null Beeld

Milow over Bruce Springsteen

Twee weken geleden kreeg hij de machtigste man ter wereld aan het swingen in Washington, op 1 februari komt hij de SuperBowl opluisteren in Florida, op 30 mei start hij zijn Europese tournee op Pinkpop (ook België zal wellicht met een bezoekje worden vereerd) en zijn nieuwe cd krijgt zowaar drieëneenhalve ster van de grote (cp): het gaat Bruce Springsteen overduidelijk voor de wind.

nj/godb


Milow over Bruce Spingsteen''Solo is hij briljant''

In Humo's Rock Rally van 2004 verbaasde een toen nog volstrekt onbekende singer-songwriter jury en publiek door helemaal op zijn eentje Springsteens 'Thunder Road' te coveren en níét hopeloos af te gaan. Het nochtans immer ongezouten oordeel van Lester Wolfs in zijn Humo-verslag luidde: 'Kippenvel!' Milow was de naam.
Milow «Ik had toen totaal geen last van een teveel aan respect voor Het Monument Springsteen. Mensen zegden me wel dat ik dat niet mocht doen, maar ik dacht gewoon: 'Supernummer! Laat ik het helemaal ver-Milowen!'
»Voor mijn cover had ik me niet gebaseerd op de versie die op 'Born to Run' staat: ik had een pak bootlegs opgezocht, en op eentje stond een versie van eind jaren 90, op een soort solo-comebackconcert in LA, waar hij zelf piano speelde. Als (E-Street Band-pianist) Roy Bittan 'Thunder Road' speelt, is dat bijna wiskundig juist; Springsteen zelf is een veel minder goede pianist, maar net die breekbaarheid en menselijkheid sprak mij aan. In mijn versie heb ik 'Thunder Road' proberen te benaderen alsof het op 'Nebraska' stond.»
HUMO Want dat is jouw favoriete Springsteen-plaat?
Milow «Veruit. Eigenlijk ben ik pas na de Rock Rally écht in zijn werk gedoken, en 'Nebraska' vond en vind ik helemaal briljant.
»Springsteen is één van de weinige artiesten die zowel omhelsd worden door de kritische muziekliefhebber als door de massa die niet echt met muziek bezig is: dat vind ik boeiend, al zie ik ook wel zijn dubbele kant - de stadionrocker met de spierballen en zo. 't Is vooral van de solo-Springsteen dat ik een grote fan ben, niet zozeer van de stadion-Springsteen. Ik vind het ook boeiend dat hij pas laat écht doorgebroken is: met 'Born in the USA', en toen was hij al 36.»
HUMO Heb je hem al live gezien?
Milow «Solo, in Vorst: weergaloos! Opnieuw: omdat hij zelf een mindere muzikant is dan zijn begeleiders, die het soms té perfect spelen. Met de E-Street Band heb ik hem pas vorig jaar voor het eerst gezien, in het Sportpaleis. Een halfjaar later ben ik nog eens gaan kijken, en dat was drie, vier keer beter. Ik had de indruk dat hij even wou laten zien dat hij iets recht te zetten had. Maar als ik mag kiezen: toch liever solo.»
HUMO Ga je kijken op Pinkpop?
Milow «Ik hoop natuurlijk dat ik daar zelf ook mag spelen, maar anders probeer ik zeker te gaan. Je hoort vaak zeggen dat er tegenwoordig geen headliners meer zijn: hier heb je er één.»
Op zondag 22 februari 2009 speelt Milow op Humo's Pop Poll de Luxe.
In Humo 3569, die vanaf dinsdag 27 januari in de winkel ligt, laten we ook Pinkpop-organisator Jan Smeets, Will Tura, Annelies Beck en de Gentse burgemeester Daniël Termont aan het woord over Bruce Springsteen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234