lockdown-types Beeld Humo
lockdown-typesBeeld Humo

Bekende lockdown-types

'Mijn dromen over Marc Van Ranst zijn van licht erotisch naar pornografisch geëvolueerd'

In navolging van onze grote corona-enquête lanceerden we gisteren onze zelftest ‘welk lockdown-type bent u’, van 'de tobber' tot 'de zenmeester'. Als u de vijftien vragen van de zelftest op humo.be/type beantwoordt, komt u aan de weet in welke categorie u thuishoort én hoe u zich verhoudt tot de gemiddelde Vlaming. Vandaag zes bekende Vlamingen over hun testuitslag: Philippe Geubels, Elke Neuville, Julie Cafmeyer, Jens Dendoncker, Joris Hessels en Jean Paul Van Bendegem.

Redactie

> Vul hier zelf de test in.

PHILIPPE GEUBELS 'IN JUNI OP VAKANTIE'

Met zijn lijzige stem en de kale knikker van een boeddhistische monnik hadden we Philippe Geubels graag ingedeeld onder het profiel 'zenmeester'. Maar als hij alle vragen van onze quarantainetest heeft beantwoord, luidt het verdict: 'eerder onverschillig'.

Philippe Geubels: 'Dat applaus om 8 uur 's avonds is tof, maar het zou fijn zijn als het winkel-personeel straks gewoon beter betaald werd.' Beeld
Philippe Geubels: 'Dat applaus om 8 uur 's avonds is tof, maar het zou fijn zijn als het winkel-personeel straks gewoon beter betaald werd.'

HUMO Volgens de beschrijving van jouw profiel heb jij het emotioneel minder moeilijk met de lockdown dan de gemiddelde Vlaming.

PHILIPPE GEUBELS «Dat zou kunnen kloppen. Het lukt me vrij goed om de crisis te doorstaan, al mis ik het enorm om met vrienden op café te gaan. De eerste weken van de lockdown had ik daar geen last van: iedereen zat toch thuis en zelf was ik overwerkt. Dat gedwongen thuiszitten was een welkome pauze. Maar na een week of vijf begon de verveling toch toe te slaan.»

HUMO Wat doe je ertegen?

GEUBELS «Wat kun je doen? Niks mag. Sinds een tijdje ga ik elke week weer een dag of twee naar kantoor. Dat helpt. Nu ze de regels versoepeld hebben, mag iedereen vier vaste vrienden selecteren die over de vloer mogen komen, maar ik ga dat niet doen: ik vind het te moeilijk om te kiezen. Op die manier zal mijn eenzaamheid nog wat langer duren, maar dat is het leven: het is niet altijd even plezant.

»Om de leegte toch wat op te vangen organiseer ik met een groep van negen vrienden wekelijks een wijnproeverij via de webcam. Iedereen mag een wijnparcours uitstippelen. Dat wordt dan voorbereid en, samen met het eten, afgezet in een doos aan de voordeur. Met de computer op tafel wordt de wijn dan geproefd en het eten besproken. Heel plezant.»

HUMO Ben je gezonder gaan eten sinds de lockdown?

GEUBELS «Nee. Ik heb al lang de gewoonte elke ongezonde maaltijd te compenseren met een gezonde. Ik heb vanmiddag een broodje boulette met mayonaise en ketchup gegeten, en vanavond wordt het een slaatje. Het perfecte evenwicht. Alhoewel: nu ik erover nadenk, zat er ook al sla op dat broodje. Dat telt ook als gezond. Zodra het straks mag, ga ik weer op restaurant. Ik doe dat heel graag. Zelfs als het betekent dat er 5 meter afstand of een plaat van plexiglas tussen de tafeltjes staat, reserveer ik nog een tafeltje. Ik heb nogal wat vrienden in de horeca en zie het als mijn plicht hen te steunen.»

HUMO Mensen met jouw profiel maken zich minder zorgen over hun job dan de meeste anderen, zegt de test.

GEUBELS «Ik pieker nu vaker dan vóór de lockdown, maar dat gaat dan meer over de toekomst van onze sector en ons bedrijf (Pretpraters, red.) dan over mezelf. Als ik straks mijn job verlies, ga ik wel iets anders doen, redeneer ik. Ik kom uit een sector die nu enorm aan het boomen is: de supermarkten. Als het echt niet meer lukt als artiest, kan ik nog altijd terug naar de Colruyt. Ervaring genoeg.»

HUMO Jouw vroegere collega's hebben zich nu opgewerkt tot helden van de lockdown.

GEUBELS «En terecht. Ze moesten al die maanden tussen de mensen blijven werken. Dat mag weleens meer gewaardeerd worden. Toen ik pas bekend werd, voelde ik het verschil in waardering aan den lijve: opeens spraken mensen me aan die me voordien nooit hadden zien staan tussen de winkelrekken. De frustratie die je dan voelt, valt moeilijk uit te leggen. Dat applaus om 8 uur 's avonds is tof, maar het zou fijn zijn als al die mensen straks gewoon beter betaald werden.»

HUMO Jij applaudisseert 's avonds ook voor het personeel van de Colruyt?

GEUBELS «Ja. En voor de mensen van de drive-in van de Quick. Daar ben ik deze week voor de eerste keer weer geweest. Ik was blij dat alles nog was zoals vroeger. Alleen betalen moet anders: daarvoor gebruiken ze nu een betaalterminal op een stok, die ze door je autoraampje naar binnen steken. Zo'n crisis wakkert de creativiteit aan.»

HUMO Sinds 'Is er een dokter in de zaal?' weten we dat je een hypochonder en een wandelende medische encyclopedie bent. Lees jij nu alles over het virus?

GEUBELS «Het meeste wel, ja. Met mijn hypochondrie valt het mee. Bij elk hoestje of elke druk op de borstkas denk ik: zou dit het nu zijn? Maar ik ben nog niet in paniek naar de spoedafdeling gereden.

»Het goeie nieuws is: in de farmaceutische industrie draait het vooral om geld. De hele wereld is op zoek naar dat vaccin. Wie het straks als eerste vindt, kan het geld binnenrijven. Lang zal het dus niet duren, voor ze met een oplossing komen. Ik ben er gerust in.»

HUMO Jij blijft er opmerkelijk positief bij.

GEUBELS «Ja. Ik ga er zelfs van uit dat ik midden juni mag vertrekken voor mijn geplande vakantie. Elk jaar huur ik voor een week of drie een huis op een afgelegen plek, waar ik niets of niemand zie. Of ik nu op mijn vaste domicilie zit te social distancen of in pakweg Griekenland, wat is het verschil?»

HUMO Zou jij kunnen leven met drie weken aan het strand van Bredene?

GEUBELS «Ik ben nog niet klaar om daarover na te denken.» (hvt)

ELKE NEUVILLE 'EFFE ZOOMEN? BAH!'

Elke Neuville, tv-maakster en medestichter van productiehuis De chinezen, is volgens de test een 'verbeteraar', en daar kan ze zich in vinden: 'Ja, dit is balen, maar laten we er het beste van maken en er ook beter uit komen.'

HUMO Waar baal je vooral van?

ELKE NEUVILLE «Dat alles zoveel complexer is. Gewoon ergens binnenspringen en bijpraten bij een glas rosé: dat kan niet meer. Ook thuiswerken vind ik niet evident. Alles loopt door elkaar - ik beantwoord mijn mails, speel een spelletje met de kinderen, steek tussendoor de was in de machine - en ik heb constant het gevoel dat ik alles maar half heb gedaan. Héél frustrerend. Om nog te zwijgen van die videomeetings. De nieuwe uitdrukking 'effe zoomen' (Zoom is een app voor videoconferenties, red.) vind ik verschrikkelijk.»

ELKE NEUVILLE Beeld
ELKE NEUVILLE

HUMO Je bent tv-maker: de impact van de crisis op jouw sector is groot.

NEUVILLE «De helft van onze programma's ligt stil. Arnout (Hauben, medeoprichter van De chinezen en maker van programma's zoals 'Ten oorlog' en 'Rond de Noordzee', red.) zat halverwege de opnames van 'Dwars door de Middellandse Zee'. De volgende stop was Venetië. Niemand weet wanneer we die opnames kunnen hervatten. Maar in onze sector zijn we het gewend om snel te schakelen. De avond vóór de lockdown zijn enkele van onze regisseurs razendsnel camera's gaan verdelen in woon-zorgcentra. De mensen mochten geen bezoek meer ontvangen, dus vroegen ze hen om zélf te filmen hoe hun dagen verlopen. Zo ontstond 'Woonvlogcentra', een rubriek voor 'Iedereen beroemd'. Samen met Jeroom werken we nu ook aan originele vloerstickers en pancartes die de social distancing-regels aangeven, maar niet op een droge of strenge manier. Humor is wat ons, naast een doeltreffend vaccin, uit de lockdown zal redden - hoop ik. Het enige waar ik over pieker, is of we iedereen bij De chinezen aan boord kunnen houden. Ik zou het heel erg vinden als dat niet zou lukken.»

HUMO Hoe combineer je werk en gezin?

NEUVILLE «Aanvankelijk wilden Vincent (Byloo, presentator bij Radio 1, red.) en ik voltijds aan de slag blijven, maar dat bleek niet haalbaar. Nu werken we allebei ongeveer halftijds: we wisselen af voor de kinderen. Ze zijn 8, 5 en 2 en kunnen voorlopig nog niet naar school. Best grappig: onze dochter was net gestart. In haar hoofd is die school waar wij het al maanden over hadden, niet meer dan een leuke daguitstap geweest.»

HUMO Wat was je antwoord op de stelling 'Na de crisis ga ik mijn partner verlaten'?

NEUVILLE (lacht) «Niet akkoord. We ergeren ons misschien wel vaker aan elkaar - we hadden net nog een discussie - maar dat gaat over banale dingen. De poetsvrouw komt niet, er moeten meer taken verdeeld worden in het huishouden, waardoor de ene - en daarmee bedoel ik voor alle duidelijkheid mezelf - al eens het gevoel heeft dat hij meer doet dan de andere.»

HUMO Een andere stelling uit de test: 'Ik baal ervan dat mijn sociaal leven stilvalt door de coronacrisis.'

NEUVILLE «Helemaal akkoord. Ik had van mei tot augustus vier maanden vrij gepland, en daar wilde ik van profiteren om heel vaak af te spreken met vrienden, iets waar ik al lang te weinig tijd voor heb. Dat is nu weggevallen. Ik heb daarom ook die vakantie geannuleerd. Ik wil er nu vooral voor zorgen dat we met ons productiehuis goed voorbereid zijn als we binnenkort weer kunnen draaien.»

HUMO Hoe vind je de aanpak van de overheid?

NEUVILLE «Ik heb er wel vertrouwen in, toch zeker in de aanpak van de federale regering. In de Vlaamse regering zitten een paar karakters die zich willen profileren. Daar is dit het moment niet voor.

»Wat ik vooral supertof vind, is het vertrouwen dat politici nu in de wetenschappers hebben. Ik hoop dat zij na de crisis mee aan de knoppen blijven zitten. Ze wikken hun woorden en ze praten zo rustig. Eigenlijk zijn zij mijn favoriete politici.»

HUMO Als we je scores optellen, heb je duidelijk het profiel van een verbeteraar.

NEUVILLE «Ik hoop echt dat we hier beter uit komen. Ik besef dat ik het wellicht te rooskleurig zie, maar het zou toch mooi zijn: dat dit een scharniermoment is, dat de wereld hierna iets mooier zal zijn? Alles werd afgetoetst - hoor mij: ik zeg al 'wérd' - aan de economie en de stand van de beurzen. Nu merken we wat echt belangrijk is: mensen die voor je zorgen, solidariteit, lokaal kopen. Als dat een beetje blijft hangen, zou het al goed zijn.»

HUMO Kom jij hier zelf ook beter uit?

NEUVILLE «Ik kijk alleszins erg uit naar onze vakantie. We hadden de kinderen beloofd om met het vliegtuig naar het buitenland te gaan, maar het zullen de Ardense bossen worden - als we al op vakantie zullen mógen gaan. En we gaan ons daar gewoon even hard amuseren.» (evr)

JORIS HESSELS 'TE WEINIG LAPTOPS'

Het komt hard aan bij Joris Hessels, maker van enkele van de meest empathische programma's uit de Vlaamse tv-geschiedenis: hij blijkt de quarantaine te beleven als een 'eerder onverschillige'.

JORIS HESSELS «Ik vind het bijna een belediging! (lacht) Ik heb op weinig vragen geantwoord met 'Helemaal akkoord' of 'Helemaal niet akkoord'. Daar heeft het wellicht mee te maken. Eén van de enige stellingen waarmee ik het volledig oneens was, was of ik mijn partner na de lockdown zal verlaten. Dat ga ik dus zeker niet doen. Maar bij de andere vragen bungel ik vooral ergens in het midden. Heb ik nu meer vertrouwen in de overheid? Ja en nee. Onze politici zijn in deze crisis niet bepaald het toonbeeld van krachtig leiderschap. Hun persconferenties zijn eerder fratsen en die gefaseerde terugkeer naar de scholen lijkt me ook niet de meest glasheldere aanpak. Maar zelf heb ik ook geen antwoord op hoe die exit precies moet gebeuren, dus liever zij dan ik.»

HUMO Al bij het begin van de lockdown klaagde je over hoe moeilijk je de social distancing-regels vond.

HESSELS «Ik blijf ermee worstelen. Als we straks geen afstand meer hoeven te houden, zal het niet lang duren voor ik weer in mijn oude gewoontes herval en mensen te pas en te onpas aanraak. Dat mis ik nog het meest. En mijn vrijheid. Die beperkt zich nu tot het kerkplein van Gentbrugge. Mijn actieradius mag stilaan weer verruimen. Mensen ontmoeten is zowat mijn levensadem. Met communiceren via een scherm of roepen naar een vriend aan de overkant van de straat krijg ik die behoefte niet bevredigd.»

HUMO Op de stelling 'Na de coronacrisis ga ik meer mensen helpen' antwoordde je met 'Niet akkoord'.

HESSELS «Omdat ik dat al deed en van plan ben te blijven doen. Door de quarantaine is mijn steun minder fysiek, maar ik leen nu met plezier mijn gezicht aan organisaties die om filmpjes vragen, zoals het Gents Solidariteitsfonds voor moeilijke tijden. Thuis lever ik me vooral over aan een nieuwe vorm van helpen: ik speel schoolmeester. Dat is toch pittig, heb ik gemerkt. Onze jongste gaat pas naar de crèche, maar de andere drie zitten op school en krijgen allemaal andere leerstof te verwerken. Hoe blijf je die kinderen dag na dag enthousiasmeren voor hun huiswerk? Dat vraagt best veel energie. En dan zwijg ik nog over het gebrek aan laptops om al dat huiswerk op te maken. Wie heeft er nu drie laptops in huis?»

HUMO Van eenzaamheid heb jij weinig last.

HESSELS «Met zo'n bende in huis is dat moeilijk, al mis ik het vaak om een volwassen gesprek te voeren met iemand anders dan mijn lief. Maar ik geniet ook van de tijd die we nu met het gezin spenderen. Mijn lief is blij dat ze nu weet waar ik de hele tijd ben. Vroeger durfde ik weleens weg te vluchten in mijn werk, maar dat kan nu niet. Dat geeft zuurstof aan onze relatie.»

HUMO Ben jij er gerust in dat je straks weer aan de slag kunt als acteur en programmamaker?

HESSELS «Daar ga ik wel van uit, ja. Zonder die hoop zou de lockdown wel heel donker worden, en die donkerte wil ik niet toelaten. Volgende week begin ik te filmen voor het tweede seizoen van 'De weekenden'. Om de maatregelen te kunnen respecteren, zullen we de eerste twee afleveringen anders aanpakken dan gepland. En dan bedoel ik níét dat we onze deelnemers alleen via Skype tonen. Al die skypende mensen op tv ben ik grondig beu. Ik wil weer échte mensen zien, die écht naast elkaar staan.»

HUMO Pieker je tegenwoordig vaker dan vroeger?

HESSELS «Dat wel. Wellicht heeft dat te maken met de onzekerheid: hoe lang zal dit nog duren? Hoe zal ik het morgen weer allemaal geregeld krijgen? Ik moet toegeven dat ik soms heel onrustig word als de dingen niet lopen zoals ik wil - een zenmeester zal ik nooit worden. Ik word ook wat ambetant van mensen die dit een boeiende of verhelderende tijd vinden: 'Nu kunnen we eindelijk wat gas terugnemen.' Boeiend vond ik de lockdown misschien in het begin, maar die fase ben ik al lang voorbij. Als deze crisis een levensles hoorde te zijn, dan heb ik mijn lesje intussen wel geleerd. Laat mij nu maar snel weer handen geven.» (hvt)

JENS DENDONCKER 'STOMENDE SEKS HELPT'

Komiek en 'Hoe zal ik het zeggen?'-presentator Jens Dendoncker is - hoe zullen we het zeggen? - niet van de magersten, en kampt ook met epilepsie. Een risicogeval if ever we've seen one, maar veel zorgen maakt hij zich niet.

JENS DENDONCKER «Mocht ik corona te pakken krijgen, dan is de kans reëel dat die harder toeslaat dan bij de meeste mensen. Ik neem al vijftien jaar zware medicatie, mijn weerstand is bijgevolg kleiner dan die van de modale mens. Maar in alle eerlijkheid heb ik er mijn slaap nog niet om gelaten. Ik slaap wel slechter dan vóór de lockdown, maar dat komt omdat ik 's avonds nog met te veel energie zit. Ik heb amper werk, hè?»

HUMO Hoe pas je een mouw aan dat slecht slapen?

DENDONCKER «Ik blijf laat op. Al heeft stomende seks ook al zijn vruchten afgeworpen.»

HUMO Juist, hoe gaat het nog met Lauren?

DENDONCKER «Vrij goed, hoewel ze een lichte smetvrees heeft ontwikkeld, en haar werk als model en actrice ook even on hold staat. Op de stelling 'Na de coronacrisis ga ik mijn partner verlaten' heb ik alleszins 'helemaal niet akkoord' geantwoord. Twee weken geleden heb ik Lauren wel een waarschuwing moeten geven, nadat ze een poging had ondernomen, als ik het al een poging mag noemen, om spaghetti klaar te maken. Vraag me niet hoe ze het had klaargespeeld, maar de saus was tegelijk te dik en te waterig. Ik zeg: 'Nu herpak je je, of hier gaan consequenties aan vasthangen.' Ze heeft dat advies ter harte genomen, en sindsdien mag ik eigenlijk niet meer klagen.

»Serieus: al sinds het begin van de coronacrisis tel ik mijn zegeningen. Financieel is het een aderlating, akkoord, maar ik heb het geluk dat ik de laatste jaren wat reserves heb kunnen aanleggen. En ik zit wel veel binnen, maar ons appartementje is voorzien van alle luxe en comfort, met overal boeken en platen. En 's nachts slaapt de mooiste vrouw ter wereld naast me. Ik heb sinds het begin van de lockdown ook geen enkele epileptische aanval meer gehad, terwijl dat anders gemiddeld één om de twee à drie weken is. Ik rust nu meer, en heb minder stress en prikkels: dat doet me deugd.»

JENS DENDONCKER Beeld
JENS DENDONCKER

HUMO Hou je je aan de maatregelen?

DENDONCKER «Behoorlijk strikt zelfs. De ultieme stok achter de deur, wat dat betreft, is dat ik dat niet alleen voor mezelf doe. 't Is een kwestie van burgerzin.

»Er is overigens wel iemand om wie ik me al behoorlijk veel zorgen heb gemaakt: mijn mémé, die in een rusthuis zit. De eenzaamheid valt haar zwaar, en ze zit in het beginstadium van dementie, dus ze begreep aanvankelijk niet goed waarom ze haar kinderen en kleinkinderen niet meer mocht zien. Maar de omstandigheden in acht genomen gaat het goed met haar. Ook al omdat ze dankzij het werkelijk fantastische verplegend personeel zo nu en dan eens kan facetimen.»

HUMO Heb jij je ook op de nieuwe trend van het videochatten gestort?

DENDONCKER «Ja. En eerlijk gezegd begint het me danig de keel uit te hangen. Dat eindeloze online geleuter, en iedere meeting die je moet beginnen met 'Zie je mij?', 'Hoor je mij?', 'Hallo? Ik hoor je niet meer, je microfoon staat uit!' Met mijn vrienden ben ik een tijdje terug overgestapt op Discord: dat is een gaming-communicatieplatform, maar je hebt amper last van vertragingen of plotse vervormingen.»

HUMO Uit de test kwam je naar voren als een 'verbeteraar'.

DENDONCKER «Prima!»

HUMO Voel je je zo ook?

DENDONCKER (lacht) «Op piepkleine schaal ben ik misschien wel een wereldverbeteraar. Lauren en ik hebben namelijk via de sociale media een ouder mevrouwtje leren kennen, Connie heet ze, dat niet meer alleen naar de winkel durft te gaan, en slecht ter been is. Daarom doen we sinds een tijdje de boodschappen voor haar. We zetten die netjes af aan haar voordeur, en als ze opendoet, staan wij al aan de overkant van de straat te zwaaien. Ik zie niet in waarom we daarmee zouden stoppen als deze crisis is overgewaaid.»

HUMO Tot slot: hoe zit het nog met de licht erotische dromen over Marc Van Ranst waar je het een paar weken terug in 'Vandaag' over had?

DENDONCKER «Ze zijn van licht erotisch naar expliciet erotisch geëvolueerd. Pornografisch, in feite. Ik heb Marc Van Ranst bijzonder rare dingen zien doen, waarvoor ik te veel eerlijke schaamte heb om ze hier nu open en bloot op tafel te gooien.»

HUMO Werd de social distancing gerespecteerd?

DENDONCKER «O, in de verste verte niet. Het schept wel een zekere gemoedsrust dat het coronavirus niet of nauwelijks overdraagbaar lijkt te zijn via dieren.» (nj)

JULIE CAFMEYER 'ROSÉ IN DE GARAGE'

Theatermaakster en columniste Julie Cafmeyer laat de lockdown liever niet onbenut.

JULIE CAFMEYER «We moeten deze crisis als een kans zien. Ik kan er niet tegen als ik mensen hoor klagen over wie dit straks gaat betalen en hoe de winkels het zullen overleven. Ik vind het interessanter om onze verbeelding te laten prikkelen en te denken: wat kunnen we hier nu uit leren en wat kan er straks beter? En dan heb ik het niet alleen over virussen: ook in de cultuur kunnen we dingen herdenken en het klimaat zou al helemaal baat hebben bij een nieuwe aanpak.»

Julie Cafmeyer: 'Het lijkt me wel aanlokkelijk om hier straks gespierd en gezond uit te komen, maar de realiteit is dat ik veel wijn drink en veel eet.' Beeld
Julie Cafmeyer: 'Het lijkt me wel aanlokkelijk om hier straks gespierd en gezond uit te komen, maar de realiteit is dat ik veel wijn drink en veel eet.'

HUMO Jij bent volgens de test een 'verbeteraar'. Ben je nu een betere editie van jezelf aan het worden?

CAFMEYER «Dat niet. Ik krijg zelfs stress van het idee dat we nu allemaal een geoptimaliseerde versie van onszelf moeten zijn. Ik kan dat gewoon niet. Het lijkt me wel aanlokkelijk om hier straks gespierd en gezond uit te komen, maar de realiteit is dat ik veel wijn drink en veel eet. Er valt nu zoveel weg dat voedsel een vorm van ontspanning is geworden. Ik kan echt zin hebben in Thaise kost, omdat die me aan vakantie doet denken. En als ik me verveel, krijg ik zin in een stuk taart. Eten is nu een verzetje.»

HUMO Je antwoordde op 'Ik ga straks meer mensen helpen' met 'Helemaal akkoord'.

CAFMEYER «Niet dat ik soep aan iedereen sta te bedelen, maar ik merk wel een 'We zitten in hetzelfde schuitje'-gevoel bij mijn vrienden. De cultuursector is hard getroffen door de crisis en ik voel dat ik zin heb elkaar erdoor te helpen met creatieve oplossingen. Het is ook leuk om je even niet te hoeven bezighouden met dossiers indienen en subsidies losweken, maar back to basics te gaan en huis-tuin-en-keukenideeën te bedenken. Voor een theaterhuis heb ik bijvoorbeeld een dance work-out gefilmd in mijn woonkamer. In deze crisis mag het allemaal wat simpeler en comfortabeler.

»Ik heb gemerkt dat ik nu kan genieten van de kleine dingen. Ik neem de tijd om naar een hele plaat te luisteren en op te gaan in een boek. De lockdown heeft me geleerd dat ik niet altijd op café hoef af te spreken. Een wandeling in het park met een vriend is net zo goed. Met acteur Benny Claessens, mijn vaste lockdownvriend, spreek ik geregeld af in zijn garage. Dan zitten we op anderhalve meter van elkaar rosé te drinken en lezen we elkaar voor wat we die week hebben geschreven. Soms kom ik er 's middags aan en zit ik er vijf uur later nog. Ik weet nu al dat die garagemomenten straks een fijne herinnering aan deze vreemde periode worden.»

HUMO Je lijkt de quarantaine goed te verteren, maar in de test antwoordde je dat je slechter slaapt dan vroeger.

CAFMEYER «Ik heb heel intense dromen, soms zelfs nachtmerries. Alles wat ik zie, komt nu keihard binnen. Samen met mijn lief heb ik de Netflix-reeks 'Tiger King' uitgekeken. Verschrikkelijk! Acht afleveringen lang zie je het slechtste in de mens naar boven komen. 's Nachts sloop die negativiteit mijn dromen binnen. Daarom probeer ik nu selectief te zijn in wat ik laat binnenkomen. Ik lees alleen goeie boeken die mijn fantasie prikkelen. Of ik kijk naar 'Dancing with the Stars', dat is ook positief (lacht).»

HUMO Heb je ook nachtmerries over het virus?

CAFMEYER «Nee, al ben ik wel enorm geschrokken toen mijn moeder ziek werd. Ze heeft zelfs een paar weken in het ziekenhuis gelegen. Toen ze me huilend belde, voelde ik me opeens zo eenzaam: zal het noodlot ons nu treffen? Het kwam plots heel dichtbij. Ook mijn moeder had last van nachtmerries: in het ziekenhuis droomde ze voortdurend dat ze een e-mail moest beantwoorden om in contact te blijven met de aarde.»

HUMO Ben je bang om besmet te worden?

CAFMEYER «In het begin was ik dat wel. Er werd zo gehamerd op dat handen wassen. Als ik het virus straks heb, dacht ik, dan is het niet alleen erg, maar ook mijn eigen schuld. Ik heb mezelf moeten trainen om die gedachte los te laten. In het ziekenhuis hebben ze mijn moeder ook verteld dat mensen moeten ophouden met de hele tijd een schuldige te zoeken. Sindsdien ben ik van die schuldvraag verlost en is mijn angst vanzelf weggeëbd.»

HUMO Van verveling heb jij geen last.

CAFMEYER «Zelfs tijdens een lockdown slaag ik er niet in even niks te doen en stil te vallen. Er is altijd een boek dat ik wil lezen, een vriend die ik wil zien of een wandeling die ik wil maken. Het enige wat ik echt mis, zijn nieuwe ontmoetingen. Ik put daar ontzettend veel energie uit.»

HUMO Voor sommige relaties blijkt de lockdown een zegen.

CAFMEYER «Voor polyamoureuze relaties moet het een serieuze uitdaging zijn, maar voor relaties van het meer klassieke type is het inderdaad een mooie relatietest. Mijn lief en ik wonen in andere steden. Door de lockdown zaten we nu voor het eerst langere tijd samen en hadden we het over banale dingen, zoals: wat eten we vanavond? En: waar kijken we straks naar op tv? Juist door die dagelijkse dingen voel ik op een dieper niveau dat hij de man is bij wie ik wil zijn.» (hvt)

JEAN PAUL VAN BENDEGEM 'GEBOREN KLUIZENAAR'

Welk profiel zou er uit de bus komen bij de in studie en diep denkwerk verzonken medemens? Zou zo iemand zelfs wel gemérkt hebben dat er buiten een pandemie woedt? Dat vragen we toch gewoon aan wiskundige, filosoof, logicus en allround slimme mens Jean Paul Van Bendegem.

JEAN PAUL VAN BENDEGEM «Ik blijk 'eerder onverschillig', een profiel waar ik om eerlijk te zijn toch niet zo tevreden mee ben (lacht). Al begrijp ik het ook wel. Ik ben een jonggepensioneerde. Ik hoef me dus geen zorgen te maken over mijn toekomst, en mijn gezinssituatie zal ook niet fundamenteel veranderen. Op veel vlakken zal het voor mij gewoon voortlopen zoals het nu gaat. Maar om dan onverschillig te worden genoemd, dat is toch hard (lacht).»

HUMO Hoe hebt u de lockdown beleefd?

VAN BENDEGEM «We zijn een gezin van twee, mijn vrouw en ik, allebei gepensioneerd. We wonen luxueus voor een koppel, het moet gezegd. Het is een vrij groot huis, met een tuintje en een terras. We zitten midden in de stad, maar we kunnen naar buiten als we dat willen. We zitten dus niet opgehokt in een appartementje van 20 vierkante meter. Mijn vrouw heeft zwakke longen, dus zij is ook ingesteld op een leven thuis. Voorts is mijn bureau hier mijn werkruimte, ook toen ik nog academisch actief was. Eigenlijk verandert daar weinig aan: ik lees, denk en schrijf. Ik ben bijna beschaamd om het te zeggen, maar het valt ongelofelijk goed mee. Het enige wat ik mis, zijn de lezingen die ik geef. Dat zijn er er makkelijk honderd per jaar, maar die zijn nu weggevallen.

»Ik werkte al een tijdje aan een essay met als titel 'Wijs, grijs en puber', over hoe ik als jonge senior merk dat de samenleving op een andere manier naar mij begint te kijken. Hoe men bijvoorbeeld trager en luider begint te spreken tegen mij (lacht). Het lijkt wel een soort tweede puberteit. Ik ben aan het essay begonnen vóór de coronacrisis, maar als je ziet hoe men nu omgaat met de oudere generatie... Op een bepaald moment was er zelfs een virologe die suggereerde om ons tot de lente van volgend jaar in lockdown te houden. Komaan, zeg! Dat vond ik wel een uitschuiver.»

HUMO Over de invloed van de crisis op de samenleving zijn de meningen verdeeld: volgens sommigen is het een belangrijk keerpunt en zal de maatschappij er nooit meer hetzelfde uitzien, anderen denken dat er weinig of niks zal veranderen.

VAN BENDEGEM «Ik ben vooral benieuwd wat er met de klimaatverandering zal gebeuren als deze crisis weer beheersbaar wordt. Ik hoop dat men nu niet meer het argument zal aanhalen dat we er niets aan kunnen doen, want dat gaat nu niet meer op. De wereld heeft namelijk bewezen dat je wel degelijk wat kunt doen om een grote crisis aan te pakken. Over de mondmaskers zijn hier en daar foute beslissingen genomen, maar uiteindelijk zijn er genoeg voor iedereen. Dat lijkt me al één belangrijke les.

»Op de dag van de aanslagen van 22 maart 2016 zat ik in Brussel en ik moest met het openbaar vervoer terug naar Gent. Op een bepaald moment stond ik na veel omwegen op het perron in Aalst met twintig mensen die zich in dezelfde situatie bevonden als ik. Iedereen stond met iedereen te babbelen. De solidariteit was ongelofelijk. Maar als ik tot kort vóór de coronacrisis op de trein stond te wachten, was het weer zoals vroeger. Ik denk dat we snel in onze oude gewoontes zullen vervallen. Iedereen lijkt op slag vergeten dat we met een enorm plasticprobleem zitten. Ik zou het liever anders zien, maar ik geloof niet in die grote verandering.»

Jean Paul Van Bendegem: 'Ik ben vooral benieuwd wat er met de klimaatverandering zal gebeuren, want de wereld heeft nu bewezen dat je wat kunt doen om een crisis aan te pakken.' Beeld
Jean Paul Van Bendegem: 'Ik ben vooral benieuwd wat er met de klimaatverandering zal gebeuren, want de wereld heeft nu bewezen dat je wat kunt doen om een crisis aan te pakken.'

HUMO Zal de crisis een blijvende impact hebben op uw gedrag?

VAN BENDEGEM «Amper. Ik heb ontdekt dat ik echt de kluizenaar ben die ik dacht te zijn (lacht). Maar de kans is groot dat ik mijn mondmasker voortaan meeneem als ik een lezing moet geven, zelfs als men zegt dat alles onder controle is. Dat mondmasker zal een vast attribuut worden. Ik heb het al gedragen, ja. Het is, euh, curieus.»

HUMO We zijn om de oren geslagen met curves, coëfficiënten en wiskundige modellen. Voor een wiskundige zijn het wellicht boeiende tijden.

VAN BENDEGEM «Zeer zeker. We hebben gezien dat de wiskunde op zich van een grootse perfectie kan zijn. Ik ken de basis van het epidemiologische model waar nu mee wordt gewerkt: wel, dat is wiskundig van een grote schoonheid. Wat we vandaag echter zien, en dat maakt het zo ongelofelijk interessant voor mij als filosoof, is de toepassing van die wiskunde. Iemand zou eens alle uitspraken van Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Steven Van Gucht naast elkaar moeten leggen. In het begin zeiden ze heel resoluut: 'Dit zijn de cijfers.' En daar moesten we het dan maar mee doen. Gaandeweg evolueerde dat naar: 'Ja maar, we moeten toch opletten met de cijfers. U moet er toch rekening mee houden dat dit nog niet de juiste cijfers zijn.' Dat is overigens ook normaal. Maar het laat zien dat die wiskunde ook kwetsbaar is. Als je de cijfers wilt toepassen, moet je ze namelijk interpreteren. De cijfers met die van andere landen vergelijken was ook lastig, hoorde ik meermaals, omdat overal op een andere manier werd geteld. Blijkbaar zijn er meerdere manieren om te tellen. Ik ken er anders maar één (lacht). Ik hoorde op tv iemand uitleggen wat het betekende dat het reproductiegetal tot 0,5 was gedaald: dat voor elke persoon die iemand besmet, er iemand is die die persoon niet besmet. Zo zou ik het zelf dus niet uitleggen (lacht). Ik had ook bedenkingen bij de fameuze curve die we met z'n allen moesten zien af te vlakken. Op de grafiek die in het begin werd getoond, zag je twee mooie symmetrische curves, terwijl zo'n grafiek eigenlijk iets zeer complex is. Dat is ondertussen ook bewezen. De echte grafiek ziet er veel onregelmatiger uit. Maar het lezen van zo'n grafiek is een kunst.»

HUMO U hebt zich zo te horen af en toe toch geërgerd?

VAN BENDEGEM «Ja, maar dat doe ik al mijn leven lang (lacht). Ik hoop wel dat mensen zich nu niet langer afvragen waar al die wiskunde goed voor is.»

HUMO In Humo's quarantainevraagjes zei u dat we door de coronacrisis inzicht hebben gekregen in het mechaniek van de samenleving. Wat hebt u zoal geleerd?

VAN BENDEGEM «Ik had de indruk dat we getuige geweest zijn van de interne werking van het politieke systeem. Ik hoop dat het ook voor veel andere mensen geldt, maar het heeft mij alvast meer inzicht bijgebracht.

»Voorts hoop ik dat we geleerd hebben dat multitasking complete onzin is. Een paar dagen geleden maakte ik een wandeling en ik merkte dat koppels die met elkaar in gesprek zijn, niet op die anderhalve meter afstand letten. Dat is geen verwijt: wij kunnen gewoon níét multitasken.

»Wat men ook achterwege mag laten, is dat voortdurende gehamer op het gezonde verstand. Voor veel mensen is xenofobie namelijk óók een uiting van gezond verstand. Ze zouden beter de woorden van Immanuel Kant aanhalen: 'Durf te denken.' Denk na over een situatie, of toch éven als het kan: ook over de bubbels die we moeten samenstellen. Wie dat doet, wéét dat het niet de bedoeling is om - zoals sommige mensen nu al van plan lijken - vier, vijf bubbels te combineren. Dan zitten we namelijk nog lang in de miserie.» (mvs)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234