null Beeld

Michaël Olbrechts - De allerlaatste tijger

‘De allerlaatste tijger’ (Oogachtend) is, behalve het project waarmee Michaël Olbrechts zijn bul van de stripopleiding van Sint-Lukas in Brussel binnenrijfde, een kleine maar bijzonder charmante familiekroniek in stripvorm, die hij overigens baseerde op zijn eigen familiegeschiedenis.

Kristoff Tilkin

Het begint in 1996, een tijdperk zonder tabletcomputers of in hoofdsteunen verwerkte beeldschermen, in een gezinsauto onderweg naar Nederland. Vader Filip onderhoudt zijn vier koters over het bewogen leven van zijn grootmoeder Anneke – roepnaam ‘omaatje’ – die bijna een eeuw tevoren ter wereld kwam op de Nederlandse eilandkolonie Java.

Olbrechts schetst kort en krachtig het prinsenleventje van Anneke en haar broers en zussen in het groene tropenparadijs, maar ook de zwijgzame Pa Kloppenburg en zijn vrijgevochten (er stroomt Indonesisch bloed door d’r aders) echtgenote zet hij op vermakelijke wijze neer. Die laatste Ma Kloppenburg steelt zelfs de show, met haar buitensporige, aan kwakzalverij grenzende kruidenkennis (die de jonge Anneke helaas een oog kost) en haar naïeve geloof in de onwrikbaarheid van de gevestigde orde. Maar overzeese huwelijken en uitslaande wereldbranden doen het gezin onherroepelijk uiteenvallen, en samen met de koloniale villa op Java gaan ook de dromen van Ma Kloppenburg in vlammen op.

Olbrechts’ tempo is strak, zijn timing uitstekend: hij wisselt telkens op het juiste moment van het historische schouwtoneel naar de achterbank van de gezinsauto. Hier en daar laat hij de lezer wel op z’n honger zitten: het benieuwde ons hoe de dodelijk saaie Pa de flamboyante koffiekleurige Ma Kloppenburg aan de haak had geslagen, bijvoorbeeld, of hoe het omaatje verging onder de Hollandse lucht. Geen idee of hij die plekken moedwillig dan wel uit onbeholpenheid leeg liet, maar we gunnen ’m het voordeel van de twijfel. Moge ‘De allerlaatste tijger’ nog een mooie roedel nakomelingen baren.

undefined

http://www.michaelolbrechts.be/

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234