null Beeld

Michael Van Peel: 'Niemand verzucht op zijn sterfbed: 'Ik wou dat ik meer politiek nieuws had gekregen.''

Voor de allerlaatste keer geeft Michael Van Peel zijn eigenzinnige kijk op het afgelopen jaar. De reden dat de Antwerpse comedian na een decennium uitgeconferenceerd is? Simpel: hij is de Belgische politiek even beu als u en wij.

Katrien Depecker

Michael Van Peel «Dat premier Michel vorige week het ontslag van de regering heeft ingediend, betekent niet dat ik mijn show plots moest omgooien. (Laconiek) Als nu gebleken was dat onze politici compromissen konden sluiten en in harmonie konden regeren, dán had ik hele stukken moeten herschrijven. Helaas is dat ontslag slechts de apotheose van vier jaar gekibbel. Zelfs de kranten worden dat beu. Het ontslag haalde de voorpagina’s, maar de dagen ervoor verschenen er meer artikels over hoe je je kerstboom moet aankleden dan over de wankelende regering.

»Nu, het blijft een comedyshow, dus er wordt hard gelachen. Maar er zit zeker veel boosheid in. Vorig jaar was het thema: ‘Als niemand zich iets aantrekt van wat er in de wereld aan het gebeuren is, dan ik ook niet! Dan maak ik wel moppen over de files!’ Maar de cynische onverschilligheid die ik me toen nog kon permitteren, heeft dit jaar plaats moeten ruimen voor bijtend sarcasme.»

HUMO Op je Facebookpagina post je soms stukken uit je vorige shows, die nog steeds relevant blijken.

Van Peel «In die tien jaar is er eigenlijk niets veranderd. Voor de tv-uitzending van volgende week zou ik perfect stukken van de vorige jaren tot een show van anderhalf uur kunnen monteren. Dan evolueer ik liever naar een comedyshow waarvoor ik zelf het thema kies, zodat ik er langer aan kan werken én er daarna langer mee kan optreden. Want vergis je niet: op het podium staan vind ik nog steeds het leukste wat er is. En wees gerust, in ‘Van Peel overleeft 2018’ sta ik geen anderhalf uur te zagen (lacht). Ik ben iemand die aan het einde van de donkere tunnel toch een tl-buis ziet flikkeren. Zelfs de grootste Vlaams Belanger vindt nachtwinkeluitbater Abdel van om de hoek ‘ne goeie’, omdat hij die Abdel kent. En omgekeerd: als nonkel Fons een Vlaams Belanger is, is hij toch een lieve mens, maar alle andere Vlaams Belangers zijn ‘idioten’. Onderling komen we overeen, pas in groep worden we een bende debielen.

»Hoewel de media ons anders willen doen geloven, draait het leven niet rond politiek. Mensen willen iets moois maken van de korte tijd dat ze hier rondlopen: je kinderen zien opgroeien, een goed glas wijn drinken met je vrienden, aan zelfontplooiing doen. Politiek is slechts administratie en boekhouding. Niemand zal op zijn sterfbed verzuchten: ‘Ik wou dat ik meer politiek nieuws had gekregen.’ Ik ben dan ook blij dat dit mijn laatste conference is: hoef ik me er volgend jaar niet meer dagelijks mee bezig te houden. I will survive!»

HUMO Dan wij ook!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234