Alina Beeld HUMO
AlinaBeeld HUMO

tussen hemel en helAlina Churikova ('De mol')

‘Mijn favoriete onenightstand? Geef mij maar een onbekende man op straat’

‘Ze zeggen weleens dat je het ijzer moet smeden als het heet is,’ zegt Alina Churikova, de jongste en met de mooiste blauwe ogen gezegende mol uit de geschiedenis. ‘Maar ik ben dat echt niet van plan.’

Noud Jansen

ALINA CHURIKOVA «Ik heb niet aan ‘De mol’ meegedaan om bekend te worden: als je ’t mij vraagt, is anonimiteit ondergewaardeerd. Het liefst ben ik bij de mensen en dieren die het dichtst bij me staan: mijn mama, mijn vrienden, mijn honden Fluf en Jerom. Zo stel ik me ook de hemel op aarde voor: ergens in de natuur, waar het rustig is en lekker ruikt, met hen samen zijn. Heel simpel eigenlijk, maar ik droom nu eenmaal niet van grootse dingen.»

HUMO Eline Michiels, de mol in 2017, vertelde in deze rubriek dat ze nooit in haar leven gelukkiger was geweest dan tijdens de drie opnameweken. Ze vond het na afloop ook moeilijk om de dagelijkse sleur weer op te pikken.

CHURIKOVA «Ik had daar minder last van, maar ik ben dan ook erg tevreden met mijn huidige leven, zeker sinds ik van het middelbaar naar de unief ben overgestapt. Het middelbaar was op het einde echt de hel: je werd er constant klein gehouden, terwijl ik niks liever wilde dan als een volwassene te worden behandeld. De opluchting toen het erop zat, was zo groot dat ik ervoor koos om in Gent te gaan studeren, en niet in Leuven of Antwerpen zoals mijn vrienden. Ik wilde nieuwe mensen leren kennen, nieuwe dingen ontdekken.»

HUMO Wat studeer je?

CHURIKOVA «Logopedische wetenschappen. Zou je niet zeggen, hè, met mijn Kempische accent? Ik ben daar wel trots op, hoor. De Kempen zullen altijd mijn thuis blijven, ook al hoef ik er niet per se te wonen. Ik ben in Herentals opgegroeid: een stad, maar eigenlijk ook een dorp, met alle achterklap én solidariteit van dien. Ik ben ook fan van het dialect en het typische jargon, en van het feit dat op café ieder bier z’n eigen glas heeft.»

HUMO Hou je van bier?

CHURIKOVA «Ja, zeker. Niet van die zoete vrouwenbiertjes, hè! Geef mij maar Karmeliet van ’t vat, Gouden Carolus, Westmalle Tripel of Duvel.»

HUMO Hoeveel streekbieren gaan er op een goeie avond binnen?

CHURIKOVA «Gespreid over een hele avond? Vijf of zes.»

HUMO Hou je, als Kazachse met Russische roots, ook van wodka?

CHURIKOVA «Ik ben met wodka grootgebracht! (lacht) Op ieder familiefeest was het weer raak, wat dat betreft. En het mag misschien raar klinken voor een Belg, maar ik vind het een mooie, bijna ontroerende traditie. Er wordt niet zomaar gedachteloos gezopen, hè. Iedereen krijgt een glaasje, en bij iedere dronk staat er iemand recht om een toost uit te brengen. Ik heb het altijd buitengewoon indrukwekkend gevonden wanneer mijn nonkels met hun zware Russische stemmen het woord namen. Eén keer heb ik het aangedurfd om mee te drinken: toch blij dat ik op tijd ben gestopt.»

HUMO Heb je ooit drugs gebruikt?

CHURIKOVA «Nee. Wiet wel een keer, maar ik kon niet deftig inhaleren – ik ben echt een seut op dat vlak. Het punt is dat ik echt niet nieuwsgierig ben naar drugs, ook al zie je ze in Gent overal open en bloot gebruikt worden. Vooral cocaïne, da’s het nieuwe ding. Je krijgt het ook vaak aangeboden: ‘Moet je hebben?’ Ik ben dan de naïeveling die vraagt: ‘Moet ik wát hebben?’ ‘Allee, loop door,’ zeggen mijn vrienden dan.»

HUMO Wat eet je het liefst?

CHURIKOVA «Er is niks wat ik niet lust, omdat ik dat belachelijk vind, iets niet lusten. Je kunt iets minder lekker vinden, maar echt zeggen: nee, dit krijg ik niet binnen? Zo ben ik niet grootgebracht. Ik ben dus een alleseter, hoewel ik de laatste tijd wat minder vlees op het menu probeer te zetten. Maar een goeie entrecote, bleu chaud gebakken: daar gaat toch weinig boven.»

HUMO Waar erger je je zoal aan in het leven?

CHURIKOVA «Aan mensen die sluikstorten. Dat begrijp je toch niet? Aan de McDonald’s zag ik eens iemand een half leeggegeten papieren zak – paf! – uit het autoraam tegen de grond smijten. Ik stap dus op die auto af – zo ben ik – en zeg: ‘Excuseer, ik denk dat hier een foutje is gebeurd. De vuilnisbak staat daar.’ Ik kóókte werkelijk toen die gast me nog een vrome repliek gaf ook, maar ik dacht: I’ll be the bigger person. Ik heb tot tien geteld om mezelf te bedaren, en daarna heb ik die zak opgepakt en in de vuilnisbak gedeponeerd. Toch één van de twee die volwassen is.»

HUMO Ergert je naaste omgeving zich ook weleens aan jou?

CHURIKOVA «Zeker. Ik kan heel betweterig zijn. Als ik denk dat ik gelijk heb, dan kan ik desnoods tot vier uur ’s nachts zitten argumenteren. Mijn vriendinnen rollen dan met hun ogen, zo van: allee, ze is daar weer met haar kuren. Vroeger zeiden ze altijd: ‘Jij moet in de rechtbank gaan pleiten.’ Ook al omdat ik altijd met drama en toneel bezig was.»

HUMO Nu nog steeds?

CHURIKOVA «Ja, op de Stedelijke Academie waar ik als petotter ben begonnen. Bijna ieder weekend repeteer ik er, en twee keer per jaar doen we een voorstelling: een toneelstuk, of een voordracht. We hebben al van alles gebracht: Bernard Dewulf, Luuk Gruwez, vroeger als kind Toon Tellegen en Joke van Leeuwen. En de laatste keer heb ik iets van mijn favoriete dichter Peter De Graef voorgedragen, je kent hem misschien vooral als acteur.»

HUMO Zeggen de schone kunsten je ook iets?

CHURIKOVA «Ja! Ik ben fan van de schilderijen van Ben Sledsens en Rinus Van de Velde. En qua buitenlandse schilders heb ik het wel voor David Hockney en Eugène Delacroix. Van die laatste ben ik werken gaan bekijken in het Louvre: ik moest er bijna van huilen, zo mooi vond ik het.»

HUMO Hoe stel je je het aards inferno voor?

CHURIKOVA «Een wereld met niks dan gewonde dieren, dat zou ik het allerergste vinden – ik krijg het al bijna te kwaad als ik er nog maar aan denk. Waarom zou je niet lief zijn voor een onschuldig en weerloos dier?»

HUMO Heeft die dierenliefde er bij jou altijd ingezeten?

CHURIKOVA «Ja, ik heb die van thuis meegekregen. Toen mijn mama zwanger van me was, kwam ze voorbij een vuilnisbelt. Ze zag een pup die verminkt was, en besloot hem mee naar huis te nemen. Hij bleek een Deense dog te zijn, zowat de grootste hond die er bestaat (lacht). Tot mijn anderhalf, toen we naar België zijn verhuisd en hij naar mijn oma en opa is gegaan, was dat beest mijn compagnon. Ik ging op z’n rug zitten en gaf hem koekjes, en hij bewaakte me.»

HUMO Waarin vind je geestelijk genot?

CHURIKOVA «Het gebeurt niet al te vaak, maar ik vind het altijd fantastisch om rond vier uur ’s ochtends licht beschonken aan een kampvuur te zitten, en bij het geknetter van de gensters over het leven te leuteren. Wie zijn wij? Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? Ik kan daar zo in opgaan dat ik mezelf even helemaal kwijtraak. Zulke momenten zijn onbetaalbaar.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

CHURIKOVA «Naaktzwemmen in een koel meer. Hier in België is het nogal moeilijk om in de lente of in de zomer een meer te vinden waar niemand is – enfin, ’s nachts misschien – maar in Kazachstan heb je nog meren waar praktisch nooit iemand komt, tenzij misschien een voorbijtrekkende nomadenstam. ’t Is er ook nog echt idyllisch, zonder caravans of flatgebouwen die het zicht bederven.

»En ja, het typische antwoord op deze vraag kan ook niet ontbreken.»

HUMO Kaarten op tafel dan maar: wie is je favoriete onenightstand?

CHURIKOVA «De onbekende man op straat (glimlacht). Het gebeurt best vaak dat ik ineens verliefd word op iemand wiens pad ik toevallig kruis. Wat voor iemand zou dat zijn, denk ik dan. Bij bekende mensen is dat niet mogelijk: je hebt er al een beeld van. Al zou ik er niks op tegen hebben om eens voor een bekende vrouw te kiezen. Niet dat ik bi ben of zo, maar iemand als Natali Broods vind ik wel aantrekkelijk: ze heeft iets mysterieus, maar tegelijk ook iets fris.»

HUMO Kies ook eens een man?

CHURIKOVA «Ik vrees dat ik op oud val (lacht). Misschien omdat ik zelf ook altijd wat volwassener ben geweest dan mijn leeftijd? Ik vind leeftijd alleszins niet belangrijk, zeker niet in een relatie. Ik kies dus voor Joaquin Phoenix: wow! Gewoon al een nachtje met hem babbelen zou de max zijn. Al mag Rinus Van de Velde ook altijd langskomen. Minder knap misschien dan de Geert Van Rampelberg-achtige, wat ruigere types waar ik normaal gezien voor val, maar hij heeft een karakterkop: dat heeft ook iets. Maar Joaquin is en blijft mijn nummer één.»

HUMO Toeval: Eefje de Visser koos een paar weken geleden ook voor Joaquin Phoenix.

CHURIKOVA «Echt? Dan is het beslist: er komt een duel met Eefje!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234