Mexico '86: het WK van de Rode Duivels

In de laatste glorieperiode van ons voetbal, toen de Belgen zich in 1986 tot in de halve finale van de wereldbeker werkten, rommelde het in alle geledingen van de nationale ploeg. Een driedelige documentaire over Mexico '86 - gepresenteerd door Frank Raes en vanaf vanavond herhaald op Canvas - vertelt van die spanningen, en de ontlading die erop volgde.

Eén relletje ontstond na een radio-interview waarin Franky Van der Elst kritiek op de bondscoach had geuit. Hét citaat: 'Thys wordt oud.' Interviewer was Leo Hellemans, vandaag algemeen directeur media van de VRT.

Leo Hellemans «Dat interview vond plaats in de slaapkamer van collega Jan Wauters en mezelf, die ook als radiostudio dienstdeed. Je kan het amper geloven, maar pers en spelers logeerden toen nog in hetzelfde hotel. In een verschillende vleugel, maar toch: we kwamen elkaar voortdurend tegen in de geboende gangen van dat grote hotel.

»En iedereen kende iedereen, want op Pfaff en Gerets na speelde niemand in het buitenland. In de nationale ploeg zaten toen mannen van Lokeren, Waterschei, Beerschot, Waregem. Met Pfaff, die een beetje geïsoleerd was, ging ik zelfs elke avond biljarten.

»Bijna elke ochtend na 't ontbijt namen Jan of ik een speler mee naar onze studio voor een interview. Van der Elst had toen net te horen gekregen dat hij naast de ploeg zou vallen: de wedstrijd tegen Irak was abominabel geweest en hij was één van de slachtoffers. Ik moest niet eens prikken of sleuren, de kritiek op Thys kwam er zo uit.

»Het was een bommetje. Achteraf was Guy Thys teleurgesteld, ook in mij: 'Ik had gehoopt dat ge dat niet zoudt uitzenden.' En Van der Elst heeft niet meer gespeeld, behalve in de kleine finale. Nu: zo'n grote naam was hij toen nog niet. Pfaff zei over hem: 'Hij heeft geen linkse voet, hij heeft geen rechtse voet en als je een bal op zijn borst trapt, valt zijn rugnummer eraf.'

»Neen, de sfeer was toen niet echt goed. En toen een aantal spelers nog eens last kregen van de turista, leek het helemaal over. En toch nog de halve finale gehaald!»


HUMO Inmiddels bent u de nummer twee van de VRT. Hebt u soms nog heimwee naar die tijd?

Hellemans «Helemaal niet. Goeie herinneringen genoeg, maar ik ben nooit veel langer dan zeven jaar op één post gebleven. Telkens als ik het gevoel kreeg in herhaling te vallen, ging ik op zoek naar iets nieuws. Dat houdt je fris.»


HUMO Frank Raes en Peter Vandenbempt zouden beter een andere job zoeken?

Hellemans «Dat heb ik niet gezegd. Als je nog zo enthousiast bent als die twee, waarom zou je er dan mee ophouden? Maar ik kan me voorstellen dat Peter binnen een jaar of vijf begint te twijfelen: 'Blijf ik dit echt nog tot mijn zestigste doen?'»


HUMO Even over het nieuwe voetbalcontract. Officieel biedt de VRT niet mee, maar jullie liggen wel op de loer om toe te slaan mocht er onverhoeds een appel uit de boom vallen.

Hellemans «Zo is dat, ja. Met 'Extra Time' willen we bijvoorbeeld graag doorgaan. Maar zelfs als die rechten naar een ander gaan, dan nog houden we een sportprogramma op maandagavond. Daar is budget voor vrijgemaakt.»


HUMO Maar het is uitgesloten dat de VRT toch nog de hele voetbalzwik naar zich toehaalt?

Hellemans «Absoluut.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234