Miniserie: 'Black Mirror'

Stel: een Engelse prinses, bijzonder geliefd bij het volk, wordt ontvoerd. De dader eist dat 's lands eerste minister op alle televisiezenders tegelijk, én live, seks heeft met een varken, anders moet de prinses het bekopen.

'No way,' denkt de minister eerst, maar op Facebook wordt hij dermate onder druk gezet, dat er al snel geen ontkomen meer aan is. Als u dacht dat úw angstdromen over onze hoogtechnologische toekomst van de pot gerukt waren, dan moet u absoluut eens kennismaken met de Britse journalist en televisiemaker Charlie Brooker, en zijn bekroonde driedelige miniserie 'Black Mirror'.

Charlie Brooker «De invloed van technologie op ons leven valt niet te onderschatten. Zonder er bij stil te staan, doen we vandaag dingen die we vijf jaar geleden niet eens voor mogelijk hielden: we zitten naar hartelust te tweeten terwijl we naar een realityshow kijken, we delen massaal video-opnames van wildvreemden die van alles uitspoken met pakweg een kat, we staan als gekken te dansen voor een Wii, in de hoop dat die doos onze moves weet te smaken. Elk aspect van ons leven is totaal getransformeerd door technologie - alleen boeren laten doen we nog zonder. Zelfs in urinoirs hangt er tegenwoordig technologie: laatst las ik over een videospelletje dat plassende mannen moet entertainen - besturing gebeurt door de urinestraal van links naar rechts te bewegen. Denk daar maar eens goed over na!

»Je stelt je vanzelf de vraag: waar gaat dat allemaal naartoe? Neem nu Twitter, Facebook en YouTube: ik vergelijk die trend met een nieuw medicijn dat we volop aan het uittesten zijn, zonder te weten wat voor bijwerkingen we mogen verwachten. De eerste keer dat er een dode valt door Twitter, zal iedereen de schouders ophalen en zeggen: 'Mja, dat zat eraan te komen.'»

- Het eerste luik van 'Black Mirror' - die met het varken - was meteen een mokerslag. Daar heb je vast veel reacties op gekregen.

Brooker «Eerlijk waar: ik had meer klachten verwacht. Vooral als je bedenkt dat kijkers tegenwoordig al in hun pen kruipen als de nieuwslezer een lelijke das aan had. Maar kennelijk had iedereen goed in de gaten dat we met 'Black Mirror' ernstige feiten aan de kaak willen stellen, en niet zomaar met alles de draak steken.»

- En wat mogen we verwachten van de tweede aflevering?

Brooker «'Fifteen Million Merits' is ontstaan vanuit de gedachte: wat als iedereen gedoemd was om dag in dag uit hersenloze arbeid te verrichten, met als enige uitweg een deelname aan een talentenjacht, waarin een driekoppige jury een gelukkige enkeling van het ene moment op het andere tot wereldster kroont? Als je dat idee mixt met met een andere vraag - wat als de wanden van onze woonst volledig opgetrokken waren uit iPad-schermen? - dan weet je ongeveer waaraan je je mag verwachten.

»Weet je wat eigenlijk nog het meest zorgwekkende is? Dat zowat de helft van onze ideeën voor het eerste seizoen (Channel 4 heeft het tweede seizoen reeds besteld, red.) intussen al erg dicht de werkelijkheid benaderen. Zo laten ze in Brazilië gevangenen op hometrainers trappelen om hun straf te verminderen, terwijl de Google-bril zo lijkt weggeplukt uit 'The Entire History of You'. In dat derde luik laten we de kijker kauwen op de vraag: wat als we onze herinneringen konden opslaan op een soort inwendige digibox, die ons toelaat ze naar believen weer op te vragen en af te spelen? Goddank is er nog niemand op het idee gekomen om een gigantische blackmail-operatie op poten te zetten met een varken. Voorlopig toch.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234