null Beeld

Michael Van Peel in 'Alleen Elvis': 'Charlie Chaplin had het allemaal in de smiezen'

‘Alleen Elvis blijft bestaan’, allemaal goed en wel, maar komiek Michael Van Peel wil, zelfs na het einde van zijn indrukwekkende, tien jaar durende streak als Vlaanderens raakst schoppende eindejaarsconferencier, óók van geen wijken weten. Voordat hij naast Thomas Vanderveken mag zetelen, polsen we even hoe het in deze barre politieke tijden met hem gaat.

vvp

Michael Van Peel (lacht) «Die politieke tijden zijn vooral bar omdat ze nú gebeuren, want eerlijk gezegd: we hébben dit al eens meegemaakt, hè? Verder gaat het goed met mij. Maar ik zou liegen als ik zeg dat het momenteel níét keihard jeukt om toch een conference te hebben. Wat eigenlijk alleen maar wil zeggen dat ik op tijd gestopt ben, vóórdat ik het beu was.»

HUMO Heb jij last van afkickverschijnselen? Begin jij bij de bakker weleens over de Hongkong-protesten te tieren?

Van Peel «Bij de bakker kan ik mij nog inhouden, maar mijn lief en vrienden moeten het wel ontgelden, vrees ik. Begin deze lente begin ik weer te werken aan een show voor eind volgend jaar. Dat zal geen nieuwe eindejaarsconference zijn, maar het zal óók niet opeens vol zitten met huis-, tuin- en keukenmopjes.

»Trouwens: bij deze wens ik Kamal Kharmach en Bert Gabriëls (die in de weer zijn met hun eindejaarsconference, red.) veel succes toe. Ik kén deze periode, de laatste weken voor de eerste voorstellingen, en ik heb medelijden met die mannen (lacht). Medelijden én afgunst.»

HUMO Nog advies?

Van Peel «Waarken, trut! In deze fase zit er niet veel anders meer op. Die laatste weken zijn de enige periode van het jaar die ik beschouwde als werken in plaats van spelen.»

HUMO ‘Alleen Elvis’ dan: het is toch een eer om voor dat programma gevraagd te worden.

Van Peel «Dat begint steeds meer te dagen (lacht). De ploeg stopt er énorm veel moeite in, het is imposant. Nu ligt de lat natuurlijk hoog.»

HUMO Was het een hels karwei om die 100.000 beeldfragmenten in je hoofd terug te brengen naar de vereiste negen stuks?

Van Peel «Ja, maar vooral voor de ‘Elvis’-ploeg. Ik denk dat ik de mij toegewezen redactrice na afloop een grote bos bloemen moet bezorgen. Ze hebben hun peren gezien met mij, ik ben echt een detailfreak.»

HUMO Zit er een rode draad in jouw selectie?

Van Peel «Onbewust wel, zeker? Als je maar lang genoeg aan iets werkt, sluipt er als vanzelf een zekere logica in. Maar het zijn vooral fragmenten die ik heel gráág wil laten zien. Zoals in een goed gesprek: ‘Heb je dit al gezien? Heb je dat al gelezen? Cool, hè?’

»Eén fragment kan ik al verklappen: de bekende speech van Charlie Chaplin op het einde van ‘The Great Dictator’. Heb je die gezien? Op dat moment is hij effectief verkozen als dictator, en steekt hij een bloedmooie speech af waarin hij halverwege uit zijn personage breekt en het publiek rechtstreeks – dóór de vierde wand – toespreekt. Het straffe: hij filmde dat vóór de Tweede Wereldoorlog, voor de horror van de nazi’s common knowledge was. Als je die speech ziet, kun je niet beweren dat ‘niemand het zag aankomen’: Chaplin wíst het.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234