De Delboeuf-illusie: op een groter bord lijken de hoeveelheden eten kleiner. Beeld Hak
De Delboeuf-illusie: op een groter bord lijken de hoeveelheden eten kleiner.Beeld Hak

Gezondheid

Met dit slimme bord krijgen kinderen makkelijker hun groenten binnen

Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.

Ellen den Hollander

Veel ouders balen ervan: hun kinderen eten onvoldoende groenten. De cijfers zijn bedroevend: gemiddeld komen kinderen tussen 4 en 8 jaar niet boven de 73 gram groenten per dag uit, terwijl het advies voor die leeftijdsgroep tussen de 100 en 150 gram luidt, afhankelijk van de leeftijd.

Adviezen genoeg. Zo adviseert het Nederlandse Voedingscentrum om groenten anders klaar te maken, het bord vrolijk op te maken, kinderen te laten helpen in de keuken en vooral om de sfeer goed te houden aan tafel. Dwingen helpt niet. Dit zijn de foefjes in het nieuwe bord:

1. Spiegelen

Kinderen spiegelen zich continu aan het gedrag van hun ouders, dus willen ze ook graag van een bord eten dat lijkt op dat van hun ouder. Het bord is rond en van keramiek, dus zwaar. Net als dat van papa of mama. Dit zorgt ervoor dat een kind het gezonde eetgedrag van de ouders makkelijker kan volgen, is de gedachte.

2. Delboeuf-illusie

Het groentebord is groter dan een gewoon kinderbordje, waardoor de porties groente kleiner lijken. Voor de hersenen lijkt de maaltijd beter behapbaar. Dit heet de Delboeuf-illusie en wordt versterkt door het bord platter te maken en niet te versieren aan de rand, zoals met een kinderbord vaak gebeurt. Het bord heeft een doorsnede van 27,5 centimeter, net als het gemiddelde volwassenendinerbord.

3. Kuiltje

Als er meer van iets op je bord ligt, eet je er automatisch ook meer van. Een verdieping in het bord zorgt ervoor dat je meer groenten kan serveren, zonder dat het meer lijkt. ‘Elk hapje is winst’, aldus Nicole Freid, marketingdirecteur van Hak. ‘Je kunt meer opscheppen. Illusionist Victor Mids had een keer een item met een bord soep waar mensen maar van bléven eten. Ze hadden niet door dat het telkens onzichtbaar werd aangevuld.’ Dit principe zit ook in het bord verwerkt.

De hoeveelheid erwtjes links lijkt meer, maar is even groot als de erwtjes rechts. Truc: een kuiltje in het bord. Beeld Hak
De hoeveelheid erwtjes links lijkt meer, maar is even groot als de erwtjes rechts. Truc: een kuiltje in het bord.Beeld Hak

4. De weg van de minste weerstand

Het bord zetten de ouders met het groentekuiltje het dichtst bij het kind. De gedachte erachter: eten dat dichterbij ligt, belandt makkelijker in je buik.

5 Subtiele kleurverschillen

Een witte ondergrond zorgt ervoor dat onze hersenen de groente aantrekkelijker vinden, waardoor die als smaakvoller wordt ervaren. De plek waar de groente ligt is de witste plek op het bord. Dat helpt.

‘We zijn als groentemerk elke dag bezig om mensen te helpen meer groente te eten’, licht Nicole Freid, marketingdirecteur van Hak toe. ‘We doen al veel om groenten lekkerder te maken en makkelijker te bereiden en om zoveel mogelijk in Nederland te produceren. We hebben Wageningen University & Research gevraagd om alle wetenschappelijke onderzoeken en inzichten over eetgedrag, servies en eetomstandigheden bij elkaar te brengen in een literatuurstudie. Aan de hand is het ontwerp door Waarmakers Studio gemaakt. De productie is ook lokaal: Royal Goedewaagen maakt de borden.’

De grote vraag is: werkt Het Helpende Bord?
‘We hebben kwalitatief onderzoek laten doen bij tien gezinnen in Amersfoort, een gemiddelde Nederlandse gemeente . Bij negen gezinnen waren de resultaten van licht positief tot heel positief. Cool bord, zeiden sommige kinderen, of: ik heb nu een grotemensenbord’, zegt Freid. ‘Het zal niet voor 100 procent bij alle kinderen helpen, maar dit is een interessante manier om ongemerkt te helpen meer groente te eten.’

Ook iets voor grote mensen?
‘Misschien helpt het ook volwassenen’, zegt Freid. ‘Maar daar hebben ons nu niet op gericht.’ Een verbeterpunt volgt wellicht nog. Freid: ‘Het bord is dikker dan andere borden en ouders meldden dat lastig te vinden in de vaatwasser. We gaan kijken of daar nog verbetering in kunnen brengen.’

undefined

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234