null Beeld

Miniserie: De prooi

De opkomst en ondergang van een bank (ABN AMRO) én de man aan het hoofd van die bank (Rijkman Groenink): dat is in een notendop de premisse van 'De prooi', een nieuwe, driedelige Nederlandse fictiereeks naar de gelijknamige journalistieke bestseller van Jeroen Smit.

vvp

Scenarist Frank Ketelaar (zie ook: 'Penoza') zag in de materie de kiem van een heus shakespeareaans koningsdrama, waarin hoogmoed als steeds voor de val komt.

Frank Ketelaar «Het is een rise and fall-verhaal, hè: Groenink wilde voorzitter van de raad van bestuur worden, wat hem ook lukte. Maar dan begonnen de problemen aan zijn stoelpoten te zagen tot-ie strijdend ten onder ging.»

HUMO Wat voor iemand is Groenink?

Ketelaar «'t Is één van die types die je vaak tegenkwam rond 2000, die dachten dat de bomen tot in de hemel konden groeien. Een briljant bankier met weinig sociale vaardigheden. Zijn onvermogen om goeie contacten op te bouwen, werkte uiteindelijk zijn ondergang in de hand. Hij kon bepaalde zaken ontzettend goed en in andere, alledaagse dingetjes bakte hij er niks van; een complex persoon dus.»

HUMO Een heel imperium dat instort door de hoogmoed van één persoon, is dat wel realistisch?

Ketelaar «Nee, dat kun je niet zo één op één zeggen. Maar ik denk wel dat Groenink als bestuursvoorzitter de koers van het schip bepaalde. Het is een beetje speculeren, maar áls Rijkman Groenink een ander mens was geweest, die wél goeie contacten kon uitbouwen en daardoor wél fusies kon bewerkstelligen, dan had alles er misschien anders uitgezien. De onderhandelingen met ING zijn bijvoorbeeld afgeketst op ego's: als die deal was doorgegaan, hadden we in Nederland meteen één van de vijf grootste banken ter wereld.»

HUMO Er is ondertussen al zo veel gezegd en geschreven over de crisis. Is het moeilijk om nog een frisse invalshoek te vinden?

Ketelaar «Nou, de gebeurtenissen in 'De prooi' spelen zich eigenlijk nog net een fractie vóór de crisis af. In die zin is het meer een proloog op wat nog volgen moest.

»Maar dat bankengedoe is ook niet het belangrijkste: het drama vind je bij ménsen. Ten eerste bij Rijkman, maar ook bij Nout Wellink, die toen president van De Nederlandsche Bank was en die Rijkman heel lang gesteund heeft. En dan is er nog een derde, fictieve figuur, die ik zelf heb toegevoegd: een vrouw die in Groeninks persoonlijke staf werkt en die er getuige van is hoe hij het zichzelf onmogelijk maakt.»

HUMO Bent u tevreden over wat ze met uw script hebben gedaan?

Ketelaar «En nog geen klein beetje! De reeks is vertoond op het Nederlands Film Festival. Pierre Bokma, die Groenink speelt, heeft er een Gouden Kalf gekregen en de reeks zelf heeft een nominatie in de wacht gesleept. Goed ontvangen, mag ik wel zeggen!»

HUMO Proficiat! Enkele Nederlandse series - 'Penoza', jouw eigen 'Overspel' - kregen al een remake in Amerika, maar die kregen steevast vernietigende kritieken. Zijn ze dan zo slecht?

Ketelaar «Kijk: wij verkopen die series en dan doen de Amerikanen ermee wat ze willen. Zij snijden dat dan op maat van wat het publiek volgens hen wil, waardoor het karakter van het bronmateriaal vaak verdwijnt. Daar kan ik spijtig genoeg niks aan doen.»

HUMO Een week na 'De prooi' begint het tweede seizoen van 'Overspel'. Ik hoop dat u binnenkort ook wat vakantie gepland hebt?

Ketelaar (lacht) «Nou, ik werk best wel hard, maar je moet weten: aan 'De prooi' ben ik vier jaar geleden begonnen, en het werk is al anderhalf jaar af - voor mij toch. Soms verschijnen die dingen gewoon toevallig samen op het scherm. Ik doe niet té veel, hoor, daar hoef je niet bang voor te zijn.»

HUMO Dan is het goed!

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234