Microbiologe en schrijfster Rosanne Hertzberger kiest de beeldfragmenten in de eerste 'Zomergasten' van het seizoen

Viert feest, vrienden van het Goed Gesprek! Ook in het dertigste seizoen van het VPRO-programma ‘Zomergasten’ blijft men het uit diepgang en gezapigheid gehouwen televisieformat trouw: drie uur doorbomen over de beeldfragmenten die de centrale gast aandraagt. De Nederlandse microbiologe en schrijfster Rosanne Hertzberger bijt de spits af.

HUMO De minutieuze voorbereiding door de redactie van ‘Zomergasten’ is legendarisch. Hebben ze jou vooraf ook tot op het bot geanalyseerd?

Rosanne Hertzberger «Ja. Het is echt indrukwekkend hoeveel werk ze daar verzetten. De redacteur heeft bijvoorbeeld al mijn columns uitgeprint, in totaal zo’n zevenhonderd pagina’s, om te weten wat me bezighoudt. Zelf heb ik een lijst opgesteld met alle beeldfragmenten die ik zou willen tonen en daarin hebben we dan duchtig gesnoeid. Al is het voor een wetenschapper, die vaker bezig is met vage concepten, niet zo eenvoudig om beeldmateriaal te vinden. Soms is er gewoon niets. Zo wilde ik graag praten over Fritz Haber, de Joodse uitvinder van de kunstmest en de chemische oorlogsvoering. Dat is een héél fascinerend verhaal, alleen bestaan er nauwelijks beelden van.

»En van andere wetenschappers die ik bewonder, bestaan alleen talking heads. Zelf kan ik daar uren naar kijken, maar ik moet toch een beetje denken aan de kijkers thuis. Al toon ik wel beelden van mijn opa, die als Joodse arts in de Duitse concentratiekampen de Holocaust heeft overleefd. Je ziet hem enkel praten, maar hij is een heel goeie verteller. En het is het verhaal van mijn familie.»

HUMO U roeit graag tegen de stroom in: in uw laatste boek bezingt u het nut van de E-nummers in onze voeding, u trok ten strijde tegen de schreeuwerige en nodeloos kwetsende website GeenStijl.nl. Zijn uw voorbeelden en helden even tegendraads en rebels?

Hertzberger «Ik vind mijn columns en boeken zelf niet meer dan logisch. Het publiek beschouwt die standpunten misschien als controversieel, ik vind ze interessant omdat ze de dingen eens vanuit een ander perspectief belichten.

»In ‘Zomergasten’ wil ik het hebben over de grote ideeën uit mijn vakgebied: biologie en biochemie. Daarin hebben enkele stoute en tegendraadse wetenschappers een grote rol gespeeld. Elke Nobelprijswinnaar moest de gevestigde standpunten omverwerpen en de kudde een andere richting uitduwen. Dat vind ik over het algemeen inspirerende mensen.»

HUMO Minder inspirerend zijn wellicht de reacties op de sociale media. De centrale gast van ‘Zomergasten’ wordt in Nederland altijd massaal gewikt en gewogen. Bang?

Hertzberger «Neen. Na mijn conflict met GeenStijl heb ik zoveel over me heen gekregen dat ik een iets dikkere huid heb gekregen. Wie het openbare podium betreedt, wordt nu eenmaal beoordeeld op álles: hoe je praat, hoe je lacht, wat je draagt. Maar dat is mijn keuze. Ik wil mijn ideeën een zo groot mogelijk podium geven en dat is één van de gevolgen. Al mogen we ook niet te negatief zijn. Sociale media kunnen evengoed een warm bad zijn, waarin het complimenten regent. Ik wens het iedereen toe om zo bejubeld te worden als ik de voorbije maanden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234