null Beeld

Miniserie: Over the Garden Wall

Geestig, spannend, mooi, intelligent en verrassend. Maar genoeg over onszelf: van vandaag tot en met vrijdag zenden ze op Cartoon Network iedere dag in de vooravond twee afleveringen uit van de u bij dezen ten zeerste aangeraden tiendelige animatiereeks ‘Over the Garden Wall’.

Noud Jansen

Zonder u met al te veel details te vermoeien: ’t gaat over twee broers, de oudere, wat meer tobberige Wirt en de jongere, speelsere Greg, die in een groot en wonderlijk woud verdwaald zijn, The Unknown geheten, en de weg naar huis proberen te vinden.

Patrick McHale (maker) «In 2013 kwam mijn eerste korte animatiefilm uit, ‘Tome of The Unknown’, over twee broers die in een groot woud verdwaald zijn. Ik had die film vooral gemaakt om aan mezelf te bewijzen dat ik in staat was om in m’n eentje iets professioneels af te leveren: tot dan toe had ik praktisch altijd voor andere mensen gewerkt, en het enige dat ik zelf ooit had ineengeflanst waren korte experimentele filmpjes. Je kunt je voorstellen hoe groot de verrassing was toen ik op een dag telefoon kreeg van iemand van Cartoon Network, met de mededeling dat ze graag iets met ‘Tome of The Unknown’ wilden doen. Hoe ze ooit op dat rare idee zijn gekomen, weet ik nog altijd niet – wellicht wilden ze eens iets nieuws uitproberen in een tijd waarin niemand weet hoe de toekomst van de televisie eruit zal zien. Hoe dan ook: ik mocht op hun kosten aan een miniserie beginnen te werken die gebaseerd was op ‘Tome of The Unknown’. Tien afleveringen wilden ze hebben, wat ik lastig vond: zelf had ik er achttien in gedachten. Ik heb dus heel wat in potentie goeie ideeën moeten laten varen. Zo had ik aanvankelijk een aflevering in gedachten waarin Wirt op inbrekerspad ging, en betrapt werd door een weduwe die aan de ene kant wel een beetje kwaad op hem was, maar hem toch ook wel weer een uiterst charmante jongeman vond. Dat was gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de 19de eeuw, ergens in Massachusetts. Jammer dat ik dat idee heb moeten schrappen, maar uiteindelijk ben ik toch tevreden met het resultaat.»

- Fijn ook dat u Elijah Wood kon strikken om de stem van Wirt in te spreken.

McHale «Dat was meer toeval dan iets anders. We hadden heel wat stemacteurs een auditie laten doen vóór hem, maar ik vond ze eigenlijk allemaal te veel als Woody Allen klinken – wellicht had dat ook met mijn omschrijving van het karakter van Wirt te maken. Op een gegeven moment heb ik tegen Linda, de castingdirector, gezegd dat ik eigenlijk meer op zoek was naar een stem als die van Elijah Wood: zijn stem heeft een natuurlijke elegantie, en ik dacht dat dat een mooi contrast zou opleveren met de onzekerheid van Wirt. ‘Geen probleem,’ zegt Linda me, en ze belt gelijk naar Elijahs impresario. Eén telefoontje en een korte auditie later was alles in kannen en kruiken.»

- De soundtrack van ‘Over the Garden Wall’ is ook speciaal: die klinkt als vroeg-20ste-eeuwse Amerikaanse folk, jazz en jug band, maar ís het dat ook?

McHale «Ja en nee: alle nummers zijn geschreven en uitgevoerd door The Petrojvic Blasting Company, een Amerikaanse groep die nieuwe oude muziek maakt, om het zo maar te omschrijven. Ik wilde absoluut muziek van vóór de jaren 50 gebruiken voor ‘Over the Garden Wall’, ook al omdat de jongeren van vandaag die muziek niet meer kennen: hun kennis van populaire muziek gaat maar terug tot zowat de jaren 60. Dat is jammer: er is in Amerika zo veel geweldige muziek gemaakt vóór die tijd.»

- Komt er nog een tweede seizoen?

McHale «In principe niet, nee: het verhaal van Wirt en Greg lijkt me verteld. Maar zeg nooit nooit: David Lynch is per slot van rekening ook aan een nieuw seizoen van ‘Twin Peaks’ bezig.»


Bekijk de trailer van 'Over the Garden Wall'

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234