null Beeld

Miniserie: Den fördömde

Vrijpostig, lomp en seksverslaafd: ziedaar Sebastian Bergman, profiler in de Zweedse detectiveserie ‘Den fördömde’. Nederland 2 schiet vanavond het tweede seizoen op gang, met opnieuw Rolf Lassgård in de hoofdrol, een Zweedse karakterspeler die u vast nog kent van politiereeksen en -films als ‘Beck’, ‘Jägarna’, ‘Death of a Pelgrim’ – over de moord op Olof Palme – en als Kurt Wallander (in enkele vroegere verfilmingen van Henning Mankells thrillers).

HUMO Dacht u niet: ‘O, nee, niet wéér een misdaadreeks,’ toen ze u benaderden voor de rol van Sebastian Bergman?

Rolf Lassgård «Nee, want de serie is bedacht en geschreven door onder anderen Michael Hjorth. Hij was ook verantwoordelijk voor de scenario’s van mijn laatste drie Wallander-films. Die samenwerking was heel prettig. Michael stuurde me telkens ruim vooraf het script op, zodat ik nog vóór de opnames hier en daar enkele kanttekeningen kon aanbrengen – ­details die typisch ‘mijn Wallander’ waren en die misschien per abuis over het hoofd waren gezien. Bij het afscheid van Wallander zeiden we tegen elkaar dat het leuk zou zijn om samen iets anders op poten te zetten, mocht die gelegenheid zich ooit voordoen. En zo ontstond op een bepaald moment het idee voor een reeks rond een profiler: Sebastian Bergman was geboren.»

HUMO Sebastian is me er wel eentje: hij is onbeholpen, kent geen gêne en duikt met de ene vrouw na de andere in bed.

Lassgård «Haha, ja, Sebastian mocht niet al te aardig worden gevonden. De kijkers zullen zich af en toe ongetwijfeld afvragen: ‘Waarom dóét die man dat nou?’ Tegelijk hopen we dat ze toch nog voldoende sympathie voor hem kunnen opbrengen. We vonden het interessant om de grenzen op te zoeken, te zien hoever we met hem konden gaan. Tegelijkertijd gingen we de aan de slag met Sebastians gecompliceerde karakter.»

HUMO Zijn vrouw en dochtertje zijn overleden bij de tsunami van 2004. Tegelijk komt hij een andere dochter op het spoor, die niet mag weten dat hij haar biologische vader is.

Lassgård «Ja. Aan de ene kant is Sebastian erg narcistisch. Hij is ervan overtuigd dat hij de beste is in zijn vak. Maar aan de andere kant is hij helemaal van de kaart door het verlies van zijn vrouw en dochtertje. Om de pijn niet te hoeven voelen, gebruikt hij vrouwen sindsdien als afleiding, als een soort drug. Je kunt hem gerust seksverslaafd noemen, hoewel hij dat zelf natuurlijk nóóit zou toegeven.

»In de vorige serie hebben de kijkers kunnen zien dat hij nóg een dochter heeft: agente Vanya, die er geen flauw benul van heeft dat haar collega Sebastian haar echte vader is. Hij speelt met het idee om haar te vertellen hoe de vork in de steel zit, maar omdat dat haar leven danig overhoop zou gooien, ziet hij er voorlopig vanaf. Voorlopig, hè (glimlacht).»

HUMO Jij was er vanaf het begin van de Scandinavische misdaadgolf bij. Waarom is het nordic noir-genre zo tot de verbeelding gaan spreken?

Lassgård «Het is allemaal begonnen met de Martin Beck-romans van Sjöwall en Wahlöö in de jaren zestig. Tien boeken in totaal, die voor die tijd ab-so-luut baanbrekend waren: de speurder werd gewoner, alledaagser. Maj Sjöwall en Per Wahlöö gebruikten het thrillergenre om sociale wantoestanden aan de kaak te stellen, ellende die je niet verwachtte in de Scandinavische utopie van die tijd. Henning Mankell ging met zijn Kurt Wallander-romans nog een stapje verder, en het genre kreeg later een nieuwe impuls door de Millennium-romans van Stieg Larsson. Daar plukken we nog steeds de vruchten van.»

HUMO Hoelang zal dat nog duren, denk je?

Lassgård «Zolang er goede verhalen te vertellen zijn, want daar begint het altijd mee (lacht).»


Bekijk de trailer van seizoen 2:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234