null Beeld

Meuris 25/50: het beste volgens Lee Swinnen

Vandaag, woensdag acht april, viert Stijn Meuris twee verjaardagen: de vijfentwintigste van zijn overtuigende Rock Rally-winst met Noordkaap, en de vijftigste van zijn eigen aardse gedaante. De festiviteiten vinden plaats in de Brusselse Ancienne Belgique, en om u -Noordkaap-, Monza- en/of Meuris-sympathisant - de juiste richting uit te sturen, vroegen wij eerder al Will Tura, Noémie Wolfs, Ivo Victoria en Johannes Verschaeve naar hun favoriete Meurismen. Hekkensluiter van dienst is Lee Swinnen van Double Veterans en Rock Rally-finalist Tubelight.

Kristoff Tilkin

HUMO Wat is jouw favoriete Meuris-nummer?

Swinnen «'Wie danst er nog' van Monza. Ik zag de eerste seconden van de clip en dacht: 'Wow, wat een vette groove!' En toen Meuris begon te zingen, viel mijn mond helemaal open: ik kende zijn muziek natuurlijk wel, maar dan vooral de radiohits. Noordkaap en Monza zijn er in mijn herinnering eigenlijk altijd geweest, ik had me ook nooit afgevraagd hoe Meuris precies in de muziek is gerold - dat hij met Noordkaap de Rock Rally had gewonnen, daar ben ik pas later achtergekomen. Enfin: 'Wie danst er nog' is echt zo'n nummer dat me deed beseffen dat potige rock en Nederlandstalige teksten perfect kunnen samengaan. Sindsdien weet ik dat je niet noodzakelijk braaf klinkt als je in het Nederlands zingt, en dat je nummers evenmin veroordeeld zijn tot de playlists van Radio 1 (lacht)

HUMO Welke Meuris-songtekst draagt je voorkeur weg?

Swinnen «Er zitten een paar fantastische tekstflarden in 'Gigant': 'Hoe hoger de hekken / hoe gekker de gekken / aan welke kant van het hek?' bijvoorbeeld, en ook dat 'Straks waait de wereld weer / Zodra ik buiten kom / De stem van de wereld zegt 'kom' / En ik kom' is heel knap. Supernummer trouwens: muzikaal gebeurt er niet zo heel veel, maar daardoor krijgt de tekst ook alle ruimte. En uitgerekend dat vind ik zo typisch aan Meuris: hij probeert altijd iets anders dan de anderen te doen, en hij beseft dat je niet altijd mooie akkoorden of melodieën nodig hebt om een straf nummer te maken.

»Maar mijn favoriete tekst blijft toch die van 'Dood aan alle meisjes': 't is bijna een kortverhaal, en het klinkt alsof het er in één gulp is uitgevloeid. En in de slotzin vat hij het nog eens beknopt samen: 'Dood aan alle meisjes / maar vraag het mij morgen nog eens opnieuw.'»

HUMO Welke concertervaring is je altijd bijgebleven?

Swinnen «Eerlijk: ik geloof dat ik Meuris nog nooit op een podium aan het werk heb gezien. Of nee, ik weet het wel zeker: afgaand op wat ik erover heb gehoord, zou ik het me zeker en vast herinneren (lacht)

HUMO Klopt: een stijlicoon kun je 'm bezwaarlijk noemen, maar hij staat wél op het podium alsof hij er is geboren. En dat was al zo toen hij nog aan de Rock Rally deelnam.

Swinnen «Tja: als je er zelf niet in gelooft, hoe kun je het publiek dan overtuigen dat je het méént? Hij mag er dan al uitgezien hebben als een typische nerd met een brilletje, hij heeft wel altijd zelfzekerheid uitgestraald - 'welkom in mijn wereld, ik zal u eens flink entertainen', dat werk. Hij is ook altijd een beetje kinds gebleven, in de zin dat hij muziek beschouwt als een spelletje, maar dan eentje zonder duidelijke regels: hij doet gewoon keihard zijn goesting, en precies daarmee heeft hij zo'n unieke plek in het muzieklandschap veroverd.»


Kijk via livestream naar het uitverkochte concert '25 jaar Meuris' op 8 april »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234