Meuris - Mirage

Naast Meuris, de groep (u vorige week voorgesteld op deze pagina’s) en Meuris, de mens (maak een paar uur vrij als díé zich ooit spontaan aan u komt voorstellen) is er ook Meuris, het oeuvre. 'Mirage' is ogenblikkelijk herkenbaar als onderdeel van een repertoire waar de eerstaangewezen Stijn – mogelijk per ongeluk – nu al bijna een kwarteeuw aan sleutelt, in welke mutatie ook.

Er is de stem, uiteraard, maar het is méér: een onbestemde zweem, een bedrevenheid om in elke song oprechte gevoeligheid te laten rijmen met botte oerkracht. Dat was – voor de duidelijkheid – in het verleden trouwens ook het geval in sléchte songs, maar daarvan telt 'Mirage' er nauwelijks één.

Je hoort op elke nieuwe plaat ook aldoor en onwillekeurig echo's passeren van vroegere tunes, zonder dat je daardoor zelfplagiaat gaat vermoeden. Het nieuwe, prachtvolle 'Zonder moraal' zou in een line-up herkend kunnen worden als een bastaardbroer van het oudere 'Alles half'. Zéker als u wat bijziend bent.

De plaat is, van 'Dichter bij de liefde' (probeer bij die intro maar eens níét aan 'Sinking' van The Cure te denken) tot 'Omerta', ook weer aangenaam gevuld met verse meurismen – een gatlelijk woord voor een mooi gegeven: het soort zinswendingen die deze zanger in de keel verstorven liggen.

'Ik maak mij zorgen om m’n zorgen', 'Je bent te rechts voor mijn links' en 'Ik had de indruk dat hij mij had herkend / Op de vrijdagmarkt, aan de broodjestent'. Bij een mindere dichter (of een betere zanger) klinkt het al snel als flauwe, te gewild poëtische rijmelarij. Hier lijkt het vooral verdomd simpel, maar talent heeft altijd iets achteloos gehad.

'Mirage' is een mooie plaat (check eerst het trillende 'Dan ga ik mee') van een goede groep (het grootste talent van Meuris is nog altijd: het herkennen van andermans talent). Ze zal geen levens veranderen, tenzij u dat krampachtig zo wil. Het is een ook consistente plaat: ze bevat geen flauwe zever, wat vooral bij Monza weleens anders was.

En het is een groeier: bij de zevende luisterbeurt vonden we ze al een stuk beter dan bij de eerste drie. Zij het nog niet half zo goed als we ze morgen gaan vinden. Eindelijk nog eens vrolijk wakker worden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234