null Beeld

Miniserie: Loft

Geen nieuwe reeks van ‘De slimste mens ter wereld’ dit jaar, maar er is troost voor de Erik Van Looy-fans: vrijdagavond kunnen ze op VT4 niet alleen kijken naar zijn eerste langspeelfilm ‘Ad fundum’ uit 1993, maar op Eén ook naar de tv-première van ‘Loft’, nog steeds de succesvolste Vlaamse film aller tijden.

Katrien Depecker

Het gaat niet om de bioscoopversie, maar om een driedelige miniserie met nooit eerder vertoonde beelden.

Erik Van Looy «Het is altijd de bedoeling geweest om van ‘Loft’ zowel een film als een miniserie te maken. Moeilijk was dat niet: de serie duurt ongeveer een kwartier langer. Er zitten niet meer scènes in, maar in sommige fragmenten wordt wel uitgebreider over de personages verteld. Voor de film waren die gesneuveld in de montagecel, omdat je toch aan een zeker ritme vastzit.

»Ik heb de miniserie vorig weekend nog eens bekeken, en dat was prettig: er zitten veel mooie stukjes in waarvan ik al vergeten was dat ze in het scenario stonden. Ik heb Bart De Pauw al een week of twee niet meer gehoord, maar ik zou hem via Humo willen oproepen om zelf ook te kijken. Bart, je zult je nog verbazen over de goede dingen die je allemaal geschreven hebt!»

HUMO ‘Loft’ is een thriller: zal de opdeling in drie stukken de vaart er niet uit halen?

Van Looy «Het blijft heel spannend door al die cliffhangers die erin zitten. ’t Is ook een whodunit, en de kijker zal hopelijk benieuwd zijn naar het einde, maar hij zal iets meer geduld moeten hebben.

»Zo'n 1,2 miljoen mensen weten al hoe het afloopt, want die zijn in de bioscoop gaan kijken. Maar dat betekent ook dat vijf miljoen Vlamingen de film nog níét gezien hebben. Die zou ik niet graag te eten willen geven, maar ik zou ze wél graag bedienen met de miniserie (lacht)

HUMO Je hebt net de beeldmontage van de Amerikaanse remake afgewerkt. Matthias Schoenaerts zei over de opnames in New Orleans: ‘Heerlijke stad, maar overal waar je gaat, lijkt het alsof er een gigantische olifant naast je staat te stinken.’ Hou jij er fijne herinneringen aan over?

Van Looy «Er was natuurlijk de onmenselijke hitte en de geurtjes die daar onvermijdelijk bij horen, maar ik associeer de stad vooral met hard werk. Ik heb wel genoten van de bioscoop in het hotel. Die was behoorlijk decadent: je kon er op een knopje duwen, en dan kwam een ober je glas cola bijvullen of een stuk pizza brengen.

»Ik heb er onder andere ‘The Tree of Life’ van Terrence Malick gezien: niet meteen een film die je bekijkt met het geluid van herkauwende mensen achter je, maar die bioscoop was de enige plek waar ik even aan de stress kon ontsnappen.»

HUMO A propos, wat is er eigenlijk waar van de geruchten dat ‘The Loft’ meteen op dvd zou verschijnen?

Van Looy «Niets! De film is pas eind januari volledig af, en nu onderhandelen we met verschillende distributeurs. We hadden al een deal kunnen tekenen, maar we leggen de lat hoog. We weten dat we een goede film in handen hebben, en daarom wegen we alle aanbiedingen zorgvuldig af: we willen in zoveel mogelijk bioscopen gereleaset worden.

»Maar ik heb er wel een goed oog in. We hadden een testscreening voor een publiek van 318 man in Woodland Hills, op een uurtje rijden van LA. Ik was heel bang, want ik wist niets over die mensen, terwijl die wel het lot van je film in handen hebben. Maar het ging heel goed: de zaal lachte en was stil op de juiste momenten. Al een kwartier na afloop kregen we de resultaten: 92 procent vond 'The Loft' goed tot zeer goed en zelfs excellent.

»Ook leuk was the number of walkouts: nul! Niemand was tijdens de vertoning naar buiten gestapt. Dat was toch één van de mooiste avonden uit mijn filmcarrière: je zit daar in Woodland Hills met iets wat begonnen is in het brein van Bart De Pauw, en dan blijkt dat een puur Vlaams ding daar ook perfect werkt en op dezelfde manier wordt geapprecieerd.»

Bekijk de trailer

Herlees de filmbespreking »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234