null Beeld

Mia Bloom - Uit overtuiging

De mevrouw of mijnheer die bij Luitingh de titels bedenkt, laat zich duidelijk niet afschrikken door wat er in de boeken van die uitgeverij staat. 'Uit overtuiging' is een journalistiek verpakt onderzoek naar de motieven van vrouwelijke zelfmoordterroristen. Maar 'overtuiging' – in de zin van een weloverwogen keuze – blijkt daar maar een kleine rol in te spelen.

Er had dus minstens een groot vraagteken achter de titel horen te staan. Professor Mia Bloom doceert vrouwenstudies en heeft wellicht een macaber soort ontvoogding zien oplichten in de terrorismestatistieken: een derde van de zelfmoordaanslagen in Irak wordt door dames gepleegd. In de provincie Diyala nemen de 'gezegende zusters' zelfs 60 procent van het dodelijke vuurwerk voor hun rekening.

Maar gesprekken met overlevenden en de lectuur van gerechtelijke dossiers wijzen niet meteen op veel overtuiging bij de daderessen. Bloom onderzoekt terreurcases in Irak, Tsjetsjenië, Ierland, Israël, Sri Lanka en Indonesië. Alleen in het verhaal van een paar staalharde IRA-vrouwen lijkt overtuiging enige rol te spelen.

Zelfmoordterroristes zijn vaak beschadigde vrouwen, die ook door hun eigen omgeving waren verstoten en die hun eer alleen nog konden redden door hun lichaam als wapen te gebruiken. Vaak is het de vijand die door zijn beestachtige gedrag voor de rekrutering van nieuwe terroristes zorgt.

Bij de Tsjetsjeense vrouwen die in oktober 2002 het Dubrovka-theater in Moskou binnenvielen en de toeschouwers gijzelden, waren er verschillende eerder verkracht door Russische soldaten. Maar soms wil het eigen volk de vijand ook wel een handje toesteken. De Iraakse Samira Ahmed Jassim zette zelf een verkrachtersnetwerk op om jonge vrouwen op die manier 'rijp' te maken voor het zelfmoordwerk.

Een andere methode bestaat erin om gewoon te liegen over de opdracht die de meisjes moeten uitvoeren. Straatarme, ongeletterde vrouwen krijgen de kans om een centje te verdienen door een pakje te bezorgen, dat vervolgens van op afstand tot ontploffing wordt gebracht.

Het gebruik van 'bommen op twee benen' neemt vooral in de moslimwereld toe. Uit wanhoop, meent Bloom. Als laatste redmiddel. Want volgens de vrienden van Osama horen vrouwen ondanks alles bij de kookpotten en de vuile luiers te blijven. In Irak was de eerste zelfmoordterroriste nog als man gekleed.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234