null Beeld

Met een VW-busje doorheen Europa: 'We moeten de praatjesmakers stoppen'

Rudi Vranckx staat ons te woord vanop een snelwegparking ‘ergens halverwege tussen Gdansk en Berlijn’. Samen met zijn trouwe acoliet Yassine Atari is de reizende reporter van de VRT aan een roadtrip door Europa bezig, om onder de overkoepelende noemer ‘Breaking Europe’ uit te vissen wat het Oude Continent nog betekent in de harten en geesten van de jongeren die het bewonen.

Rudi Vranckx «We zijn vertrokken in Palermo, en van daaruit hebben we met ons Volkswagenbusje Italië, Oostenrijk, Hongarije en Polen doorkruist – nu reizen we nog door naar Duitsland en Frankrijk. Telkens zijn we op zoek gegaan naar jongeren die bezig zijn met de thema’s die Europa verscheuren: klimaat, migratie, werk, populisme, nepnieuws. Ik ben de wijze oude aap die die verhalen gaat brengen voor ‘Terzake’ en ‘Het journaal’, Yassine de jonge wolf die zich specifiek richt op jongeren, en zich dus toespitst op YouTube en Instagram. Gisteren, in Polen, is hij gaan praten met jonge mijnwerkers, die uiteraard heel anders naar het klimaat kijken dan de klimaatjongeren bij ons. En ikzelf heb gesproken met een jonge pastoor die miljoenen views heeft op YouTube, omdat hij op een aanstekelijke wijze rapt over zijn geloof. Je kunt je dat bij ons amper voorstellen, maar in Polen is 80 procent van de jongeren praktiserend katholiek.»

HUMO Dat jullie op jonge mensen focussen, betekent nog niet dat jullie interessante senioren laten schieten. Zo heb je de 71-jarige burgemeester van Palermo ontmoet en Lech Walesa, de voormalige president van Polen, geïnterviewd.

Vranckx «Klopt, voor ‘Terzake’ maak ik eveneens enkele portretten van oudere mensen die iets betekend hebben voor Europa. Leoluca Orlando is hét symbool van de jarenlange strijd tegen de Siciliaanse maffia. En Lech Walesa heeft Europa zoals het er nu uitziet mee vormgegeven: de Muur is mede door zijn toedoen gevallen.»

HUMO Hoe kijkt hij aan tegen wat er op dit moment gebeurt in Europa?

Vranckx «Als Europeaan in hart en nieren ziet hij met lede ogen aan dat Europa onder druk staat. Het moment is aangebroken, zegt hij, om op de barricaden te gaan staan tégen het populisme. Enfin, zelf is hij 75, dus dat van die barricaden zal hij liever aan anderen overlaten (lacht). Hij heeft natuurlijk ook een punt wanneer hij zegt dat wij Europeanen eens goed zouden moeten nadenken over onze gedeelde waarden, dat we niet mogen vergeten dat Europa voor vrede, welvaart en stabiliteit heeft gezorgd na de Tweede Wereldoorlog. Veel jongeren kennen hun geschiedenis niet, en hebben daar geen of amper besef van.»

HUMO Zie jij het ooit nog goedkomen met Europa?

Vranckx «Het is nog niet te laat. Al zal Europa in de toekomst meer moeten zijn dan een vlag en een hymne, en een groot bureaucratisch apparaat in Brussel: Europa zal de harten van de jongeren moeten veroveren. Eén ding lijkt me sowieso zeker: als we onze toekomst in handen geven van praatjesmakers, dan loopt het fout af.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234