Dimitris Lignadis trad twee weken geleden al af als artistiek directeur van het Nationaal Theater.  Beeld AP
Dimitris Lignadis trad twee weken geleden al af als artistiek directeur van het Nationaal Theater.Beeld AP

#metooGriekenland

#Metoo-schandaal in Griekenland: vooral mannen doen boekje open over misbruik

Met de arrestatie zaterdagavond van een vooraanstaande acteur en regisseur is het #Metoo-schandaal in Griekenland pijlsnel geëscaleerd. Dimitris Lignadis (56) is door twee jonge acteurs aangeklaagd wegens verkrachting en seksueel misbruik. Een van hen zou destijds 14 jaar oud geweest zijn.

Thijs Kettenis

Lignadis trad twee weken geleden al af als artistiek directeur van het Nationaal Theater. Hij ontkende en sprak van een lastercampagne, maar meldde zich zaterdag zelf bij een politiebureau in Athene, nadat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. De afgelopen weken verklaarden ook andere acteurs door hem te zijn lastiggevallen. Inmiddels wordt ook onderzocht of Lignadis minderjarige vluchtelingen die hij lesgaf iets heeft aangedaan.

Tot voor kort leken de #Metoo-openbaringen aan Griekenland voorbij te gaan. Pas vorige maand kwam het eerste geval van seksueel machtsmisbruik in de openbaarheid, toen Olympisch zeilkampioene Sofia Bekatorou (43) in een interview een zeilbobo met naam en toenaam noemde die haar op haar 21ste misbruikt zou hebben in een hotelkamer. ‘Ik zei nee tegen hem, ik herhaalde dat ik niet wilde doorgaan. Met zogenaamd lieve woorden zei hij dat het niks was, dat het niks voorstelde. Ik voelde me vies, uitgeput, vernederd en niet in staat mijn rechten te verdedigen.’ De man ontkende, maar trad toch terug uit het Griekse Olympisch Comité.

Olympisch zeilkampioene Sofia Bekatorou. Beeld AP
Olympisch zeilkampioene Sofia Bekatorou.Beeld AP

Bekatorous onthullingen inspireerden andere sporters om ook hun verhaal te doen. De president van Griekenland en premier Kyrakos Mitsotakis prezen haar uitvoerig om haar moed. ‘Sofia heeft dapper de keten van angst en stilte verbroken’, zei de premier. ‘Laten we allemaal die eerste stap nemen, zoals Sofia: laten we praten, veroordelen, onthullen.’

Wat de afgelopen weken daarop volgde was inderdaad een stortvloed aan onthullingen en beschuldigingen van ontoelaatbaar seksueel gedrag op de werkvloer en in het onderwijs. De meeste aandacht krijgen nu de aantijgingen uit de culturele sector, die bekendstaat als een gesloten bolwerk waar connecties en macht belangrijk zijn om een plekje te veroveren en te behouden. Opvallend is dat veel van de aantijgingen van mannen komen. Openlijke homoseksualiteit is in het traditionele Griekenland nog steeds een taboe, ook al komt daar langzaam verandering in.

Lignadis werd geboeid meegenomen. Beeld REUTERS
Lignadis werd geboeid meegenomen.Beeld REUTERS

Ondanks de eerdere steun en aanmoedigingen aan slachtoffers om vooral hun verhaal te doen, brengt de arrestatie van theaterbaas Lignadis nu ook de regering in de verlegenheid. Minister van Cultuur Lina Mendoni stopte een lopende sollicitatieprocedure en stelde de vermaarde acteur en regisseur eigenhandig aan bij het Nationaal Theater in 2019, vlak na haar aantreden. Toen al waren er twijfels over zijn integriteit. Zelfs na zijn aftreden verdedigde Mendoni Lignadis nog, erop wijzend dat er geen bewijs was.

Maar vrijdag, vlak voor zijn arrestatie, sprak ze van een gevaarlijke man die haar met al zijn acteertalent had misleid. Ze ontkende ook bevriend te zijn met Lignadis, net als premier Mitsotakis, hoewel talloze foto’s van gezamenlijke openbare optredens op het tegendeel wijzen.

(vlnr) De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en zijn vrouw Mareva Grabowski . Naast hen Dimitris Lignadis en minister van Cultuur Lina Mendoni. Beeld AFP
(vlnr) De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en zijn vrouw Mareva Grabowski . Naast hen Dimitris Lignadis en minister van Cultuur Lina Mendoni.Beeld AFP

Mendoni heeft het hooggerechtshof inmiddels opdracht gegeven alle #Metoo-beschuldigingen te onderzoeken en prioriteit te geven. Het is echter de vraag hoeveel van het misbruik voor de rechter kan worden bewezen. Bovendien verjaart verkrachting onder het Grieks strafrecht na 15 jaar, terwijl van seksuele intimidatie binnen drie maanden aangifte moet worden gedaan.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234