null Beeld

Miniserie: Hinterland

‘Croeso y Cymru!’ zeggen ze vanaf vanavond op Nederland 2. Oftewel: welkom in Wales. In het hinterland om precies te zijn, het uitgestrekte gebied tussen de Ierse zee en het bergachtige Welshe achterland van dorpjes, gaten en gehuchten. Waar boerenfamilies een zwaar bestaan leiden in en rond keuterboerderijen, soms kilometers van elkaar verwijderd. Waar zich zonderlinge types schuilhouden die niet of nauwelijks met elkaar spreken. Waar mensen urenlang naar vogels turen. En waar het enige geluid het ‘bèèèh’ van schapen, geiten of een verdwaalde criticaster is. Maar daar ook vinden we de nieuwste Britse detectiveaanwinst: inspecteur Tom Mathias (spreek uit: me-taa-jas), gespeeld door Richard Harrington. In ‘Hinterland’ trekt hij vier afleveringen lang de heuvels van Wales in om misdadigers in de boeien te slaan.

Patrick Bremmers

HUMO Wat voor man is Tom Mathias?

Richard Harrington «Hij is overgeplaatst van Londen naar Wales – op vrijwillige basis of onder dwang: dat weten we niet. Mathias is nog een onbeschreven blad, en we laten het aan de kijker over om uit te maken wat de reden zou kunnen zijn. Langzaam lichten we het ene tipje van de sluier na het andere, alsof we een ui pellen. Duidelijk is wel dat er binnen in hem een zware strijd woedt.»

HUMO Het opnameschema van ‘Hinterland’ loog er niet om: 124 draaidagen na elkaar, en één dag vrij.

Harrington «Yep, maar ik hoefde geen straten te leggen of akkers om te ploegen, hè. Als leading man in zo’n grote productie word je ’s ochtends thuis opgehaald en ’s avonds weer netjes afgeleverd. Tussendoor kreeg ik allerlei lekkers te eten en werd ik gekapt en gepoederd, en iedereen deed voortdurend zijn uiterste best om het me naar mijn zin te maken. In die zin was het niet echt werken (grijnst). Het enige vervelende was dat ik zo ver van mijn jonge kinderen vandaan zat en ze nauwelijks heb gezien. Maar voor de rest was ik zo druk in de weer met mijn uitgebreide en pittige rol, dat ik er vooral veel plezier aan heb beleefd.»

HUMO Zelfs op verlaten boerderijen, met temperaturen onder nul?

Harrington «Tja, als je zó begint (lacht). Soms was het natuurlijk zwaar en zag je letterlijk blauw van de kou, zodat je gezichtsspieren in staking gingen. Maar we wisten vooraf dat het geen strandkomedie zou zijn, of iets als ‘Death in Paradise’ (dat zich afspeelt op de Caraïben, red.). En dezelfde avond zaten we alweer lekker in de pub.

»We hebben met ‘Hinterland’ geprobeerd ons eigen paradijsje te creëren, met mooie plaatjes en zo. En tegen eind april baadde datzelfde landschap plots in een stralende lentezon, maar toen moesten we naar huis (lacht).»


Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234