null Beeld

'Mijn hart & mijn lijf': 68 kilo Helmut Lotti op één schijfje

Daags voor het lichtelijk overschatte en eigenlijk zo goed als mislukte einde van de wereld tref ik Helmut Lotti, zanger van stad en land, geheel volgens afspraak in de prachtige Roma in Borgerhout.

Voor mij is die locatie heilige grond omdat er ooit een Beatle voor het voetlicht trad: Paul McCartney stond er met Wings op de affiche, op 22 augustus 1972, toen ik nog toekomst zat had, hoewel sommige van mijn leraren dat maar al te graag in twijfel trokken. Er is niets meer van hen vernomen.

Al sinds 2009 is Helmut Lotti zich aan het ontpoppen: hij nam afstand van zijn haarstukje, zijn rokkostuum en de versuikerde gedaante van internationale belcantoprins, die in een eerder leven en in weer een andere gedaante – hij was negentien – ooit nog als Elvis derde werd in de Nederlandse Soundmix Show. Nu heeft hij ‘Mijn hart & mijn lijf’ uit, een verzameling persoonlijke liedjes, geproducet door Stef Kamil Carlens, waaruit zijn artistieke metamorfose moet blijken. Omringd door rockmuzikanten is hij wat hij heden het meest wil zijn. En hij is ook drieënveertig. The King stierf toen hij tweeënveertig was.

Helmut Lotti «Mijn voornaamste ambitie was: ouder worden dan Elvis. Het is zover. En vanaf nu is ’t alleen nog drugs, seks en rock-‘n-roll (lacht).»

HUMO Je bent een veertiger: sommigen maken dan de balans van hun leven op. Anderen dan weer niet.

Lotti «Ik ben me niet zo bewust van mijn leeftijd, maar ik voel me nu wel beter dan toen ik dertig was. Wellicht heb ik toen voor ’t eerst de balans opgemaakt.»

HUMO In die tijd had je al internationaal succes.

Lotti «De ‘Classics’ en ‘Out of Africa’ had ik achter de rug en ik was aan ‘Latino Classics’ toe. Ik had het erg druk in heel veel landen, maar ik wilde niet alleen maar on the road zijn. Ik fiets ook graag, ik lééf graag. In die tijd kreeg ik de indruk dat mijn leven zich in vliegtuigen, hotelkamers en op concertpodia afspeelde. Toen heb ik besloten om voortaan om de twee jaar een plaat uit te brengen, en dus niet langer elk jaar één plus een tournee om die te promoten. Het werd een stuk gezelliger, maar ik voelde ook dat ik mezelf aan het herhalen was: deel twee van mijn show, een best of, is lange tijd zo goed als onveranderd gebleven. Er was wel een soort vrijheid, maar ik moest toch altijd binnen een opgelegd kader blijven. Daar wou ik stilaan uitbreken.»

HUMO Was dat bespreekbaar?

Lotti «Ik heb erover gezwegen, omdat het zelfs in mijn eigen brein nog niet bespreekbaar was. Ik wilde eerst mijn platencontract netjes afwerken om niemand teleur te stellen, mezelf nog het minst. Na ‘Time to Swing’ ben ik diep en lang gaan nadenken over álles, en toen ik daarmee klaar was, kwam ik tot de vaststelling dat ik niets liever doe dan op een podium staan. Ik zing graag, ook thuis, maar optreden voor een publiek is toch de nuttigste invulling van mijn bestaan, denk ik. Ik twijfel er niet aan dat ik in de eerste plaats een zanger ben. En ook wel een muzikant: ik heb op één na alle nummers van mijn nieuwe plaat zelf gecomponeerd.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234