null Beeld

Michel Bauwens voorspelt een revolutie van de jonge (en werkloze) kenniswerkers

Michel Bauwens is een digitale pionier en een visionaire denker. Al in 1993 vertelde hij aan Humo wat internet was en wat de maatschappelijke draagwijdte van die nieuwe technologie zou zijn.

Jan Hertoghs

Nu staan een aantal van zijn nieuwe toekomstbeschouwingen in een boek "De wereld redden - met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving (Uitg. Houtekiet & Denktank Oikos)".

Uitermate kurkdroge titel, maar onder die kurk zit wel een heftig én optimistisch toekomstbeeld.

Bauwens ziet een wereldwijd verband tussen initiatieven als autodelen, repair cafés, crowdfunding, of het zelf produceren van auto's in kleine fabriekjes en met behulp van 3D-printing. Hij merkt ook hoe jongeren fel begaan zijn met die lokale projecten en die deel-economie: uit idealisme en/of om uit hun werkloosheid te breken.

Met dat jonge geweld voor ogen voorspelt hij een revolutie ("een andere economie en een meer solidaire samenleving").

Over peer-to-peer:

«Jongeren zijn opgegroeid met de sociale media, met netwerken. En omdat ze minder en minder jobs vinden door de crisis zoeken ze naar alternatieven. En één van de alternatieven is peer-to-peer, samenwerken aan producten met een sociaal nut. »

Over open source:

«Veel jongeren staan open voor een groene technologie. Als ze zelf een bedrijfje opstarten, dan zullen ze hun duurzame technische oplossingen delen met anderen. Van de grote bedrijven verwachten ze hetzelfde: dat zij hun duurzame technologie niet langer gaan beschermen met patenten, maar gaan delen met iedereen. Wat de wereld beter kan maken, dat ga je toch niet afschermen om er grote winsten uit te halen?!»

Over de nieuwe 'revolutie':

«Veel jongeren worden verdreven uit het systeem van arbeid en kapitaal, maar als kenniswerker blijven ze in het bezit van hun productiemiddel: computer, internet en je netwerken. Het is dus geen proletariaat dat zijn kracht moet halen uit zijn getal, uit zijn massa; het is een diverse en dynamische groep die zijn macht opbouwt door samen te werken. Dàt is hun revolutionaire kracht.»

Over klassiek links en de nieuwe progressieve logica:

«Vergeet het idee dat de arbeidersbeweging nog te redden is. Die beweging is sociologisch kapot. Vergeet ook de sociaaldemocratie. Ze zit helemaal in het defensief en ze raakt er niet meer uit.

En dat is nu mijn taak als politiek activist. Zoals er ooit een hecht arbeidersbewustzijn was, zo wil ik dat bewustzijn creëren van peer-to-peer te zijn. Dat je in een lokaal project werkt, maar dat je tegelijk ook deel uitmaakt van een mondiale groep die vooruit wil ondanks de werkloosheid, de bankencrises en andere wereldproblemen. Dat is de nieuwe progressieve logica. Je legt je niet neer bij je eigen situatie en ook niet bij de zogezegde hopeloosheid waarin de wereld nu verkeert.»

«Je hebt de moedelozen die TINA zeggen, "There Is No Alternative". En wij zeggen TAPAS"There Are Plenty of Alternatives


Wie is Michel Bauwens?

Hij studeerde in de jaren '70 politieke wetenschappen aan de VUB.

Hij woont in Thailand, heeft een denktank en geeft wereldwijd lezingen.

Zijn organisatie (P2P Foundation - http://p2pfoundation.net) verzamelde in haar wiki ca. 20.000 artikelen, de website trekt dagelijks 26.000 bezoekers.

Bauwens zelf is zeer aanwezig op sociale media (Kloutscore: 77 en in de top 1% bij Kred)

Hij is ook de enige Belg op een lijst met de 100 meest inspirerende persoonlijkheden ter wereld. Hij bevindt zich in het illustere gezelschap van Mahatma Gandhi, Martin Luther King en de Dalai Lama. Deze ‘The (En)Rich List’ is samengesteld door het Post Growth Institute, een internationale groep van wetenschappers die ijvert voor een duurzame samenleving waarin welvaart wordt gecreëerd zonder nood aan economische groei.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234