null Beeld

55 jaar geleden werdLSD illegaal in de USA

Met lsd op kantoor productiever de werkdag door? “Op maandag is iedereen slechtgezind, behalve ik. Ik stroom over van ideeën”

Zit er in uw boterhammendoos behalve ene met hesp en ene met kaas ook een klein stukje paddo of lsd? Dan bent u een trendsetter op het vlak van ‘microdoseren’, een trend die komt overgewaaid uit Silicon Valley. Volgens believers zou een minidosis drugs uw werkdag net dat tikkeltje productiever en aangenamer maken. Volgens wetenschappers past u toch maar best op vooraleer u zich een weg doorheen de werkdag tript.

Redactie

De Nederlander Has (40) is naar eigen zeggen productiever als hij af en toe een stukje hallucinogene paddenstoel eet.

HAS «Je merkt er geen reet van, maar aan het einde van de dag denk je: jezus, dit was een bijzondere dag! Ik laat me minder snel afleiden, pak vervelende klusjes sneller aan en voel me in mijn sas. De mondhoekjes staan de hele dag net iets verder omhoog.»

Has neemt ’s ochtends slechts een minuscule portie. Hij ziet de wereld dus niet als door een caleidoscoop. Dergelijk gebruik heet microdoseren, waarbij ongeveer een tiende van de gebruikelijke hoeveelheid van een psychedelicum wordt ingenomen en de gebruiker geen psychoactieve effecten ondervindt. Het veroorzaakt wel een subtiele verandering in de gemoedstoestand.

De interesse in microdoseren groeit wereldwijd. De Amerikaanse onderzoekers James Fadiman en Sophia Korb verzamelden meer dan 1.600 verslagen van mensen die experimenteerden met microdoseren. En die zijn vaak positief. Je zou er creatiever, productiever, energieker en socialer door worden en het zou een therapeutisch en geneeskrachtig effect hebben. Microdoseren is ook in het Californische Silicon Valley – waar ’s werelds grootste technologiebedrijven zitten – een trend.

Ruud (41) neemt al drie maanden lang om de drie dagen een kleine hoeveelheid lsd in. Hij heeft ADHD en gebruikte voorheen een variant van rilatine om zich beter te concentreren, maar voelde zich daar erg opgejaagd door. Over microdoseren is hij positiever. Hij zegt dat hij zich ontspannen voelt en dat zijn humeur erdoor verbetert.

RUUD «Op maandag is iedereen slechtgezind op het werk, behalve ik. Bovendien stroom ik over van de ideeën.»

De 36-jarige Maarten werkt in de psychiatrie en zegt dat hij door het microdoseren met lsd beter functioneert.

MAARTEN «Ik begrijp meer van mijn eigen geest en daardoor kan ik het gedrag van patiënten beter analyseren. Ik voel me nu ook meer verbonden met anderen en met de natuur. Ik ervaar dat ik er onderdeel van ben in plaats van een afzonderlijk deeltje.»


PLACEBO

Hein (44) richtte vorig jaar website microdosing.nl op. Daar verzamelt hij getuigenissen en resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Hij wil het gebruik van psychedelica uit de taboesfeer halen.

HEIN «Het is toch te gek voor woorden dat we wél accepteren dat je je in het weekend te pletter zuipt, maar tegelijk het gebruik van psychedelica – die niet verslavend of dodelijk zijn – veroordelen?»

Microdosing.nl vermeldt dat veel proefpersonen van het onderzoek van Fadiman en Korb positieve effecten hebben ondervonden bij klachten over depressie, clusterhoofdpijnen en dwangstoornissen. Maar uit wetenschappelijke hoek klinken kritische geluiden.

Eva Ehrlich (onderzoeker aan het Trimbos-instituut) «Zulke positieve effecten zijn nooit wetenschappelijk bewezen. Het kan een placebo-effect zijn: als mensen dénken dat microdoseren invloed heeft op hun productiviteit, worden ze daardoor ook productiever. En als een gebruiker een lange periode microdoseert en denkt hierdoor creatiever te worden, kan het gevoel ontstaan dat hij zonder niet meer creatief kan zijn. Zo kan geestelijke afhankelijkheid ontstaan.»

Ook Mendel Kaelen, neurowetenschappelijk onderzoeker aan het befaamde Imperial College in Londen, is sceptisch.

MENDEL KAELEN «We weten dat psychedelica in therapeutische en recreatieve contexten relatief veilig zijn, maar er is nog niets bekend over frequent gebruik. Elk middel dat je gebruikt, verandert de balans van neurotransmitters – die de mentale gezondheid reguleren – in het brein. Mogelijk zitten hier risico’s aan vast.»

© Het Parool

(Dit artikel werd oorspronkelijk in november 2019 gepubliceerd)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234