Mijn man kan dat

'Een pokertafel, vrouwen die bluffen en mannen die geen uitdaging schuwen': met nog wat whisky en rookwaren erbij het recept voor een geslaagde avond at our place, en nu ook het uitgangspunt van het nieuwe VT4-programma 'Mijn man kan dat', waarin vier koppels meedingen naar zomaar eventjes tienduizend euro.

Hans Otten
Véronique de Kock

Hans Otten «'Mijn man kan dat' heeft de allure van een pokerspel, met als inzet: de capaciteiten van de man. De vrouwen moeten gokken op de bekwaamheid van hun wederhelft: welke opdrachten kan hij tot een goed einde brengen en welke niet? Er zijn vier rondes, waarna de twee beste mannen - enfin, de twee mannen die het braafst deden wat hun vrouw gezegd had dat ze zouden doen (lacht) - het tegen elkaar opnemen in de finale. Véronique is de croupier: zij schuift aan bij de dames aan de pokertafel, terwijl ik de mannen begeleid in hun opdracht.»

HUMO We zijn nog niet helemaal mee, Hans. Wat voor opdrachten moeten de mannen zoal uitvoeren?

Otten «Er zijn kennisvragen en fysieke proeven, maar allemaal hebben ze een ludieke ondertoon. Zo'n kennisvraag kan zijn: noem binnen een minuut de vier hoofdpersonages uit 'Sex and the City'. Dat klinkt onnozel, maar geloof me: geen enkele man die daarop kan antwoorden.

»Een fysieke opdracht is bijvoorbeeld: zo lang mogelijk muurzitten met je vrouw op schoot. Iedereen kent die gruwelijke oefening wel uit de turnlessen van vroeger: met je rug tegen de muur staan en naar beneden glijden tot je benen een hoek van negentig graden vormen. Ik kan je verzekeren: dat is een waanzinnig pijnlijke affaire, zeker als je ook nog eens het gewicht van je eega moet torsen.

»Eigenlijk zou je 'Mijn man kan dat' nog het beste kunnen omschrijven als 'Wedden, dat...?', maar dan in een 2011-jasje gegoten.»

HUMO De vrouwen moeten dus voor elke proef inschatten of hun man die proef aankan of niet. Zitten ze er vaak naast?

Otten «We hebben voorlopig nog maar twee afleveringen opgenomen, maar ik moet zeggen dat de vrouwen hun man vaak volledig verkeerd inschatten. Wat komische situaties oplevert: wanneer de vrouw inzet, zie je haar man - die uiteraard niets mag zeggen - op de achtergrond al non-verbaal te kennen geven dat hij de opdracht niet zal aankunnen. En de vrouw maar doorgokken!

»De man wordt dus eigenlijk een beetje tot sloef gedegradeerd in ons programma. Tijdens het inzetten wordt hij buitenspel gezet, maar hij is wél degene die de opdracht moet uitvoeren. En dan merk je toch weer hoe competitief mannen zijn: de braafste huisvader wordt op zo'n moment een losgeslagen macho die wil bewijzen dat hij zijn vrouw waard is. Bij de fysieke proeven in de finale gaan ze door tot hun spieren bij wijze van spreken verzuurd zijn. Al heerst er ook wel enige rivaliteit tussen de dames onderling: hun man kan altijd méér dan de andere mannen. En kwaad dat ze zijn als die van hen een proef verliest: 'Loser!' (lacht)»

HUMO Jij doet elke proef voor in een filmpje, zodat de mannen weten wat hen te wachten staat. Ging dat je goed af?

Otten «Zelden (lacht). In de filmpjes neem ik het vaak op tegen een Belgisch of een Europees kampioen in een bepaalde discipline, om het verschil te laten zien tussen een sportman en, euh, een niet-getrainde man. Het zijn opdrachten die elke man op zich wel zou moeten aankunnen, maar ik ben helaas geen atleet.»

HUMO Het programma bevalt je wel?

Otten «In het verleden heb ik natuurlijk al andere spelprogramma's gepresenteerd, maar wat het dit keer extra leuk maakt, is dat 'Mijn man kan dat' in Keulen wordt opgenomen. Het decor is namelijk zo groot dat het in geen enkele Vlaamse studio past, en er worden dubbel zoveel camera's gebruikt als bij andere spelprogramma's - redelijk indrukwekkend, kan ik je verzekeren. En voor mij heeft het ook iets nostalgisch. Tijdens de opnames denk ik vaak terug aan mijn kinderjaren, toen we met de hele familie naar 'Wedden, dat...?' keken. Ik heb dus niet lang over het aanbod moeten twijfelen.»

HUMO Je hebt je copresentatrice Véronique vorig jaar beetgenomen in 'Bananasplit': enkele KSA-jongens plakten haar Mercedes vol schunnige post-its, wat ze niet echt kon appreciëren. Heeft ze je dat ondertussen al betaald gezet?

Otten «Neen, en ik denk ook niet dat ze zich daarmee bezighoudt. 't Is een erg professionele madam die enkel met haar vak bezig is. Het is de eerste keer dat ik met haar samenwerk, en dat is toch wel aangenaam: het gaat er soms nogal vleselijk aan toe, want ik mag haar af en toe eens goed vastpakken.»

HUMO It's a dirty job, but someone's got to do it.

Otten «Absoluut, haha! Niet al mijn eisen zijn ingewilligd: we hebben aparte loges. Maar na de opnames gaan we altijd samen douchen: dat dan weer wel.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234