efficiënter of veiliger door werken. Word Replacer doet precies wat de naam doet vermoeden: het automatisch vervangen van bepaalde woorden op websites. Handig voor mensen die allergisch voor bepaalde woorden zijn. Of leuk om op de computer van een collega te doen.

OneTab

Tabbladen binnen een browser kunnen handig zijn. Maar ook irritant, als u na een dag werken merkt dat u er honderd open heeft staan. Daar wordt uw computer bepaald niet sneller van. OneTab zorgt ervoor dat al die tabbladen in één klap worden gehergroepeerd op één pagina. Een alternatief is TabWrangler, dat automatisch tabbladen sluit als ze een bepaalde tijd niet zijn gebruikt. Heropenen kan ook weer.

Netflix Party

Samen series kijken op afstand is mogelijk dankzij de extensie Netflix Party. Deze zorgt ervoor dat je synchroon naar series en films kunt kijken. De chatfunctie maakt het samen kijken compleet. Netflix Party bestond al een tijdje, maar werd met de coronacrisis pas populair.

Speedtest

Is uw internet niet vooruit te branden? Of is dat misschien alleen maar perceptie? Onlinesnelheidstesten geven uitsluitsel. Even googelen naar zo’n test kan dan natuurlijk, maar een knopje boven in de browser is nóg gemakkelijker.

StayFocusd

Herkenbaar? Je neemt plaats achter je computer om productief te zijn. Een paar uur later is dat rapport nog lang niet af, maar heb je wel dertig keer je mail gecheckt, Twitter en Wikipedia uitgelezen en alle nieuwssites uitgespeld. Tooltjes als StayFocusd beloven paal en perk te stellen aan het web met al zijn afleidingen. Gebruikers kunnen specifieke sites op een zwarte lijst zetten. Is de vooraf toegekende tijd op? Dan is een bezoek aan die sites onmogelijk. Er is ook een ‘nucleaire optie’ door gewoon het hele internet te blokkeren.

Text Mode

Een iets minder ingrijpende manier om minder afleiding te hebben is Text Mode. Deze extensie ontdoet alle sites van afbeeldingen en knipperende banners en zet er een kale zwart-witsite met alleen tekst voor terug.

Wachtwoordencheck

De Password Checkup van Google maakt duidelijk of de wachtwoorden die u voor non-Googlesites gebruikt wel veilig zijn. Als de wachtwoorden ooit een keer ten prooi zijn gevallen bij een groot datalek, geeft deze extensie een waarschuwing: snel een ander wachtwoord nemen.

Safebook

Safebook maakt Facebook vrijwel onbruikbaar omdat het alles verwijdert met uitzondering van de vormgeving. Gebruikers kunnen alleen nog een paar rudimentaire dingen doen. Niet voor niets is het een project van een kunstenaar. Facebook helemaal verwijderen is efficiënter, maar deze extensie is leuker.

(VK)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234