null Beeld

'Miljoenen Duitse gepensioneerden leven in armoede, en in België wil men ook die kant op'

Een appartement in Spanje of een jaarlijkse cruise? Berg die pensioendromen maar op. Een appartementje in Blankenberge of een rondvaart op de Leie zal al een heuse prestatie zijn, want we stevenen af op een toekomst waarin gepensioneerden met moeite zullen rondkomen. Dat zegt althans PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte in zijn nieuwe boek ‘De grote pensioenroof’.

HUMO Een pensioenróóf, mijnheer De Witte?

De Witte «Ja, want dat is wat er gebeurt als we onze pensioenen overlaten aan de banken en verzekeraars, zoals de regering-Michel van plan is.

»In Duitsland heeft men vijftien jaar geleden precies hetzelfde gedaan. Het wettelijk pensioen werd afgebouwd, burgers waren aangewezen op pensioensparen of op de groepsverzekering die je krijgt via je werkgever. Maar de verzekeraars hebben een groot deel van die inkomsten in eigen zak gestoken. Gevolg: het rijkste land van Europa telt nu miljoenen ouderen die in armoede leven.

»In Oostenrijk koos men wel voor de uitbouw van het wettelijk pensioen: het gemiddelde pensioen voor mannen bedraagt er 1.820 euro. Onze regering wil de Duitse richting in, terwijl alle experts het eens zijn dat Oostenrijk het lichtende voorbeeld is.»

HUMO Het mantra luidt dat de pensioenen onbetaalbaar worden en dat we daarom langer moeten werken.

De Witte «Dat klopt niet. Ja, de pensioenen zullen meer kosten door de vergrijzing, maar onbetaalbaar worden ze niet. Doordat de babyboomgeneratie massaal op pensioen zal gaan, maakt ze tegelijk plaats vrij op de arbeidsmarkt, waardoor de werkloosheidsuitkeringen zullen dalen.

»Het is een politieke kwestie: hoeveel is men bereid om aan de pensioenen uit te geven? Weinig, als je vergelijkt met andere EU-landen. Zelfs in 2060 zullen we procentueel gezien nog niet aan de bedragen komen die andere Europese landen nú al uitgeven.»

HUMO Minister van Pensioenen Bacquelaine wil een puntensysteem. Wie genoeg punten heeft, kan met pensioen tussen 60 en 67. Dat klinkt toch goed?

De Witte «Dat betwijfel ik. Vandaag bouw je pensioenrechten op met elk gewerkt uur, uitgedrukt in euro. In het puntensysteem zal je je verdiende punten pas kunnen omzetten in euro wanneer je met pensioen gaat. De waarde van een punt zal afhangen van de evolutie van het gemiddelde loon, de levensverwachting en de gezondheid van de staatskas. Dat zijn heel variabele factoren. In Duitsland is het pensioen met 10 procent gedaald sinds de invoering van het puntensysteem. En in Zweden moet je al werken tot 68,5 jaar om geen pensioen te verliezen Dus neen, bij nader inzien klinkt dat toch niet zo goed.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234