null Beeld

briljante examentipsprofessor paul de grauwe

'Met ouder worden word ik steeds milder'

Is examineren veranderd in de loop der jaren? Welke smoezen en prachtprestaties zijn hun altijd bijgebleven? En welke studeertips en examentrucs garanderen een moeiteloze eerste zit?

fvd/sp


Meer examentips »

Toen Paul De Grauwe (72) zijn loopbaan in 1974 startte aan de KU Leuven, genoten professoren nog een haast onaantastbare status. Sinds 2012 doceert De Grauwe aan de Londen School of Economics, waar studenten hem gewoon met de voornaam aanspreken.

PAUL DE GRAUWE «Een prof was vroeger eerder onbereikbaar. Een student die een vraag had, ging aankloppen bij de assistent. Het kwam niet in hem op om de professor rechtstreeks aan te spreken. Vandaag krijg ik vragen bij de vleet: studenten mailen of spreken me gewoon aan. En dan ben ik gewoon Paul. Best wel even schrikken, dat eerste jaar in Londen. Maar goed, de Londen School of Economics is een commerciële organisatie. Eigenlijk heb ik daar klanten, geen studenten. En klanten moeten tevreden zijn. Ik doe mijn best om zo naturel mogelijk te reageren wanneer mijn voornaam in de aula weerklinkt (lacht).»

HUMO De kwaliteit van de studenten is dezelfde gebleven, zei u eerder al. Hoe zit het met die van de professoren?

DE GRAUWE «Die is erop vooruitgegaan. Toen ik nog studeerde, kwam ik geregeld proffen tegen die de hele zaak niet au sérieux namen. Zeker de examens zagen ze meer als een koffieklets dan als een analyse van kennis en vaardigheden. Pas op, ik heb ook les gehad van inspirerende voorbeelden. Ik denk aan Herman Van der Wee of Ton Barten. Ze brachten interessante leerstof op een manier die me stimuleerde om er verder over te lezen en te onderzoeken. Ze maakten me nieuwsgierig om meer te weten te komen over hun vak. Dat is wat een goeie prof doet.»

HUMO U bent ondertussen 45 jaar prof. Al die tijd mijdt u mondelinge examens. Waarom?

DE GRAUWE «Er zijn te veel subjectieve factoren. In het begin deed ik er nog wel aan mee. Dan zat ik acht uur lang in een zaaltje, warm of koud. Tegen het einde van de dag was ik het vaak beu, maar de studenten bleven komen. De ene sprak vlot en samenhangend, de andere kwam niet uit zijn woorden of had er duidelijk geen zin in. De ene dag was ik goedgeluimd, de andere kort van stof. Allemaal dingen die een prof, die ook maar een mens is, beïnvloeden.»

HUMO U gaf vlotter punten aan iemand die het goed kon uitleggen?

DE GRAUWE «Misschien wel. Een oudere collega drukte het eens mooi uit. Hij zei: als er een mooi meisje voor me zit, trek ik automatisch twee punten af. Omdat ik weet dat ik haar uiteindelijk toch te veel punten zal geven (lacht).»

HUMO In Londen zijn de examens hoofdzakelijk schriftelijk.

DE GRAUWE «Klopt, schriftelijk en online. Ook een voordeel! Een hele dag lang handgeschreven examens verbeteren is niet meteen het boeiendste deel van het professorenbestaan. Zeker niet wanneer je een zin in kattengeschrift drie keer moet lezen vooraleer je hem ontcijferd hebt.»

null Beeld

HUMO Welk type prof bent u? Minzaam of onvermurwbaar?

DE GRAUWE «Eerder minzaam, denk ik. Ik herinner me nog dat ik examens internationale economie afnam, samen met mijn toenmalige collega Theo Peeters. Studenten moesten voor het eerste deel bij hem komen, en voor het tweede deel bij mij. Sommigen waren nooit naar de cursus gegaan en hadden geen idee wie wie was. Ik kon er wel mee lachen.

»En ooit heb ik eens examen afgenomen op het gelijkvloers, terwijl ik eigenlijk examineerde op de tweede verdieping. Ik hoorde een hees stemmetje van beneden: ‘Meneer De Grauwe?’ Bleek dat er beneden een student met een extreme vorm van hoogtevrees stond (lacht). Wat punten betreft, word ik met het ouder worden steeds milder. Denk ik toch.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234