null Beeld Jeroen Los
Beeld Jeroen Los

Humo Helpt

Met deze tips drukt u uw facturen thuis en in de auto: met 2 euro bespaart u makkelijk 100 euro per jaar

Extreme energieprijzen en steeds duurdere benzine. Voor velen onder ons is het dagelijkse realiteit, terwijl snel investeren in extra isolatie, een warmtepomp of een elektrische wagen lang niet voor iedereen een optie is. Volgens de federale overheid bereidt u uw filet pur beter in de microgolf, maar wij hebben smakelijkere tips voor een zuinigere levensstijl.

Tommy Thijs en Dieter De Cleene

THUIS

De energieprijzen swingen de pan uit en op de energiepremie moeten we nog even wachten. Maar met een aantal makkelijke tips kan u zelf uw verbruik al stevig terugdringen.

WATER

Liefst een vijfde van de aardgasfactuur gaat naar het verwarmen van water. Daar zit dus een grote besparingsmogelijkheid. Een douche nemen verbruikt gemiddeld 60 liter water, tegenover 150 liter bij een bad. Nog meer besparen kan door korter te douchen: in plaats van 9 minuten zoals de gemiddelde Vlaming, kan het ook in 5 minuten. Een eenvoudige zandloper kost u 2 euro, maar kan wel tot 100 euro per jaar besparing opleveren.

Investeer in een douchespaarkop. Die vermengt het water met lucht waardoor de hoeveelheid water vermindert zonder dat u het merkt. Een waterbesparende douchekop laat ongeveer 6 liter per minuut door, de helft van een standaard douchekop.

VERWARMING

De klassieker, maar met een reden: de verwarming 1 °C lager zetten, bespaart 7 procent energie. volgende week betert het weer opnieuw en kan de verwarming misschien zelfs helemaal af. De deuren sluiten kost niks, maar zorgt wel dat de warmte niet kan ontsnappen. Daarvoor zijn tochtstrips ook ideaal: ze kosten een handvol euro’s in de doe-het-zelfzaak, en kunnen tientallen euro’s per jaar opleveren, afhankelijk van de kieren in uw huis of appartement.

Staat de verwarming toch aan, dan kan het lonen om isolatie achter de radiatoren aan te brengen. Aan de achterzijde kan heel wat warmteverlies ontstaan via de buitenmuur. Elke vierkante meter radiatorfolie kan tot 10 euro per jaar opleveren. Daarbovenop kan u ook uw leidingen isoleren met een schuimrubberen hoesje. Besparing: tot 2 euro per meter per jaar.

Na verloop van tijd komen er vanzelf luchtbellen in het verwarmingssysteem. Ontluchten kan met een eenvoudige schroevendraaier of een speciaal ontluchtingssleuteltje.

LICHT

Waar lampen vaak lange tijd branden vervangt u ze best door spaar- of ledlampen. Die zijn veel energiezuiniger, en er is tegenwoordig een grote keuze. Per gloeilamp die u vervangt door een ledlamp wint u op jaarbasis 10 euro. Laat geen lampen branden in ruimtes waar niemand is.

KOELKAST EN DIEPVRIEZER

De koelkast op 4 tot 6 °C is ideaal, hem veel lager zetten heeft niet veel zin. In tegenstelling tot de vriezer verbruikt een koelkast ook minder wanneer hij minder gevuld is. Een regelmatige inspectieronde kan dus van pas komen.

Diepvriezers daarentegen houdt u best zo veel mogelijk gevuld, al dan niet met piepschuim. Een temperatuur van -18 °C volstaat, elke graad lager kost 5 procent meer verbruik. Laat hem ook regelmatig ontdooien om de ijslagen tegen de wanden te verwijderen. Die verminderen het rendement sterk: per 2 mm ijs betaalt u 5 euro per jaar meer.

DROOGKAST? GEBRUIK EENS EEN REK

Een andere grootverbruiker is de droogkast. Een droogrek werkt vaak evengoed. Het kan u tot 120 euro per jaar opleveren. Gebruikt u de droogkast toch, maak dan regelmatig de stoffilter leeg.

Kleding op 30 graden wassen levert u ook enkele euro’s per maand op. Was met een volle trommel, en gebruik de eco-stand als uw toestel dat heeft. De wasbeurt duurt langer, maar verbruikt toch minder.

VERBAN DE STAND-BYSTAND

Tot 10 procent van ons energieverbruik gaat verloren aan toestellen die ‘half uit’ staan: we gebruiken ze niet, maar ze staan wel in de stand-bymodus of de stekker blijft in het stopcontact. Trek opladers van smartphones, tablets en laptops uit wanneer u ze niet oplaadt. U bespaart er jaarlijks enkele tientallen euro’s mee.

AUTO

Met de huidige benzineprijzen, telt elke druppel brandstof. Door slim te rijden en met enkele eenvoudige ingrepen kan u flink op het verbruik besparen.

RIJ IN DE HOOGST MOGELIJKE VERSNELLING

Laat de motor niet warmdraaien terwijl je nog stilstaat. Geef bij vertrek niet meteen vol gas, maar genoeg om snel te kunnen schakelen. Rij bij de gewenste snelheid in de hoogst mogelijke versnelling. 'Ken je wagen’, zegt Vera Beck, rijschooldirecteur bij mobiliteitsvereniging VAB. ‘Bij sommige wagens kan je met 50 kilometer per uur in vierde versnelling rijden in plaats van in derde. Je toerental is dan lager en je verbruikt minder.’

‘Hou wel je toerental boven een minimum’, zegt Mark Pecqueur, docent autotechnologie aan de Thomas More Hogeschool. ‘Dat is bij een benzinewagen best hoger dan 1.800 à 2.000 en bij een dieselwagen hoger dan 1.500 toeren. Anders is het schadelijk voor je wagen.’

PAS JE SNELHEID AAN

Rijd op de snelweg 100 km per uur in plaats van 120. ‘Zo kan je afhankelijk van het type voertuig 5 tot 15 procent brandstof besparen, of ongeveer een liter per 100 km’, zegt Pecqueur. ‘Dat komt doordat de luchtweerstand kwadratisch toeneemt met de snelheid, en het benodigde vermogen zelfs met de derde macht.’

Je ‘uit de wind laten zetten’ door een vrachtwagen is niet zonder gevaar. 'Als je op 45 meter afstand rijdt, de helft van de snelheid bij 90 kilometer per uur en een nog te verantwoorden volgafstand, kan je tot 7 procent besparen’, zegt Beck. ‘Kom je dichter dan stijgt dat percentage, maar stijgt ook de kans op ongevallen, want je kan nog moeilijk op tijd stoppen als de vrachtauto voor je plots remt.’

WEG MET WEERSTAND EN BALLAST

‘Wie op skivakantie is geweest en nog niet de moeite heeft gedaan de dakkoffer van zijn dak te halen, maakt daar toch beter werk van’, zegt Pecqueur. ‘Zo’n obstakel vergroot de luchtweerstand aanzienlijk en dat scheelt al snel een liter brandstof per 100 kilometer.’

Ook rijden met open ramen kan door de hogere weerstand het verbruik met tot 5 procent verhogen. Een fietsenrek op het dak kan voor 20 tot 30 procent meer verbruik zorgen.

‘Sommige mensen gebruiken hun auto als opslagplaats’, zegt Pecqueur. ‘Haal ballast die nergens toe dient uit uw koffer, want ook extra gewicht betekent extra verbruik. Een maximaal beladen wagen verbruikt zo’n 10 procent meer.’

KIJK VOORUIT EN ANTICIPEER

Hou zoveel mogelijk dezelfde snelheid aan. Gebruik de cruisecontrol of de ecofunctie als uw wagen die heeft. Rem en versnel zo weinig mogelijk. 'Nader je een rood licht of een oversteekplaats, rem dan niet op het laatste moment, maar laat gewoon de gas los, zonder te ontkoppelen’, zegt Beck. 'Dan verbruik je helemaal niks. Met een hybride of elektrisch wagen win je zo zelfs kilometers omdat de batterij oplaadt.’

Al vanaf 30 seconden stilstaan, is het zuiniger om de motor uit te zetten. ‘De meeste verkeerslichten blijven ongeveer 45 seconden op rood’, weet Beck. ‘De startmotor en batterij van oudere wagens zonder start-stopsysteem zijn echter niet altijd voorzien op zoveel uit- en aanschakelen. Die leg je beter alleen maar stil als je voor langere tijd stilstaat, bijvoorbeeld voor een ophaalbrug.’

POMP DE BANDEN OP

Bij een te lage bandenspanning verhoogt de wrijving tussen band en wegdek en moet de motor harder werken. Een autoband verliest maandelijks ongeveer 0,15 bar. Laat de bandendruk maandelijks checken. Een kwart te weinig druk, leidt tot 10 procent meer weerstand. Bovendien verkort het de levensduur van uw banden.

ZET DE AIRCO UIT

‘Ik rij momenteel met een elektrische wagen die aangeeft hoeveel energie er naar het rijden gaat, en hoeveel naar ander verbruik zoals de airco’, zegt Beck. ‘Dat extra verbruik loopt op tot 30 procent.’ De dynamo die elektriciteit voor de airco en ruitenverwarming genereert, draait mee met de motor en verbruikt zo ook brandstof. ‘Beperk dat stroomverbruik dus zo veel mogelijk.’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234