Redacteuren Laurens Verhagen (links) en Timo Nijssen testen de apps, vanaf links: Jitsi, Houseparty en Facetime. Beeld
Redacteuren Laurens Verhagen (links) en Timo Nijssen testen de apps, vanaf links: Jitsi, Houseparty en Facetime.

Technologie

Met het werk, met school, met vrienden: we videobellen wat af. Welke app moet je hebben?

Zoom is een populaire videobel-app, maar niet per se de veiligste. Is er een alternatief?We zetten de opties op een rij.

Laurens Verhagen en Timo Nijssen

Ryan Bingham is nooit thuis. De hoofdpersoon in de film ‘Up in the Air’ (2009), gespeeld door George Clooney, geniet daarvan. Met zijn frequent-flyerpas in de hand doorkruist hij heel Amerika. Bedrijven huren hem in om mensen te ontslaan.

Zijn verslaving aan airmiles en steriele vliegveldlounges komt in gevaar als een nieuwe collega het hele ontslagproces veel efficiënter wil laten verlopen: via een videoverbinding.

Bingham vindt dat maar niets: hoe kun je mensen op zo’n kwetsbaar moment begeleiden als je niet in dezelfde ruimte bent? Alsof je een relatie uitmaakt per sms, meent hij.

We spoelen elf jaar vooruit: de coronacrisis. Het bedrijf Bird, aanbieder van elektrische deelsteps, belegt een videovergadering via Zoom. Al snel wordt de ruim vierhonderd thuiswerkende deelnemers duidelijk wat het doel is van de meeting: ze zijn ontslagen. Geen troostende woorden, geen klopje op de schouder, alleen een als ‘robotachtig’ omschreven stem die het slechte nieuws meedeelt. Vrijwel op hetzelfde moment vergrendelt hun werklaptop zichzelf automatisch en kunnen ze nergens meer bij.

Het voorval illustreert op wrange wijze hoe het videovergaderen de wereld heeft veroverd. Natuurlijk gebruiken we beeldbellen ook voor leuke dingen, zoals virtuele borrels. Maar hoe de techniek ook wordt gebruikt, consumenten en bedrijven lijken nauwelijks tijd te hebben gehad om de verschillende apps goed te bekijken.

Zoom is als grote winnaar uit de strijd gekomen dankzij het gebruiksgemak, maar het bedrijf wordt geplaagd door beveiligings- en privacyschandalen. Privégesprekken bleken toch niet zo privé, de beloofde versleuteling was toch niet helemaal versleuteld en gegevens werden zonder toestemming gedeeld met Facebook.

Inmiddels wordt Zoom door de eerste instellingen en bedrijven in de ban gedaan. Ook scholen in New York, werknemers van Google en van Elon Musks SpaceX is het verboden achter een Zoomscherm plaats te nemen. En de Taiwanese regering raadt overheidsinstanties de videobeldienst af. Tot frustratie overigens van de mensen die zwoeren bij de gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit.

Afspraken maken

Hoe bepaal je of een videobeldienst goed omgaat met je gegevens? Daar zijn grofweg twee manieren voor, zegt privacyexpert Floor Terra van Privacy Company. De eerste is: afspraken maken. Maar voor een gewone consument zijn die afspraken eenrichtingsverkeer: je hebt de gebruikersvoorwaarden die een dienst heeft opgesteld maar te slikken.

Zo moet je er als gebruiker van het populaire Houseparty mee akkoord gaan dat het bedrijf je aanbiedingen van ‘derde partijen’ mag doen. Om die te personaliseren, mag Houseparty gegevens over je gebruik van de dienst inzetten.

En dan moeten die voorwaarden ook nog eens kloppen. Daar zit bij Zoom het probleem: het bedrijf deelde data met Facebook terwijl de gebruikersvoorwaarden daar met geen woord over repten. Zelfs als je als consument de moeite had genomen om de vijfduizend woorden tellende voorwaarden te lezen, was je daar niet achter gekomen. Reden genoeg voor de openbaar aanklager van New York om een onderzoek in te stellen naar Zoom.

Een tweede manier is checken of de omgang met data technisch goed is geregeld, zegt Terra. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je videobelt bij een dienst waarbij de communicatie versleuteld is. Als er sprake is van end-to-end-encryptie, kunnen alleen de gespreksdeelnemers meeluisteren. Ook de aanbieder weet dan niet wat er wordt gezegd en kan dit dus ook niet delen met eventueel aankloppende geheime diensten.

Gedoe

Chatapp Signal heeft wat dat betreft zijn zaakjes een stuk beter voor elkaar, vindt Terra. Niet alleen omdat de dienst end-to-end is versleuteld, ook omdat er geen metadata worden opgeslagen. Dat zijn gegevens over het gesprek: wie belt met wie en voor hoe lang. ‘Je bent dan minder afhankelijk van afspraken in privacyvoorwaarden omdat Signal er technisch sowieso niet bij kan.’

Ook Bits of Freedom, de stichting die zich inzet voor internetvrijheid, raadt – met de privacybril op – Signal aan: ‘Signal deelt jouw data niet met marketeers en doet niet aan tracking.’ Voor wie met meerdere mensen tegelijk wil bellen, is Jitsi volgens de organisatie het beste. Maar zo gemakkelijk in het gebruik als Zoom is Jitsi zeker niet. Anders dan bijvoorbeeld Google Hangouts, waarbij Google zowel de software maakt als de servers beheert waarop die geïnstalleerd is, biedt Jitsi de software los aan. Die kun je als je, als je technisch onderlegd bent, zelf op een eigen server installeren. Voor veel mensen zal dat te veel gedoe zijn. Je kunt ook gebruikmaken van een Jitsi-aanbieder die je vertrouwt.

WhatsApp

null Beeld Whatsapp
Beeld Whatsapp

De door bijna iedereen gebruikte gratis app uit de Facebook-stal. De app werkt op basis van je contactpersonenlijst.

+ Iedereen kent het en heeft het

+ Gebruiksvriendelijk

+ End-to-end-encryptie

- Maximaal vier gespreksdeelnemers

- Datadeling met Facebook

- Gegevens blijven niet in de EU

Hangouts

null Beeld Google Hangouts
Beeld Google Hangouts

Google heeft een verwarrend grote collectie aan apps om te videobellen. Hangouts is de bekendste; de zakelijke variant heet tegenwoordig Meet. Je begint een gesprek door een link te delen met je gesprekspartners.

+ Maximaal tien deelnemers aan een videogesprek tegelijk bij gratis variant

+ Rechttoe, rechtaan

- Geen end-to-endversleuteling

- Google-account nodig

- Datadeling met Google

- In de consumentenversie blijven je gegevens niet in de EU, in de zakelijke variant wel

Zoom

null Beeld Zoom
Beeld Zoom

Dé videotool van het moment, maar wel met veiligheids- en privacyproblemen. Recente updates moeten die deels verhelpen. Je nodigt mensen uit voor een gesprek door ze een link te sturen.

+ Geen account nodig om aan meeting mee te doen

+ Veel gebruikt

+ Zeer intuïtief, gebruiksvriendelijk en stabiel

+ Mogelijkheid om een virtuele achtergrond te gebruiken

- Geen end-to-endversleuteling

- Veel beveiligings- en privacy-incidenten

- Gegevens blijven niet in de EU

Facetime

null Beeld Apple Facetime
Beeld Apple Facetime

De app van Apple die standaard op alle iPhones, iPads en iMacs zit. Je belt iemand door hem uit je contactenlijst te kiezen.

+ Iedereen met een Apple-apparaat heeft het al

+ End-to-endencryptie

+ Maximaal 32 gelijktijdige deelnemers

+ Je kunt je gezicht vervangen door animoji

- Alleen voor Apple-gebruikers

- Gegevens blijven niet in de EU

Houseparty

null Beeld Houseparty
Beeld Houseparty

Net als Zoom ook zo’n app die ineens een vlucht nam. Richt zich vooral op de jongere doelgroep. De app werkt met een vriendenlijst. Opmerkelijk: wanneer je online bent, kunnen vrienden je komen opzoeken in je ‘kamer’. Dat betekent dat vrienden zomaar binnen kunnen vallen, ook als je al in gesprek bent met iemand.

+ Integratie met spelletjes

+ Maximaal acht deelnemers tegelijk

- Niet erg privacyvriendelijk: de app wil naast je camera en microfoon ook toegang tot je locatie en contactpersonen en heeft veeleisende gebruikersvoorwaarden

- Geen end-to-endversleuteling

- Minder intuïtief: je bedient de interface door op goed geluk naar links, rechts, omhoog en omlaag te swipen.

- Gegevens blijven niet in de EU

Skype

null Beeld Skype
Beeld Skype

Oudgediende van Microsoft. Voor zakelijk gebruik zet het bedrijf tegenwoordig Teams in, een concurrent van Slack. Je kunt een gesprek beginnen vanuit je contactenlijst en sinds kort ook door een link te delen.

+ Veel mensen kennen het al

+ Maximaal 50 mensen tegelijk

- Niet end-to-endversleuteld

- Weinig extra mogelijkheden

- Gegevens blijven niet in de EU

Signal

null Beeld Signal
Beeld Signal

De gratis chatapp die door alle privacyorganisaties wordt aangeraden. WhatsApp maakt gebruik van de encryptie van Signal. Werkt op basis van je contactenlijst.

+ End-to-endversleuteling

+ Geen datadeling met andere partijen

+ Gegevens blijven in eigen land

- Alleen een-op-een videogesprekken

Jitsi

null Beeld Jitsi
Beeld Jitsi

De onbekendste in het rijtje, geroemd vanwege zijn privacyvriendelijkheid. Maar dat gaat samen met een hoge drempel: wil je zeker zijn dat niemand meekijkt, dan moet je een eigen server opzetten. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Je begint een gesprek door een link te delen.

+ Privacyvriendelijk

+ Maximaal 35 mensen tegelijk

+ Open source

+ Gegevens blijven in eigen land

- (Nog) niet end-to-endversleuteld

- Bij maximale privacy veel gedoe

Filters en effecten

Wie dol is op filters en effecten is bij Zoom aan het juiste adres. Voor Windows, Mac of iOS bestaat de instelling ‘Touch up my Appearance’. Oftewel: een digitaal straktrekfilter waarbij rimpels verdwijnen. Als je een recente iPhone hebt met Animoji, kun je die in FaceTime over je hoofd plakken. En op de computer kun je de camera-app van Snap toevoegen. Dan kun je in elk videoprogramma Snapchat-achtige effecten gebruiken: vergaderen met konijnenoortjes, dus. Wat zakelijker is het wijzigen van de achtergrond. Dat kan in Zoom, Teams, Skype en Jitsi. Je kunt die rommelige boekenkast blurren of jezelf verplaatsen naar een alpenweide of een andere plaats uit je eigen fotocollectie.

(VK)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234