null Beeld

Mieke Vogels en Yasmine Kherbache: 'Je bent verliefd op de premier!'

Humo gebruikt de Zestien als draaideur: in een dubbelgesprek verwelkomen we er Di Rupo’s kabinetschef Yasmine Kherbache als de nieuwe voorvrouw van de Antwerpse socialisten, en zwaaien er Mieke Vogels uit: de pasionaria van Groen gaat met pensioen.

Mark Schaevers

Humo Yasmine Kherbache zegt in haar nieuwe boek ‘Van Algerije tot de Wetstraat’: ‘Ik ben niet verliefd op de politiek.’ Als dat maar lang gaat duren, denk je dan.

Yasmine Kherbache «Het is niet mijn ambitie, bedoel ik daarmee, om absoluut deel uit te maken van het huidige politieke systeem, ik wil het vooral veranderen. Politiek staat vandaag te ver van de mensen, die denken dat politiek erop neerkomt dat mensen met elkaar ruziemaken, terwijl voor mij politiek de kunst is om zaken op te lossen.»

Mieke Vogels «Een politicus moet bevlogen zijn, en toch wel wat verliefd op de politiek, denk ik. Ik ben nog altijd verliefd. Het is een alles-of-niets-keuze.»

Humo Is dat verliefde wicht dezelfde Mieke Vogels die drie jaar geleden in Humo zei: ‘Als ik nu 32 was, weet ik niet of ik er nog zou aan beginnen.’

Vogels «Mieke Het werkt me weleens op de zenuwen dat de Wetstraat steeds meer een op zichzelf draaiend wereldje wordt, vooral door de nieuwe media. Iedereen zit permanent op z’n schermpje te kijken: ‘Ha, een tweet! Ik zal er eens terugsturen, zie!’ En dat wordt alleen gevolgd door Ivan de Vadder en een kleine inner circle. Ik heb mijn collega’s onlangs nog opgeroepen wat meer rond te kijken op straat dan op hun schermpjes te turen.»

Kherbache «Ik ben er heel dankbaar voor dat ik achter de schermen op enkele kabinetten wél een leerschool wel gehad heb: ik ben er robuuster door geworden, zal niet rap van mijn stuk gebracht worden. Hier leer je je niet te laten opfokken door de waan en de tweet van de dag.»

Vogels «Eén van de slechte beslissingen die ik mee genomen heb, ik zal het maar bekennen, is de overstap naar provinciale kiesomschrijvingen. Vroeger kon je een politicus heel zijn arrondissement bestieren, met mensen praten, een provincie is daar veel te groot voor. Je wordt dan voor je bekendheid afhankelijk van de media. Parlementsleden gaan dan eindeloos veel vragen stellen over de rotonde op de N675 in Zichen-Zussen-Bolder in de hoop de regionale pagina’s te halen. »

Humo En een goed rapport te krijgen van de kranten. Mieke Vogels kreeg van de week van De Standaard een zesje.

Vogels «Bfff! Waar zijn we mee bezig? Je wordt beoordeeld door journalisten die ik in het Vlaams parlement nooit zie. Waarop baseren die zich om als God de Vader te komen zeggen: jij bent goed bezig, meisje! Ik heb geen weerwoord, dat is dus onzin. »

Humo Premier Elio di Rupo loopt als een held door het boek van Yasmine Kherbache.

Kherbache «Ik ben trots dat ik voor hem kan werken, en dat mag gezegd zijn, vind ik.»

Humo Of getweet. Je laatste tweet toonde Di Rupo met Obama, tekst: ‘Trots. Di Rupo en Obama, zij maken het verschil!’

Kherbache «Die foto is geweldig! Je ziet Elio daar helemaal zoals hij is: ontwapenend in een rechtstreeks contact, heel sterk. Hij is een man die z’n idealen nooit verloochent, ook niet als hij helemaal alleen staat, wat ik dikwijls heb meegemaakt. Op zijn eerste Europese Raad ging hij verdedigen dat er meer aandacht moest zijn voor jeugdwerkloosheid en relance. Cameron, Sarkozy en Merkel bekeken hem alsof hij van Mars kwam. Of herinner je alle scepsis bij het aantreden van deze regering. Maar op zijn voorzichtige en geduldige manier heeft hij ons land wel door de crisis geleid, zonder de sociale zekerheid onderuit te halen. Hij bewaakt de lijn die is uitgezet, behandelt zijn partners respectvol, hij… »

Vogels «Enfin, je bent nog niet echt verliefd op de politiek, maar wel op de premier.»

Kherbache «Ja! (Lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234