null Beeld

Michael Roskam over zijn Oscarfavorieten

'Als er een categorie komt voor Best Acterende Dier, dan hoop ik dat de koeien uit ‘Rundskop’ de ensembleprijs krijgen.’

Geert Op de Beeck

In Hollywood, in de US of A, wordt momenteel de laatste rechte lijn ingezet naar de Oscars - hoe u het ook draait of keert: altijd weer hét filmfeestje van het jaar.

Is er zeker bij op dat feestje: de Brusselse Truienaar Michael Roskam, die met zijn 'Rundskop' genomineerd is in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film. En hoewel het Iraanse familiedrama 'A Separation' de grote favoriet is, lijkt de Amerikaanse buzz rond 'Bullhead' (zoals de film ginder heet) de laatste weken alsmaar sneller te groeien. Volkomen terecht, overigens: 'Rundskop' is een uitmuntende, intelligente en onwaarschijnlijk trefzeker geregisseerde film waar je als Belg zowaar plaatsvervangend trots op kan zijn, net zoals toen je destijds 'Suds & Soda' van dEUS uit de radio hoorde knallen, of toen Erwin Vandenbergh de bal erin knalde tegen het machtige Argentinië van Diego Maradonna.


Enkele quotes

HUMO Bij ons lijkt het alsof de Belgische film het de afgelopen jaren heel goed doet, maar betekent dat ginder in Aemrika eigenlijk wat?
Roskam «Ja, hoor, zeker in de gespecialiseerde filmpers: daar hebben ze het over 'The New Belgian Wave'. Iemand als Erik Van Looy kennen ze bijvoorbeeld echt wel, vooral dan van 'The Memory Of A Killer' – 'Alzheimer': die film is hier echt opgevallen. En élke filmliefhebber kent ook de gebroeders Dardenne
HUMO Vreemd toch dat ze jullie allemaal onder één noemer plaatsen? Jouw films zijn op alle mogelijke vlakken compleet anders dan wat de gebroeders Dardenne of Erik Van Looy maken, en vice versa.
Roskam «Ja, maar dat is voor hen net de gemene deler: het feit dat we allemaal unieke films maken. Films die ónze verhalen vertellen, in óns dialect, zonder naar de buitenwereld te kijken: het is ironisch genoeg net dat soort cinema dat opvalt in het buitenland. Dat zie je ook aan Felix (Van Groeningen, red.) zijn films, of aan 'Hasta La Vista!': die vallen op omdat ze géén Belgische variant zijn van wat ze hier al doen.
»De les die we daaruit moeten trekken, is: wees authentiek, en je wordt vanzelf universeel.»

HUMO Snel over naar de Oscars zelf. Heb je de concurrentie in jouw categorie al gezien?
Roskam «Neen, geen enkele, zelfs 'A Separation' (zie trailer onderaan) heb ik gemist: ik was niet in België toen hij daar uitkwam. Alle genomineerde films spelen momenteel wel in de cinema's hier: ik ga ze nog proberen te zien, maar mijn agenda zit momenteel zo stampevol dat ik vrees dat zelfs dát me niet gaat lukken.
»Gelukkig heb ik via mijn agent wel de screeners gekregen (ruwe kopie die doorgans naar critici en videotheken wordt gestuurd, red.), want ik wil ze toch allemaal gezien hebben. Deze week is er in het Kodak Theatre (waar de Oscars uitgereikt worden, red.) een symposium waarin de genomineerde regisseurs voor de Best Foreign Language Feature over cinema praten, en dat is blijkbaar een heel groot, drukbezocht evenement, waar naar het schijnt meer dan duizend man op afkomt. Ik hoop maar dat ik daar niet moet zeggen dat ik hun films niet gezien heb (lacht).»
HUMO 'A Separation' is de duidelijke favoriet, maar naar het schijnt is er rond 'Bullhead' de laatste dagen wel een buzz aan het groeien.
Roskam «Ja, die buzz is er écht: er wordt gesproken over 'Bullhead', en ik voel wel dat mensen oprecht fan zijn van de film. We hebben via via ook al vernomen dat sommige members van de Academy gewoon gezégd hebben dat 'Bullhead' hun favoriete film is. Maar ja, met hoeveel zijn die? Vijftig? Als er zeshonderd man moet stemmen, is dat niet genoeg om te winnen, hé. (lacht)
»Je hoort mij niet zeggen dat ik 'm niet graag wil winnen - zet ons aan een tafel met een Monopoly-spel en we willen óók winnen - maar ik voel absoluut geen druk: die nominatie nemen ze me nooit meer af. Als regisseur ben je 'Oscar nominated' voor de rest van je leven, hè. Matthias heeft het mooi verwoord: 'Je kan wel een Oscar winnen, maar je kan 'm niet verliezen.'.»

HUMO De film is ondertussen gelanceerd in de Amerikaanse bioscopen. Mét een gloednieuwe, woordenloze, speciaal voor Amerika gemaakte trailer.
Roskam «Knap, hè?»
HUMO Ik zou zelfs meer durven zeggen: 't is een ronduit fantastische trailer.
Roskam «Ja. Ik heb 'm niet zelf gemaakt, hoor, hij is gemaakt door een Engels bedrijf dat de film gezien had, en er wild van was. De manier waarop zij de film begrepen hebben, en er de sfeer van geëvoceerd hebben: erg knap. Overwhelmed, zeggen ze hier: dat was het gevoel dat ik had toen ik 'm voor het eerst zag. Ik ben héél trots op die trailer.»

undefined

Trailer BullHead

Bekijk de andere genomineerden in de categorie 'Niet-Engelstalige Film' tegen wie Roskam het moet opnemen:

Iran: ‘A Seperation’ – Asghar Farhadi

Michael Roskam over zijn Oscarfavorieten

Canada: ‘Monsieur Lazhar’ – Philippe Falardeau

undefined

Michael Roskam over zijn Oscarfavorieten

Israël: ‘Footnote’ – Joseph Cedar

Michael Roskam over zijn Oscarfavorieten

Poland: ‘In Darkness’ – Agnieszka Holland

Bekijk de genomineerden in de categorie ‘Beste Film’:

De Oscars 2012: De genomineerden

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234