null Beeld

Michel Wuyts blikt vooruit op het WK Veldrijden: 'Zelfs een wereldtitel kan alle frustraties van Van Aert niet helemaal uitwissen'

Als komende zondag op het WK veldrijden in het Deense Bogense de logica een béétje gerespecteerd wordt, wint de man die nu al een hele winter alles aan flarden fietst: Mathieu van der Poel. Of heeft Wout van Aert net op tijd de goede vorm te pakken? Michel Wuyts, het wielerorakel van de VRT, twijfelt niet: ‘Wat Van der Poel doet, heb ik nooit eerder gezien. Hij is de perfectie.’

Jan Hauspie

'Wat Van der Poel doet, heb ik nooit eerder gezien. Hij verenigt álle kwaliteiten van álle toppers die ik ooit zag'

HUMO Hij wordt dus wereldkampioen?

Michel Wuyts «Ja.»

HUMO Daar hoef je niet over na te denken?

Wuyts «Neen. Al blijft het natuurlijk een waagstuk. Op het BK wint de favoriet acht keer op de tien, op het WK is dat maar twee à drie keer. De jongste dertig jaar winnen de grote WK-favorieten vooral níét. Maar Van der Poel gaat tegen die regel in. Vorig seizoen kon Wout van Aert nog af en toe met hem wedijveren, nu niet meer. Als Van der Poel zegt: ‘Ik ben weg’, is hij weg.

null Beeld

»Kijk, als ik Van der Poel bezig zie, zie ik de perfectie. Zijn enige schoonheidsfoutjes zijn het gevolg van de risico’s die hij in zijn rijstijl legt: hij scheert weleens rakelings langs paaltjes. Het zou me verbazen mochten we de beste Van Aert niet zien op het WK, maar ik verwacht dat Van der Poel nog beter zal zijn.»

HUMO Wat vind je van de stelling dat Van Aert zich een heel cross-seizoen gespaard zou hebben om klaar te zijn voor het voorjaar op de weg?

Wuyts «En bewust zeventien keer als tweede over de streep is gekomen? Schrijf maar op: Van Aert heeft er alles aan gedaan om top te zijn. Naar mijn indruk was hij dat ook. Zoals ik hem in zijn eerste cross van het seizoen de Muur van Geraardsbergen zag opstuiven, was ik ervan overtuigd dat we weer een felle strijd mochten verwachten. Maar toen kwam die breuk met zijn werkgever. Die heeft voor kopzorgen gezorgd: ik ken geen groter pietje-precies in het veldritwereldje dan Van Aert. Na die breuk is hij veel zelf moeten gaan regelen, omdat het nu eenmaal in zijn aard ligt om het zich allemaal aan te trekken.»

HUMO Hij schatte de gevolgen van die breuk verkeerd in. Waande hij zich sterker dan hij is?

Wuyts «Ik heb er wel begrip voor. Iemand van 24, die met veel moed zo’n beslissing neemt en zich in een avontuur stort, maar nog niet ten volle beseft dat hij ook zijn kwetsbaarheid heeft: mooi, toch? Vergeet niet dat diezelfde koppigheid hem naar dit niveau heeft gebracht.

»Wat je ook niet over het hoofd mag zien: door zijn ambities op de weg heeft hij aan zijn duurvermogen moeten werken. Zo kweek je meer trage dan snelle spiervezels – niet goed voor een crosser.»

HUMO Voor het Belgisch kampioenschap zei Sven Nys: ‘Zonder titel zou het een erg mager seizoen zijn voor Van Aert.’ Hij heeft niet gewonnen. Wat als hij ook het WK niet wint?

Wuyts «Dán is het een mager seizoen. En zelfs een wereldtitel maakt dat maar voor een deel goed: het zal de opgestapelde frustraties niet helemaal uitwissen.

»Vergeet niet: de aanloop naar zo’n WK is een week van grote twijfel. Roland Liboton werd vier keer wereldkampioen, maar hij greep er ook zeven keer naast, onder meer wegens faalangst. Vooral in zijn late jaren ging hij bevend als een rietje naar het WK, en zonderde hij zich af op zijn kamer om niet uit evenwicht gebracht te worden. Idem dito met Sven Nys: stel dat de wereldtitel uitgereikt zou worden op basis van een puntensysteem over het hele jaar, zoals in de Formule 1 of de motorcross, dan was Nys nu twaalfvoudig wereldkampioen. Hij is het maar twee keer geweest.

»Ik had het er ook over met Richard Groenendaal. ‘Ik werd er gek van,’ zei hij. In 1998 in Middelfart was hij torenhoog favoriet, maar kwam hij er niet aan te pas. Mario De Clercq won, voor Erwin Vervecken

HUMO Maakt het overwicht van Van der Poel de cross saai?

Wuyts «Neen! Kunstschaatsers Torvill en Dean werden olympisch kampioen, zonder tegenstand. Vond jij hen, toen ze de ‘Bolero’ van Ravel dansten, saai? Ook dát was perfectie. Nu, beter wordt het niet meer met Van der Poel. Tenzij hij verliefd wordt op het wegwielrennen. De kans is niet alleen groot dat hij er een goed figuur zal slaan, maar ook dat hij meteen een koers wint. Gent-Wevelgem, bijvoorbeeld.»

HUMO Zal hij het veldrijden de rug toekeren?

Wuyts «Niet helemaal, denk ik. Hij is een speelvogel, in de positieve zin: iemand die zich dolgraag amuseert. En het mooiste pretpark voor hem is en blijft de cyclocross.»

HUMO Van Aert maakte vorig jaar al de overstap naar de weg.

Wuyts «Hij heeft het toen fantastisch gedaan, in de Strade Bianche etaleerde hij zijn supertalent. Maar ik kan me niet herinneren dat hij in één of andere klassieker streed voor de winst. Wel voor de top 10, wat al straf was. Van der Poel zie ik wél op het hoogste podium staan. Hoe hij het Nederlands kampioenschap op de weg won: dat tartte alle verbeelding.

»Wat Van der Poel doet, heb ik nooit eerder gezien. Hij verenigt álle kwaliteiten van álle toppers die ik ooit zag in het veldrijden. Nu moet hij ook op de weg gaan bevestigen. In het mountainbiken heeft hij al kunnen vaststellen dat dat niet zo evident is.

»Zijn enige manco zal zijn ploeg zijn: die is nog niet op het niveau van Deceuninck-Quick-Step of Lotto Soudal. Hij zal het in grote mate alleen moeten klaren. Volgens mij zal Peter Sagan een fantastische bondgenoot aan hem hebben. Het zijn haast identieke persoonlijkheden: speels, en koersend met open vizier. Als die twee elkaar vinden, gaan we prettige tijden tegemoet.»


Geen ruzie

HUMO Wat geeft Van der Poel dat streepje voor op Van Aert?

Wuyts «Twee jaar geleden heb ik ze allebei uitgebreid geïnterviewd. Vooraf had ik bij Marc Sergeant en Patrick Lefevere gepolst of zij in hen geïnteresseerd waren, en wat dan een marktconform loon zou zijn. Dat bleek 500.000 euro te zijn. Ik legde het voor aan Van Aert: ‘Daar kan ik alleen maar fier op zijn.’ Maar Van der Poel zei: ‘Goh, daarvoor doe ik het niet, dat heb ik nu al.’ (lacht) Afgaand op de cijfers in zijn nieuwe contract had hij gelijk.»

HUMO Hij was toen al stouter dan Van Aert.

Wuyts «Laat ons zeggen: spontaner. Nu, de intelligentie die ze beiden op hun jeugdige leeftijd tentoonspreiden, is redelijk straf. Dat zag je twintig jaar geleden niet.»

HUMO Hebben jij en Van Aert jullie ruzie ondertussen bijgelegd?

Wuyts «Ruzie? Die is er nooit geweest.»

HUMO Je noemde op tv het bedrag waarvoor hij in het Franse La Mézière aan de start verscheen en de cross in Brussel liet schieten: 20.000 euro. Dat kwam je op een boze tweet van Van Aert te staan.

Wuyts «Ik heb die tweet wel opgemerkt, maar heb hem niet als een sneer naar mij ervaren. Hij heeft geen contact met mij opgenomen, ik weet dus niet of hij het me kwalijk nam. Zijn reactie sloeg op het stuk dat op sporza.be is verschenen. Daar had wat meer nuance in gekund. Maar ik schrijf dat stuk niet, hè.

»Kijk, ik neem Van Aert niets kwalijk. De organisator van La Mézière staat erom bekend dat hij zeer gul is. Die 20.000 euro was du jamais vu. Nys is ooit eens aan 15.000 euro geraakt. Van Aert zou dom geweest zijn mocht hij het hebben geweigerd.»

HUMO Weet je al wie de Sporza-collega is die zich volgens Van Aert voor jouw uitspraak bij hem is komen verontschuldigen?

Wuyts (fijntjes) «Of zou die collega zich namens de website van Sporza verontschuldigd hebben?

»Mijn woorden zijn te snel als een verwijt geïnterpreteerd. Dat waren ze niet. Ik moest de kijker alleen uitleggen waarom Van Aert er niet was in Brussel. En dat bedrag was ongezien, dus was het relevant. Helaas is het daarna buiten alle proportie opgeblazen.»

HUMO Tot slot, Michel: voor het BK riep jij Van Aert ‘met grote zekerheid’ tot favoriet uit. Toon Aerts won. Wat is je WK-prognose waard?

Wuyts «Niet veel! (lacht) Godzijdank is het zo: het zou akelig zijn mocht alles uitkomen wat ik voorspel. Nu, er was wel degelijk over nagedacht. Want dat doe ik ook wel, hoor.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234