Drugshond Beeld BELGA
DrugshondBeeld BELGA

Expert drugscriminaliteitTom Decorte

‘Met zo'n aanpak van drugs in Antwerpen zijn we over honderd jaar nog bezig'

In 'Drugs. Antwerpen in de greep van de Nederlandse syndicaten', een boek dat hij in opdracht van het stadsbestuur schreef, houdt de Nederlandse oorlogsfotograaf en antropoloog Teun Voeten het drugsbeleid in de Scheldestad tegen het licht. Professor criminologie en expert drugscriminaliteit Tom Decorte (foto onder) is echter niet zo enthousiast over Voetens werk, dat door burgemeester Bart De Wever zelve van een welluidend voorwoord werd voorzien.

Marc Van Springel

TOM DECORTE «Van zo'n analyse zou je toch verwachten dat ze kritische vragen stelt, maar het boek leest haast als een verontschuldiging voor het beleid: de auteur wijst erop hoe moeilijk die strijd is, dat men veel van de burgemeester verwacht en dat de kritiek op het beleid vaak onterecht is. Zo is het dealen op straat teruggedrongen en is de overlast van dakloze verslaafden verminderd. Als dat de balans is na zeven jaar war on drugs is dat toch zeer mager.»

null Beeld

HUMO Hoe correct is het beeld dat het boek van de doorsnee dealer ophangt?

DECORTE «De hedonistische patser-dealer die Voeten schetst, die alleen maar uit is op snel geld om dure auto's en merkkledij te kopen, bestaat zeker. Maar dat de aantrekkingskracht van het drugsmilieu niks te maken heeft met kansarmoede, zoals Voeten beweert, klopt niet. Onderzoek heeft aangetoond dat het op straatniveau juist wél vaak om havenots gaat die zich via drugscriminaliteit willen verbeteren.

»Ik vind het ook kwalijk dat hij de drugshandel vanuit etnisch-culturele factoren poogt te verklaren: dat zoveel allochtonen in de drugshandel verzeilen, zou te maken hebben met andere normen en waarden: een focus op statussymbolen, bijvoorbeeld. Maar als de Mocromaffia morgen wordt opgedoekt, staan de Mexicanen of Nederlanders klaar om hun plaats in te nemen. Of de Belgen.

»Ik heb me ook geërgerd aan de aanbevelingen. Zo moeten we volgens hem ook laaghangend fruit aanpakken: de dealers op straat. Zo zijn we over honderd jaar nog bezig.»

HUMO Wat moet er dan wel gebeuren?

DECORTE «Je moet niet alleen dweilen, maar ook kijken waar het water vandaan blijft komen en hoe we de poten onder de stoel van die criminele netwerken kunnen wegzagen.

»Ook het verhaaltje dat de gebruikers, zoals de 'yogasnuivers', doelbewust het hele criminele systeem in stand houden, is veel te simpel en onfair. Het is de wetgeving die het hele marktsysteem rond drugs in het leven heeft geroepen. Gevaarlijke drugs als tabak en alcohol hebben we gereguleerd, waardoor je een heleboel instrumenten in handen krijgt: accijnzen, een reclameverbod... Roesverwekkende middelen horen bij de mens, maar we kunnen wel streven naar een samenleving waarin het gebruik zo weinig mogelijk wordt aangemoedigd.

»Nu pompt men miljoenen euro's in een aanpak waarvan we wéten dat hij niet werkt. De resultaten in Antwerpen zijn het mooiste bewijs. Wat die hele war on drugs vooral heeft opgeleverd, is méér geweld.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234