null Beeld

Miniserie: Luther - seizoen 3

Wedden dat u vanavond voor het slapengaan toch nog maar even onder het bed kijkt, voor de zekerheid? In de eerste aflevering van het derde seizoen van de gevierde BBC-thriller ‘Luther’ maakt de eigengereide politie-inspecteur jacht op een gestoorde vrouwenmoordenaar met een fetisj.

Patrick Bremmers

U weet meteen weer waar u zich bevindt: in de duistere, door extreme booswichten bevolkte (onder)wereld van John Luther (Idris Elba). Die wordt verondersteld de wet te handhaven, maar houdt er zo zijn eigen rechtsregels op na. Gelukkig is ook brigadier Justin Ripley (Warren Brown, foto) weer van de partij om het voor zijn chef op te nemen.

HUMO Is de wereld van Luther realistisch, of is het allemaal een beetje dik aangezet?

Brown «Ik denk dat het allemaal sterk overdreven is. Het is een interessant vraagstuk, want tijdens het eerste seizoen waren de mensen niet zo zeker wat ze van de serie moesten denken. Aan de ene kant is Luther heel erg realistisch, maar aan de andere kant is het allemaal zó overtrokken dat Luther bijna een soort van superheld is. De serie heeft wel iets van een comic. De bad guys zijn ook écht fucking bad. Maar Luther heeft zo zijn manieren om ze te pakken te krijgen.»

HUMO En als hij over de schreef gaat, is jouw personage er om de plooien glad te strijken. Maar dit seizoen heb je een enigszins vieze dubbelrol, niet?

Warren Brown «Dat kan je wel zeggen. Luther is zich er niet van bewust dat hij nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Door George Stark, een gepensioneerde politieman die vanachter de geraniums is teruggehaald om Luther te betrappen tijdens één van zijn vele eigengereide acties. Maar hij wordt ook bespied door Ripley, die achter Luthers rug om een aantal dingen moet doen waardoor hij zich niet zo op zijn gemak voelt. Zonder al te veel op de dingen vooruit te lopen, kan je stellen dat Ripley in een enorme tweestrijd komt te staan.»

HUMO Hoe zou je de werkverhouding tussen Luther en Ripley eigenlijk typeren? Zijn ze Batman en Robin?

Brown «Misschien wel (lacht). Een aantal dagen geleden namen we een achtervolgingsscène op. Op het moment dat we terug naar onze trailers liepen, hoorden we om ons heen plotseling de begintune fluiten van Batman, de jarenzestigserie met Adam West. Grapje van de beeld- en geluidmensen, die blijkbaar óók de gelijkenis zagen. Mij goed, zolang ik maar niet mijn onderbroek over mijn broek hoef te dragen! (lacht).»

HUMO Wat vind je zelf eigenlijk het leukst aan je rol als Ripley?

Brown «Het feit dat het personage voortdurend evolueert en groeit. In het eerste seizoen was Ripley weliswaar al erg goed in zijn werk, maar hij was ook wel behoorlijk naïef. Naarmate hij meer en meer met Luther ging samenwerken, gingen zijn ogen open: Luther moet soms de wet omzeilen om te voorkomen dat een moordenaar wegkomt.

»Ik weet niet of ik nu al te veel vertel, maar in dit seizoen zegt Luther op een bepaald moment tegen Ripley dat het tijd wordt dat hij nieuwe wegen inslaat. ‘Je hebt van mij alles geleerd wat je kon leren, en misschien zelfs een paar dingen die je beter niet had kunnen leren.’»

HUMO Ripley is een heel aardige gast. Word je dat nooit beu?

Brown «Nee, want ik bén zo! (lacht) Maar toegegeven, ik zou onderhand wel eens een seriemoordenaar willen spelen. Schrijf maar op: hij is het zat om altijd maar een goedzak te spelen! (lacht).»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234