Herman Brusselmans. Beeld Johan Jacobs/Humo
Herman Brusselmans.Beeld Johan Jacobs/Humo

ColumnsHerman Brusselmans

‘Met een sprong in de Noordzee zet ze drie landen onder water’: Lees hier de gecontesteerde columns van Herman Brusselmans

Schrijver en columnist Herman Brusselmans belandde de voorbije week in het oog van een Nederlands stormpje. Twee columns van zijn hand in het weekblad Nieuwe Revu, over de Nederlandse prinses Amalia en de zwaarlijvige zangeres Shirma Rouse, waren volgens veel van onze noorderburen te grof. Terechte kritiek of much ado abouth nothing? Humo vroeg beide columns op en laat het oordeel vooral aan uzelf. Dat Brusselmans voortaan niet meer zal schrijven voor de Nieuwe Revu, heeft volgens hemzelf én de redactie van het blad alvast niks met de ophef te maken.

Redactie

Overschatte mensen: Shirma Rouse

Ze is zo dik dat ze in haar eentje een bergrit in de Ronde van Frankrijk kan uitbeelden. Ze is zo dik dat, als ze twee levende kippen inslikt, deze hoenders mekaar in haar maag nooit meer terugvinden. Ze is zo dik dat ze bij een sprong in de Noordzee ongeveer drie landen onder water zet.

Zangeres Shirma Rouse. Beeld ANP Kippa
Zangeres Shirma Rouse.Beeld ANP Kippa

Ze werd geboren op Sint Eustatius op 13 maart 1980. Niemand weet waar Sint Eustatius ligt, en niemand wil het weten ook. Ze verhuisde naar Curaçao, waar ze axiomatisch het dikste kleine meisje van het eiland werd. Later verhuisde ze naar Rotterdam, waar ze per definitie de dikste jonge vrouw van de stad werd. Ze werd het beu om overal de dikste te zijn, en iedereen zei tegen haar: ‘Val dan godverdomme honderd kilo af!’ Ze probeerde het en wist 56 gram af te vallen, waarna ze haar dieet van een half rund, 44 slibtongen, vierhonderd eieren en zes potten mayonaise in de wilgen hing.

Ze kon door de vetzucht in haar kaken moeilijk praten, maar zingen ging dan weer wel. Ze moest bij voorkeur als achtergrondzangeres optreden, want als ze vooraan zou staan, zou je de rest van het orkest niet kunnen zien. Zo zong ze in het achtergrondkoor van Anouk, en werd op het Songfestival van 2013 in Malmö verkozen tot de dikste achtergrondzangeres in de songfestivalgeschiedenis.

Toch trad ze ook weleens op als de ster van de avond, onder andere met haar programma ‘Shirma Rouse Sings Aretha’. Er werd een video van haar optreden naar Aretha Franklin gestuurd, en Aretha zei: ‘Mijn God, dat mens heeft de omvang van Texas, Californië en Arizona samen.’ Die uitspraak van Aretha was enigszins ongepast, want met name Californië en Arizona zijn wel héél grote staten.

Rouse ging meedoen aan ‘The Voice of Holland’, en haalde de halve finale, waar ze sneuvelde omdat ze het vertolken van een lied wilde combineren met een podiumact: door een hoepel springen. Ze kwam, helaas maar voorspelbaar, vast te zitten, en hoewel zowel de jury als het publiek zich kreupel lachte, werd Rouse toch uit de wedstrijd gebonjourd.

Ze speelde de rol van Maria in het Bijbelse epos ‘The Passion’. Een toeschouwer zei: ‘Ik wist dat Maria zwanger was van Jezus, maar niet dat ze tegelijkertijd ook zwanger was van de twaalf apostelen, de os en de ezel, en de bevolking van Bethlehem.’

Rouse werd gevraagd voor verschillende tv-formats, bijvoorbeeld Stelletje Pottenbakkers, waar de opdracht was: ‘Maak een pot waar je zelf in kan.’ Voor Rouses pot was de studio tien keer te klein. Ook was ze, met Fayah Lourens, chauffeur en bijrijder in het programma ‘De Gevaarlijkste Wegen ter Wereld’. Als auto moest een vrachtwagen van dertig ton worden uitgekozen, maar de aflevering werd stopgezet omdat geen enkele gevaarlijkste weg het gewicht van Rouse kon dragen. Nee, een slank meisje is ze niet.

De Nederlandse prinses Amalia. Beeld ANP
De Nederlandse prinses Amalia.Beeld ANP

Overschatte mensen: Prinses Amalia

Eigenlijk past Amalia niet in m’n reeks Overschatte Mensen, omdat ik haar een leuk meisje vind. Met die open blik in haar fraaie gezichtje, die blonde lokken, die stevige kuiten. Is er ooit een mooiere prinses in het Koninkrijk der Nederlanden geweest? Ik vrees van niet, al moet je evenmin de jonge Juliana vergeten, die in haar jeugd waarlijk prachtig was, met dat spitse bekkie, dat vastgebetonneerde kapsel en die stevige kuiten.

Beatrix was op haar beurt een stuk minder fraai. Met haar bolle wangen, haar uit de kluiten gewassen neus en haar stevige kuiten die simpelweg overdreven qua stevigheid.

En wat te zeggen over Máxima? Nou, haar vind ik na Amalia de tweede mooiste verschijning die ooit in Nederland een paleis van binnenuit heeft bestuurd. Of ze stevige kuiten heeft, dat weet ik eerlijk gezegd niet, maar ze heeft wel een pregnante glimlach, potige dijen, en een buste. Deze buste heeft Amalia van haar moeder geërfd, en hoewel ze pas de 17 jaar nadert, kun je moeilijk naast die bos hout voor de deur kijken, hoewel ik dat meestal wel doe als Amalia op tv komt, want voluit naar de seksuele kenmerken van een prinses staren, dat is onbeleefd.

Zij werd geboren op 7 december 2003 als eerste kind van zowel Máxima als van Willem-Alexander, die toen nog prins was, maar wel als een gek zat te wachten tot z’n moeder met pensioen ging. Op den duur dacht Beatrix: weet je wat, ik geef er de brui aan, en ga de rest van m’n leven in de tuin zitten prosecco hijsen en sigaretjes roken. En zo werd Willem-Alexander koning, en na haar geboorte werd Amalia de eerste in lijn om hem op te volgen, zo er iets met hem zou gebeuren, bijvoorbeeld bij het skiën een bocht missen en in een plots opduikende lawine terechtkomen. Lawines houden met niemand rekening, en ook niet met koning keizer admiraal.

Amalia volgde de lagere school in Wassenaar, waar ze uitblonk als enige troonopvolger in de klas. Nochtans wilde ze graag anoniem blijven en ze vroeg aan haar klasgenootjes om haar Sjaan te noemen, de dochter van een loodgieter uit Nunspeet. De middelbare school loopt ze in Den Haag, en ze is erg goed in wiskunde, talen, gymnastiek, archeologie, atavisme en aardrijkskunde. Alleen in geschiedenis is ze behoorlijk zwak. Op de vraag: ‘Wie was de eerste koning der Nederlanden?’, antwoordde ze: ‘Wilhelm Tell.’

Hoe dan ook speelt haar opleiding geen enkele rol van belang in haar verdere leven, want al helpt ze die hele opleiding naar de kloten, toch zal ze altijd adellijk, beroemd, rijk, mooi, leuk, spontaan, open en vriendelijk voor iedereen blijven.

Er zijn onderdanen die durven op te merken dat Amalia niet erg mager is. Nou ja, ze eet graag frikandellen, friet met mayonaise en Vlaamse karbonaden in de wijnsaus, en wat is daar mis mee? Lang leve de prinses!

Lees ook:

Herman Brusselmans: ‘We leven in een hypersensitieve tijd. Dus ik hou me nog minder in dan vroeger

Had Herman Brusselmans nog iets toe te voegen aan zijn imposante oeuvre? Jazeker: het net verschenen ‘Vertrouw mij, ik kom uit de veehandel’. ‘Het recht op bullshitten zal ik mij nooit laten ontzeggen.’

Wat zijn uw bedenkingen? Laat het ons weten:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234