null Beeld

Miniserie: London Spy

Geen gay spionnendrama, maar een spionnendrama waarin sommige personages toevallig gay zijn. Ziedaar de beknopte samenvatting van ‘London Spy’, een coproductie van BBC 2 en BBC America, waarvoor alweer een karrenvracht schoon volk voor en achter de camera werd verzameld. Ervoor: topacteurs Ben Whishaw (Q in de James Bondfilms met Daniel Craig), Jim Broadbent en Charlotte Rampling. Erachter: de Engelse auteur Tom Rob Smith én de Belgische ex-‘Code 37’-regisseur Jakob Verbruggen.

vvp


Programma-informatie: zaterdag 16 januari - BBC First - 22:55

Maar chauvinisme hoeft niet uw enige reden te zijn om te kijken, ook de premisse staat als een huis: feestbeest Danny (Whishaw) denkt de man van zijn leven gevonden te hebben wanneer hij de raadselachtige Alex (Edward Holcroft) ontmoet. Ze worden verliefd, tot Alex plots verdwijnt. Danny vindt zijn lichaam en ontdekt dat hij een spion was van de Britse geheime dienst. Wanneer Danny de moord wil onderzoeken, botst hij op een web van geheimzinnigheid en louche overheidsfiguren. Ons hoeft u niet te geloven, maar bij The Guardian zwaaiden ze met het etiket ‘briljant’.

'De Belgische regisseur ­Jakob Ver­bruggen heeft een unieke visuele stijl en energie meegebracht.' Ben ­Whishaw (links) en Edward Holcroft (rechts)

Ben Whishaw «Het is een fascinerend project, en wel in de eerste plaats omdat ik ‘London Spy’ zo moeilijk kan thuisbrengen. Al toen ik het script las, kon ik amper vatten wat de precieze toon was, of het genre. Een thriller zou je kunnen zeggen, ja, maar dan wel een thriller met een unieke ondertoon, die gedreven wordt door een geheel eigen sfeer. Het verhaal kroop onder mijn huid. ‘London Spy’ schept er plezier in om tegen de verwachtingen in te gaan.»

- Kun je toch eens proberen om er de vinger op te leggen: wat maakt ‘London Spy’ zo anders?

Whishaw «Als ik maar één ding mag noemen, dan het scenario van Tom Rob Smith. Zo heeft hij voor elk personage dat Danny op zijn zoektocht tegenkomt een heel achtergrondverhaal uitgewerkt. En geloof me: er zijn véél personages. Tom schrijft ook op een erg subjectieve manier: het is duidelijk dat je als kijker alles bekijkt vanuit Danny’s perspectief, wat een erg interessante manier van vertellen is.

»En ik wil ook Jakob Verbruggen vermelden: hij heeft een visuele stijl en energie meegebracht die de serie dubbel zo uniek maken.»

'Thriller met unieke ondertoon'

- Je belangrijkste tegenspeler is Jim Broadbent, die de ouder wordende homoseksuele Scottie vertolkt. Hoe was het om met hem samen te werken?

Whishaw «Fantastisch natuurlijk! Héél mooie relatie, die tussen Danny en Scottie, die een wonderlijke, wijze en menselijke, maar ook heel droeve vent is. De interactie tussen die twee is eigenlijk het hart van de serie. Niet moeilijk: hoe vaak zie je een band tussen twee homoseksuele mannen van totaal verschillende generaties? De ene is een twintiger, de andere een zestiger. Hun gevoelens voor elkaar worden in de loop van vijf afleveringen in al hun subtiliteit behandeld: mooi hoor.

»Daarbij hoeft het nauwelijks gezegd, maar: Jim is een onwaarschijnlijk goeie acteur. Geen idee hoe hij het doet, maar die man kan álles spelen.»

- Voor de enkelingen die nog twijfelen of ze moeten kijken: probeer ze eens snel te overtuigen.

Whishaw (moeiteloos) «‘London Spy’ is even opwindend als ontroerend, met veel verschillende lagen en een bevredigend einde. Het hééft ook iets: een personage tot het uiterste zien gaan, voorbij zijn eigen grenzen, in een wereld die hij niet kent en die hem beangstigt… De catharsis die dat soort verhalen met zich meebrengt, is niet zelden enorm. Laat ik het zó samenvatten: ‘London Spy’ is een krachtige kijkervaring. Voilà.»


Bekijk de trailer:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234