null Beeld

Mijn vader

Na twee reeksen 'Mijn moeder' heeft het format een geslachtsoperatie ondergaan, maar interviewster Phara De Aguirre is gebleven: in 'Mijn vader' peilt zij naar de relatie tussen onder meer Tom en Jean-Luc Dehaene, Will en Sandy Tura, Wilfried en Anne Martens, Jan en Jan Hoet, Dyab en Khalil Abou Jahjah, en Wouter en Frans Deprez.

Raf Weverbergh

HUMO Waren de mama's op?

PHARA DE AGUIRRE «Absoluut niet: we hadden nog makkelijk de helft van een derde reeks kunnen maken. De tweede helft zou echter iets meer overredingskracht gevergd hebben. We hebben bijvoorbeeld heel lang geprobeerd om Bart De Wever en zijn moeder te strikken, maar die hoop moeten we stilaan laten varen.

»Uiteindelijk hebben we 't maar over een andere boeg gegooid. En verandering van spijs doet eten: vader zijn is toch nog iets anders dan moeder zijn. Uit de interviews bleek duidelijk dat de geïnterviewden nog volop tot de generatie behoorden waar vader ging werken en moeder thuis bleef of deeltijds werkte. Wat niet wil zeggen dat dat afwezige vaders waren: Tom Dehaene vertelt bijvoorbeeld dat zijn moeder zijn vader aanwezig máákte.»

HUMO Je zou denken dat het makkelijker is om met moeders over gevoelens te praten dan met vaders.

DE AGUIRRE «'t Is een cliché, maar ik denk dat het ten dele klopt. Al zijn er ook vaders die wél over hun gevoelens kunnen praten, of die het minstens zouden willen kunnen (lacht). En omgekeerd was het bij 'Mijn moeder' ook niet altijd evident.

»Het mooie is wel: zet een vader en zijn kind samen, en er gebeurt iets. Dyab Abou Jahjah die instemmend knikkend zit te luisteren én zijn gesprekspartner laat uitspreken: om dat te zien, moet je hem interviewen met zijn vader in de buurt (lacht).»

HUMO Wouter Deprez was je voor geweest: die had zélf zijn vader al eens geïnterviewd.

DE AGUIRRE «Wouter heeft een hele mooie radiodocumentaire gemaakt waarin hij zijn vader interviewt in zijn werkkot. Hij zei ons dat hij het iedereen kon aanraden. Sandy Tura zei ongeveer hetzelfde. Zij is een boek aan het schrijven over Will. Ze zei: voordien kende ik alleen stukken van het verhaal van mijn ouders.»

HUMO Waren er ook lastige momenten? Niet in elk gezin is het koek en ei.

DE AGUIRRE «Ik denk dat de relatie tussen Anne en Wilfried Martens de moeilijkste was uit de reeks. Tien jaar lang heeft ze amper contact met haar vader gehad, maar stilaan begint zich dat te herstellen.»

HUMO Worden er soms dingen gezegd of gevraagd die anders tot op het sterfbed verzwegen waren gebleven?

DE AGUIRRE «Misschien wel. Louis Michel bijvoorbeeld vraagt zich bezorgd af of zijn zoon Charles wel gelukkig is. Hij vraagt hem dat ook tijdens het gesprek - ik denk niet dat hij dat voordien al ooit had gedaan. Dat is het mooie aan zo'n interview: je zet mensen aan het denken over dingen waar ze normaal niet bij stilstaan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234