null Beeld

Metéora

Over de verboden liefde tussen een Russische non en een Griekse monnik.

Erik Stockman

De muisstilmakende openingsbeelden van deze Griekse prent droppen u in een onaards aandoend landschap: hoog boven de begane grond, op de toppen van twee rotsgevaarten die als reusachtige monolieten naar de hemelboog reiken, bevinden zich twee eeuwenoude, zo goed als ontoegankelijke orthodoxe kloosters – eentje voor de nonnen en eentje voor de monniken.

Om boven te raken, dienen de zusters in een groot net te kruipen dat vervolgens langs de steile rotswand omhoog wordt getakeld – een licht surrealistisch, ietwat grappig tafereel. De heren hebben het iets lastiger: hen wacht een oneindige, in de rotsen uitgehouwen trap, hijghijg. Urania en Theodorus vullen hun dagen met boetpsalmen en knievallen, maar af en toe ontmoeten ze elkaar in ’t geniep in de bucolische vallei die hun kloosters van mekaar scheidt en doen ze zich te goed aan wijn en geitenvlees.

De Heer zou het eens moeten weten! Geinig detail: bij gebrek aan moderne communicatiemiddelen zoekt Theodorus contact met zijn geliefde met behulp van een nikkelen gravure van Christus waarmee hij vanuit zijn armtierige kloosterkamertje het zonlicht probeert te vangen en op haar raampje tracht te weerkaatsen: flitsflits, ben je daar? Waarschuwing: ‘Metéora’ bevat nauwelijks plot, dialoog of karakterontwikkeling en Niki Lauda en James Hunt komen nergens voorbijrazen.

U moet het stellen met de machtige landschappen, met de ingesnoerde emoties die aldoor onder de pijen en de habijten smeulen, met het hemels mooie koorgezang dat als een magische nevel tussen de bergtoppen lijkt te hangen, en met één of twee opstoten van lust en passie. Resultaat is een prent die u, net als gregoriaans gezang, eerder door u heen moet laten stromen dan bekijken. En wedden dat u achteraf zin zal hebben in een lekker stukje geit?

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234