Meyrem Almaci Beeld Joris Casaer Photography
Meyrem AlmaciBeeld Joris Casaer Photography

Politiek

Meyrem Almaci en Kristof Calvo hebben het uitgepraat: ‘Zijn pijn heeft mij diep geraakt’

Meyrem Almaci viert kerst, oud en nieuw in haar eigen bubbel, met haar man en twee kinderen. Kristof Calvo is geen knuffelcontact en dus niet uitgenodigd, maar alles is wel weer koek en ei tussen de Groen-voorzitter en het gepasseerde parlementslid.

Jan Stevens

In de nacht van 30 september op 1 oktober werden Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten op het partijcongres van Groen als ministers aangewezen voor de nieuwe regering-De Croo. Kristof Calvo greep naast een portefeuille. Drie dagen later stak hij in ‘De zevende dag’ op Eén zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken. Met Meyrem Almaci had hij toen nog niet gebeld. ‘Ze heeft het gisterenavond wel geprobeerd,’ zei hij tegen presentatrice Lisbeth Imbo. ‘Maar ik kon niet opnemen, omdat ik bij vrienden en familie was.’

Meyrem Almaci hulde zich daarna wekenlang in stilzwijgen over de kwestie. Ook toen ze in kranten en tijdschriften door partijgenoten anoniem van politieke moord beschuldigd werd, hield ze de lippen stijf op elkaar. Tot nu.

MEYREM ALMACI «Toen ik dat las, dacht ik: wat kan ik leren uit wat er gebeurd is?»

HUMO Hebt u intussen al met Kristof Calvo gepraat?

ALMACI «Uiteraard. Hij had wat tijd voor zichzelf nodig, maar ik heb hem een paar dagen later opgebeld. We hebben toen een openhartig en eerlijk gesprek gehad. Tot nu heb ik daarover gezwegen omdat er rust in de partij moest komen.»

HUMO Schrok u toen u hem zo geëmotioneerd op tv zag?

ALMACI «Dat heeft mij diep geraakt. Ik begrijp zijn pijn. Kijk, ons congres was prachtig omdat we na zeventien jaar opnieuw in de regering zaten, maar ook lastig omdat er meer kandidaten dan ministerposten waren. We konden twee mensen gelukkig maken en vier anderen niet. Ik draag daar de eindverantwoordelijkheid voor, en ik had dat beter moeten begeleiden. Er waren verzachtende omstandigheden: we hadden een turbulente zomer achter de rug, met een regeringsvorming die heel lang aansleepte en plots in een stroomversnelling raakte. Toch had ik in die woelige periode meer oog moeten hebben voor het menselijke aspect. Die les heb ik nu wel geleerd.»

Een emotionele Kristof Calvo in De Zevende Dag. Beeld De Zevende Dag, Eén
Een emotionele Kristof Calvo in De Zevende Dag.Beeld De Zevende Dag, Eén

HUMO Iemand uit uw entourage vertelde me dat u er ziek van was en een week lang amper nog uit uw bed kwam.

ALMACI «Ik was vooral zeer moe van het afgelopen anderhalf jaar. Emotioneel was het ook voor mij niet vanzelfsprekend. Als voorzitter heb ik de voorbije jaren veel moeten incasseren. De politiek is niet de warmste omgeving. Debatten ontaarden vaak in gevechten waarbij altijd iemand als overwinnaar wil overblijven. Dat helpt onze samenleving geen stap vooruit.»

HUMO Alles tussen u en Kristof Calvo is uitgeklaard?

ALMACI «Kristof is een professionele klasbak.»

HUMO Was zijn passage in ‘De zevende dag’ ook zo professioneel? Hij had zijn niet-benoeming gracieus kunnen incasseren, ver van de camera’s.

ALMACI «Dat interview op tv vond plaats vlak na de zware regeringsvorming en ons partijcongres, na veel nachten zonder slaap dus. Ik heb veel begrip voor hoe hij zich toen voelde. De speech die hij eerder in het parlement had gegeven, was indrukwekkend. Dat vond zowel vriend als vijand.

»Kristof doet nu net als vroeger als fractieleider in het parlement schitterend zijn ding. We werken samen zoals het onder politici hoort en vergaderen meermaals per week.»

HUMO Hebt u er ooit aan gedacht om de handdoek in de ring te gooien?

ALMACI «Ik heb flink wat moeten incasseren. Kijk maar naar mijn Twitteraccount. Ik zou kunnen zeggen: dat glijdt allemaal van me af, maar dat is niet zo. Ik had even tijd nodig om na te denken en emotioneel één en ander te verwerken. Maar ik begon geen plannen te smeden voor iets anders.»

HUMO Hoe brengt u het eindejaar door?

ALMACI «Met mijn man en onze twee kinderen. De eindejaarsperiode staat bij ons in het teken van lekker eten.»

HUMO Een drone mag gerust uw huis en tuin komen controleren?

ALMACI «Ik heb geen karabijn zoals Bart De Wever om hem uit de lucht te schieten. Als die drone overvliegt, zal ik wel boos de politie bellen, want ik heb geen zin in gluurders. Iedereen heeft recht op privacy, dat staat zo in de wet.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234